Teisingumo ministras P.Baguška: notarų skaičius bus didinamas

Teisingumo ministras Petras Baguška gavo ir pritarė komisijos, sudarytos tirti viešai skelbtas spaudoje aplinkybes apie galimai kai kuriuose notarų biuruose esančią netvarką, galutinėms išvadoms.

Ministras P.Baguška teigė, jog Teisingumo ministerija jau yra parengusi pasiūlymus Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planui, kaip turėtų būti pertvarkoma notarų veikla. Pakeitimų esmė – visuomenė turi gauti ne tik kokybiškas, bet ir socialiai orientuotas paslaugas.

Taip pat jau yra pasirašytas ir perduotas vykdyti ministro įsakymas dėl neeilinio Vilniaus 12-ojo notarų biuro notarės Dalytės Stankūnienės veiklos vertinimo.

Šį antradienį komisija paskutiniame posėdyje susitiko su dviejų žiniasklaidoje minėtų Vilniaus ir Kauno notarų biurų, kuriuose neva netinkamai aptarnaujami klientai, notarėmis.

Taip pat pritarta rekomendacijoms dėl to, kaip notarai turėtų gerinti gyventojų aptarnavimą savo biuruose. Pritarta siūlymams prailginti gyventojų priėmimo pas notarą laiką taip, kad gyventojų priėmimui per vieną savaitę būtų skiriama ne mažiau kaip 40 valandų (šiuo metu 30 valandų). Taip pat didesnis dėmesys bus skiriamas gyventojų notariniam aptarnavimui šeštadieniais, gerinamas gyventojų informavimas apie notaro darbo laiką ir jo pavadavimą arba atstovavimą.

Be to, siekiant padidinti notarų pasirinkimo galimybes, pritarta siūlymui leisti klientams patiems pasirinkti, pas kurį tos pačios savivaldybės notarą tvarkytis paveldėjimo reikalus. Šiuo metu yra nustatytas griežtas įpareigojimas tvarkytis paveldėjimo reikalus tik pas tą notarą, kurio veiklos teritorijoje buvo paskutinė asmens nuolatinė gyvenamoji vieta arba to asmens turtas. Taip pat pritarta pasiūlymui leisti notarams imti mažesnį atlyginimą už paslaugų teikimą ne notaro biuro patalpose. Pritarta siūlymui numatyti tik galimybę notarams gauti iki dviejų kartų didesnį atlygį atsižvelgiant į kliento socialinę padėtį.

Teisingumo ministerija ketina tęsti pradėtas notarų darbo permainas ir rengs su tuo susijusius teisės aktų projektus: dar šiais metais ketinama didinti notarų skaičių Lietuvoje ir peržiūrėti atlyginimo už notarinius veiksmus dydžius. Taip pat planuojama sudaryti darbo grupę Notariato įstatymo pataisoms, kurios gerintų notarų veiklos priežiūrą ir gyventojų gaunamų paslaugų kokybę, rengti.

Ministro sudaryta komisija nustatė, kad tirtų notarų veikloje smulkūs notariniai sandoriai (dokumentų kopijų tvirtinimas, įgaliojimų tvirtinimas, parašų tikrumo liudijimas) sudaro daugiau nei du trečdalius visų notarinių veiksmų skaičiaus. Buvo nustatyta, kad vasarą notarų darbo krūvis laikinai padidėja ne tik dėl notarų atostogų, bet ir dėl brandos atestatų kopijų tvirtinimo, parašų paliudijimo sutikimuose vaikui išvykti į užsienį. Tačiau ši problema jau pradėta spręsti – teisingumo ministras kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl galimybės pačioms aukštosioms mokyklos pasitvirtinti dokumentų nuorašus nesiunčiant tūkstančių jaunų žmonių pas notarus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Teisingumo ministras P.Baguška: notarų skaičius bus didinamas"

  1. Laimutis

    Ministras – praktiškas žmogus.Įdėja didinti notarų skaičių – sumanymas geras ir vertas įgyvendinti.Pritariu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.