Mokslo metų pradžia po griežtesnės kontrolės aureole

Policijos pareigūnai tikina, kad pėsčiųjų perėjos rugsėjį bus pagrindinis, bet ne vienintelis taikinys jų akiratyje

Rengdamiesi artėjančiai rugsėjo 1-ajai ir adekvačiai vertindami prastėjančią situaciją keliuose, Kauno teisėsaugininkai tikina dėsiantys dideles pastangas tvarkai miesto gatvėse užtikrinti. Pirmąją mokslo metų savaitę policijos pareigūnų pajėgos ne tik stebės per šimtą pėsčiųjų perėjų, esančių greta mokymo įstaigų, bet ir skirs ypatingą dėmesį aršiausiems Kelių eismo taisyklių pažeidėjams bei po atostogų sugrįžtantiems nepilnamečiams, nevengiantiems tokia proga pasivaišinti svaigiaisiais gėrimais.

Mėgins išvengti nelaimių

Artėjant rugsėjui bei prasidėjus naujiems mokslo metams transporto bei pėsčiųjų eismas miesto gatvėse ypač suaktyvėja, o tai teisėsaugininkams sukelia nemažai rūpesčių ir priverčia imtis visokeriopų priemonių eismo nelaimėms užkardyti.

Pasak Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininko Alfonso Tarasevičiaus, analizuodami sukauptą informaciją apie eismo nelaimių vietas pareigūnai parengė prevencinių priemonių planą, pagal kurį viešosios tvarkos sergėtojai rugsėjo 1-ąją ir nuo 4-osios iki 8-osios dienų budės prie intensyviausių nereguliuojamų pėsčiųjų perėjų. Į pagalbą teisėsaugininkams pasitelkti Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnybos I pulko ir Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių II rinktinės pareigūnai bei policijos rėmėjai. Iš viso šiemet Kaune pareigūnai prižiūrės 108 pėsčiųjų perėjas, kurios bus stebimos nuo ryto iki popietės.

„Pagrindinis mūsų tikslas – išvengti skaudžių eismo nelaimių. Pernai nė vienoje pareigūnų prižiūrėtoje perėjoje rugsėjo pirmosiomis dienomis jokių incidentų neįvyko, tad tikimės, kad to pavyks pasiekti ir šiemet”, – tvirtino A.Tarasevičius.

Be viso to, iš įvairių policijos įstaigų apylinkių bei nepilnamečių reikalų inspektorių ir prevencijos poskyrio pareigūnų bus sudarytos specialios grupės, kurios lankysis mokyklose bei jų prieigose. Teisėsaugininkai sako stebėsiantys moksleivius ir kontroliuosiantys, kad prie švietimo įstaigų nebūtų prekiaujama kvaišalais.

Pagaliau Kauno policija gavo 75 vienetus naujoviškų kvaišalų tikrintuvų „Multi – Drug – Twist”, kurie netrukus bus pradėti naudoti tikrinant įtarimų dėl galimo apsvaigimo nuo narkotinių medžiagų sukėlusius vairuotojus bei kitus asmenis. Vienkartiniai prietaisai išdalyti miesto policijos įstaigoms bei gatvėse patruliuojantiems pareigūnams.

Apynasris paauglių girtuoklystėms

Pernai per pirmąsias dvi rugsėjo dienas buvo sulaikyti per pusantro šimto alkoholinių gėrimų padauginusių vaikų ar paauglių.

Kauno miesto VPK Viešosios policijos Prevencijos skyriaus specialistė Irena Aušra Drulienė sakė, kad šiemet pareigūnai taip pat rengs masinius reidus bei mėgins sustabdyti nepilnamečių girtuoklystes: „Tai daroma ne tik siekiant užkirsti kelią girtavimui, bet ir apsaugojant neblaivius paauglius, kad jie netaptų lengvo grobio ieškančių nusikaltėlių aukomis”.

Pirmiausiai pareigūnai dirbs įvairių policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose, o vakarop didžiąsias pajėgas mes į miesto centrą, kur susirenka daugiausia nepilnamečių. Juolab kad čia vyks du dideli renginiai.

„Drauge su savo atžalomis šventėje turėtų dalyvauti ir tėvai, kurie kartu sužinotų, kaip ir su kuo savo laisvalaikį leidžia jų vaikai bei apsaugotų juos nuo įvairių incidentų”, – siūlė I.A.Drulienė, tuoj pat sulaukusi kolegų pastabos, kad pastaruoju metu beveik visi tėvai nekreipia dėmesio į girtaujančius vaikus ir veikiau bara ne savo atžalas, bet pyksta ant juos sulaikiusių pareigūnų.

Prevencijos skyriaus specialistės teigimu, reidai vyks ne tik viešose masinio susibūrimo vietose, bet ir kavinėse bei baruose. Tikimasi užtikrinti, kad alkoholinių gėrimų neįsigytų ne tik patys nepilnamečiai, bet jų svaigalais nevaišintų ir vyresni draugai.

Pareigūnė priminė, kad administracinių teisės pažeidimų kodekse jaunesnių nei šešiolikos metų paauglių tėvams už jų atžalų „išdaigas” numatyta bauda nuo 50 iki 100 litų. Šešiolikmečiai ir vyresni asmenys už savo girtuoklystes viešose vietose privalo atsakyti patys. Tuo tarpu už nepilnamečių nugirdymą baudžiama dar griežtesne (nuo 100 iki 200 litų) bauda.

Nepilnamečių aukų neišvengta

Peržvelgdamas šiųmetę statistiką, Eismo priežiūros tarnybos viršininkas konstatavo skaudžią tiesą: padaugėjus Kaune įskaitinių eismo įvykių, šiemet per nelaimes buvo sužeista beveik pusšimčiu daugiau žmonių. Žuvusiųjų šiais metais buvo dviem daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai, o iš viso Kaune įvykusių avarijų šiemet užregistruota vienu procentu daugiau.

Praėjusiais metais laikinojoje sostinėje įvykusiose eismo nelaimėse nežuvo nė vienas vaikas. Tuo tarpu šiemet šiurpinanti statistika byloja, kad avarijos pasiglemžė net trijų nepilnamečių gyvybę. Du iš jų buvo automobilių keleiviai, o vienas kraupus atvejis užfiksuotas birželį Šilainiuose, kai neblaivaus ir vairuotojo pažymėjimo neturėjusio jaunuolio vairuotas automobilis parbloškė ir mirtinai sužalojo šešiolikmetę.

Beje, būtina priminti, kad vairuotojai nuo rugsėjo 1-osios turės visuomet važiuoti su įjungtomis artimosiomis šviesomis ir tai bus privaloma iki kitų metų balandžio 1-osios.

Savitarpio pagarbos trūkumas

Kauno miesto VPK Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Remigijus Balandis akcentavo Kelių eismo taisyklių nuostatą, jog „eismo dalyvių elgesys grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu”. Pasak pareigūno, jei visi laikytųsi šios nuostatos, eismo nelaimių keliuose būtų gerokai mažiau.

„Įsivyravo labai klaidingas supratimas: jei žmogus eina per pėsčiųjų perėją, dažnai jis jaučiasi visiškai saugus ir tuo metu netgi sugeba mobiliuoju telefonu rašyti pranešimą ar dar nežinia ką veikti. Juk įvykus nelaimei, nesvarbu, ar žmogus sužalotas perėjoje ar kitoje gatvės vietoje, bet jo patirti išgyvenimai dėl to nė kiek nesiskiria. Čia vėlgi Kelių eismo taisyklės sako, kad įžengti į pėsčiųjų perėją leidžiama tik tuomet, kai pėsčiasis įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių bei įvertina jų greitį”, – pabrėžė R.Balandis.

Tuo tarpu A.Tarasevičius pridūrė, kad Kaune pėsčiųjų nubaudžiama dažnai daugiau nei visoje šalyje. Vien pernykščiai skaičiai parodė, kad per mėnesį per tūkstantį jų „užsitarnaudavo” baudas.

Kalbėdamas apie numatytą savo vadovaujamos Patrulių rinktinės pareigūnų darbotvarkę, R.Balandis sakė, kad be budėjimų prie pėsčiųjų perėjų, rugsėjį numatyta skirti ypatingą dėmesį ir vairuotojams. Pirmiausiai teisėsaugininkai ketina dar aktyviau stoti į kovą su neblaiviais vairuotojais. Pastarajam tikslui įgyvendinti, anot R.Balandžio, žadama bent kartą per savaitę surengti priemones, kurių metu bus stabdomas transporto priemonių eismas ir tikrinamas vairuotojų blaivumas: „Jei per kelias valandas trunkantį reidą sulaikome penkis ir daugiau alkoholio padauginusių vairuotojų, tai galima tik įsivaizduoti, kiek jų važinėja gatvėse”.

Patrulių rinktinės vado teigimu, dar vienu svarbiu pareigūnų taikiniu nuo šiol taps saugos diržai, kurių naudojimas privalomas ne tik priekinėse, bet ir galinėse automobilių sėdynėse įsitaisiusiam ekipažui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.