„Fermentas” bendradarbiaus ruošiant biochemijos ir genetikos specialistus

Lietuvos biotechnologijų bendrovė „Fermentas”, Vilniaus universitetas (VU) ir Biotechnologijos institutas pradeda įgyvendinti ES lėšomis finansuojamą projektą, kurio tikslas – gilesnis Lietuvoje rengiamų genetikos ir biochemijos specialistų praktinis paruošimas.

Projektui „Biotechnologijos praktinių įgūdžių įgijimas magistratūros ir doktorantūros studijų metu” įgyvendinti iš ES struktūrinių fondų buvo skirta virš 420 tūkst. litų, o bendra projekto vertė – beveik 650 tūkst. litų.

Pasak projekto vadovo ir „Fermento” direktoriaus pavaduotojo Arvydo Lubio, VU išsiskiria pakankamai geru teoriniu studentų paruošimu, tačiau mokymo programose stokojama praktinių įgūdžių formavimo ir gilinimo priemonių.

Projekto metu bus parengta 18 praktinio mokymo modulių, kuriuos VU kaip pasirenkamus dalykus įtrauks į genetikos ir biochemijos magistro studijų programas. Naujuosius modulius pasirinkusių studentų žinias vertins „Fermento” mokslininkai.

Be to, VU magistrantai bus kviečiami „Fermento” ir Biotechnologijos instituto laboratorijose atlikti baigiamuosius magistro darbus, o doktorantai – „Fermento” Mokslinių tyrimų centre vykdyti mokslinius tyrimus.

Numatyta, kad projektas tęsis iki 2008 metų gegužės.

Ruošiant projektą planuota, kad VU genetikos ir biochemijos magistrantų, įgijusių gilesnius praktinio darbo įgūdžius „Fermente” bei Biotechnologijos institute, skaičius išaugs 3 kartus.

„Tikimės, kad ruošiamų specialistų kvalifikacijos augimas ateityje padidins Lietuvos biotechnologijos sektoriaus konkurencingumą bei dalyvavimą europinėse mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros programose”, – sakė A. Lubys.

Pasak jo, tikimasi, kad vykdomas projektas padės spręsti ir „proto nutekėjimo” į užsienį problemą.

„Fermentas” jau bendradarbiauja ir su Vilniaus kolegija, rengiančia į praktinį darbą orientuotus biotechnologijos specialistus.

2005 metais bendrovė 2,2 mln. litų skyrė moksliniams tyrimams finansuoti ir investicijoms į mokslinius tyrimus, dar 4,4 mln. litų – gamybinės įrangos modernizavimui.

Bendrovė 99 proc. savo produkcijos eksportuoja į užsienį. „Fermento” apyvarta pernai buvo 37,5 mln. litų, grynasis pelnas – 9,6 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.