Verslininko nužudymas – nežinioje

Pradėjus nagrinėti 37 metų panevėžiečio Sauliaus Ladavičiaus nužudymo bylą, taip ir nepaaiškėjo, dėl ko verslininkas buvo mirtinai sumuštas.

Prieš Panevėžio apygardos teismą stojęs 21 metų biržietis Tomas Ausiejus neigia savo kaltę dėl šios žmogžudystės.

Baudžiamasis kodeksas už itin žiaurų tyčinį nužudymą numato laisvės atėmimo bausmę iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Neseniai įvykusiame teismo posėdyje parodymus davė kaltinamasis, nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta nužudytojo S.Ladavičiaus žmona bei trys civilinių ieškovų atstovai.

Kitas posėdis numatytas rugsėjo pabaigoje. Tuomet bus apklausiami liudytojai.

Nusikaltimą matė policininkai

Dukart teistas T.Ausiejus niekur nedirba ir nesimoko, savo gyvenamąja vieta nurodo Biržus, tačiau ne vieną nusikaltimą yra padaręs Panevėžyje.

Uždarosios akcinės bendrovės „Dekroja” direktorius S.Ladavičius buvo užpultas 2002-ųjų gegužės 20-ąją, apie 22 val. 40 min., J.Basanavičiaus gatvės 3-iojo namo perėjime-tunelyje.

Užpuolikai savo auką mušė, badė ir žalojo aštriais įrankiais su ypatingu žiaurumu, sukėlė nukentėjusiajam dideles kančias.

S.Ladavičių išgelbėjo pro šalį važiavęs miesto policijos apsaugos skyriaus ekipažas. Patruliuojantys pareigūnai pastebėjo gulintį žmogų ir nuo jo nubėgančius vyriškius. Pastariesiems tamsoje pavyko pasislėpti.

Sunkiai sužeistas žmogus dar buvo nuvežtas į ligoninę, gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, tačiau medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko. Gegužės 23 dieną S.Ladavičius nuo patirtų sužalojimų mirė.

Įtariamąjį nustatė pagal plauką

Teismo medicinos ekspertai nustatė 18 durtinių-pjautinių krūtinės, pilvo, rankų, kojų žaizdų, 7 viso kūno poodines kraujosruvas, 8 durtines-pjautines galvos su kaukolės skliauto kaulų lūžiais žaizdas. Nukentėjusiajam išsiliejo kraujas po kietuoju smegenų dangalu.

Po verslininko nužudymo ilgą laiką pareigūnams nepavyko rasti žudiko pėdsakų. Tik pernai pavyko nustatyti vieną įtariamąjį – T.Ausiejų.

Vaikiną įklampino netoli S.Ladavičiaus užpuolimo vietos rasta kepuraitė, kurioje buvo aptiktas jo plaukas. Ekspertai nustatė, kad plauko DNR sutampa su įtariamojo.

Mėginiai iš T.Ausiejaus buvo paimti nuo įvykio praėjus keleriems metams, kai pareigūnai jį sulaikė dėl kito nusikaltimo padarymo.

Kaltinimus neigia

Vakar apklausiamas teisme T.Ausiejus neigė dalyvavęs S.Ladavičiaus užpuolime. Tačiau kaltinamasis negalėjo dorai paaiškinti, kaip netoli verslininko užpuolimo vietos atsidūrė minėta kepuraitė.

T.Ausiejaus tvirtinimu, esą prieš kelerius metus tarp jaunimo buvo paplitusi mada apsikeisti kepuraitėmis.

„Ne vieną kartą taip keičiausi”, – dievagojosi teisme parodymus duodamas T.Ausiejus. Vis dėlto vaikinas negalėjo tiksliai nurodyti, nei kada, nei su kuo apsikeitė kepuraite.

Padarė ir daugiau nusikaltimų

Be itin žiauraus nužudymo, T.Ausiejus šioje baudžiamojoje byloje dar kaltinamas dviem vagystėmis, svetimo turto sunaikinimu ir viešosios tvarkos pažeidimu.

2003 metų spalio 2-ąją iš parduotuvės „Elektromarket” Aukštaičių gatvėje išdaužus durų stiklą buvo pavogta 20 vaizdo kamerų. Padaryta žala – 33 tūkstančiai 176 litai.

2004 metų rugsėjo 22 dieną, apie 3 valandą, buvo išdaužtas bendrovės „Egivela” paradinių durų stiklo paketas.

Praėjusių metų birželio 20 dieną iš bendrovės „Panevėžio bičiulis” buvo pagrobtas 4 tūkstančių 149 litų vertės nešiojamasis kompiuteris.

Valstybinį kaltinimą palaikančiai prokurorei perskaičius kaltinamąjį aktą, teisėjas T.Ausiejaus paklausė, ar pripažįsta kaltę dėl jam pareikštų kaltinimų.

Tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, kai buvo išdaužtas naktinio klubo „Egivela” durų stiklas, T.Ausiejus sutiko, o dėl kitų – ne.

Atsitiktinumų – pernelyg daug

Nagrinėjant baudžiamąją bylą teisme T.Ausiejus, duodamas parodymus, kai kuriais epizodais nurodė visiškai kitas įvykio aplinkybes nei buvo sakęs ikiteisminio tyrimo metu.

Kai kuriais atvejais kaltinamojo pasakojimas atrodė mažai tikėtinas.

Pasak T.Ausiejaus, 2003 metų spalio 2-osios naktį, eidamas pro parduotuvę „Elektromarket” Aukštaičių gatvėje, pamatė, kad pro išdaužtas stiklines duris išlindo ir šalin nubėgo du vaikinai. Esą smalsumo vedinąs sumanė po parduotuvę pasidaryti ir jis pats.

„Buvau daug išgėręs. Ko lindau į vidų, pasakyti negaliu. Galvojau kažką pasičiupti. Gal stiklo šukių pasiimti norėjau”, – ironizavo teisiamasis, išgirdęs teisėjo klausimą, ko jis lindęs į parduotuvę.

Lįsdamas pro išdaužtas stiklines duris, įsipjovė į ranką, todėl įvykio vietoje ir buvo rasta jo kraujo pėdsakų. T.Ausiejaus tvirtinimu, jis tik užbėgęs laiptais į antrą aukštą ir iškart puolęs laukan, nes ėmė kaukti parduotuvės apsaugos signalizacija. Esą nieko iš ten nepavogė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.