Ozono sluoksnis iki 2050 metų gali visiškai atsikurti

Žemę saugantis ozono sluoksnis, JAV mokslininkų vertinimu, iki šimtmečio vidurio gali visiškai atsikurti. Anot duomenų, jis nuo 1997-ųjų nebeplonėja.

Ozono sluoksnis saugo Žemę nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių. Tačiau jis devintajame dešimtmetyje dėl žmonių sukurtų chemikalų naudojimo pradėjo plonėti.

Jei atsikūrinės kaip dabar, ozono sluoksnis maždaug šimtmečio viduryje vėl bus toks, kaip 1980-aisiais, žurnale „Journal for Geophysical Research Atmospheres” rašo mokslininkas Ju Su Jangas iš Džordžijos technologijos instituto. Jo komanda, padarydama atitinkamas išvadas, rėmėsi 25 metų stebėjimais ir vertinimais.

Devintojo dešimtmečio pradžioje pirmą kartą buvo pastebėta, kad ozono sluoksnis yra pažeistas. Padėties pagerėjimą mokslininkai sieja su vadinamuoju Monrealio protokolu dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų mažinimo.

JAV kosmoso agentūros NASA mokslininkai birželį pateikė ataskaitą, anot kurios, vadinamoji ozono skylė virš Antarkties maždaug 2068 metais gali užsitraukti. Tai būtų 20 metų vėliau nei pradžioje spėta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma .

2 atsiliepimai į "Ozono sluoksnis iki 2050 metų gali visiškai atsikurti"

  1. eimantas

    liuxa

  2. Vesta

    Nu va tiesiog reikia stengtis ir bus okis . Ir taip manau jog cia viskas bus gerai labai susidomejau siuo dalykU 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.