Ministras pažadėjo verslininkų neatstumti

Ūkio ministras Vytas Navickas įsipareigojo ne tik įsiklausyti į verslininkų siūlymus, bet ir jiems atsiskaityti

Vakar ūkio ministras Vytas Navickas susitikęs su asocijuotų verslo struktūrų atstovais išklausė apie verslo plėtrą sunkinančias problemas ir ėmėsi iniciatyvos siūlyti bendradarbiavimo modelį.

„Būtinas dialogo su verslo atstovais mechanizmas. Formaliai dar veikia „Saulėtekio” ir „Saulėlydžio” modelis, galbūt galima jį atgaivinti ir patobulinti”, – sakė Navickas. Be to, jis iškėlė idėją, kad reikėtų parengti ministerijos veiklos ataskaitą, kur aptartų, kas pavyko, ko įgyvendinti nepasisekė ir kokią kryptį galima rinktis toliau.

Nusivylusius buvusios Vyriausybės apatija ir nenoru girdėti jokių pasiūlymų, verslininkus Navicko požiūris pradžiugino.

„Naujasis ministras teikia vilčių. Tikėkimės, kad bendradarbiavimas šiuo pirmuoju susitikimu nesibaigs, kaip dažnai būna”, – teigė Kauno regiono smulkiojo ir vidutinio verslo asociacijos pirmininkas Arūnas Mackevičius.

Verslininkams pažadėta, jog Ūkio ministerijos numatytos verslo plėtros ir sąlygų gerinimo priemonės elektroniniu paštu bus išsiųstos visoms asociacijoms, ir kiekviena galės analizuoti bei teikti savus pasiūlymus. Vienas iš pagrindinių verslo pageidavimų – kad Vyriausybė, rengdama įstatymus ir priimdama šalies ūkiui svarbius sprendimus nepaliktų jų nuošaly. Verslininkai nepatenkinti, kad iki šiol pateikę pastabas nežinodavo jų likimo, motyvų, kodėl į išsakytą nuomonę nebuvo atsižvelgiama. Be to, jų manymu, ministerija verslo asociacijoms duodavusi pernelyg mažai laiko pastaboms parengti.

„Įstatymų projektus reikėtų skelbti kol jie derinami ir svarstomi ministerijoje, o ne tada, kai yra nukeliavę į Vyriausybę. Vėliau labai sunku sekti įstatymo priėmimo procesą ir jame dalyvauti”, – kalbėjo Vilniaus miesto ir apskrities verslo darbdavių konfederacijos viceprezidentas Saulius Žilinskas.

Pramoninkų konfederacija pasiūlė Ūkio ministerijai atgaivinti prieš keletą metų gyvavusią praktiką, – į ministerijos kolegiją kaip socialinius partnerius kviesti verslo asociacijų deleguotus atstovus.

„Ministerijų kolegijos priiminėja pagrindinius, strateginius sprendimus, veiklos planus. Kaip socialiniai partneriai dalyvaujantys verslo atstovai pirmiausia gautų reikiamą informaciją, o tokie susitikimai su ministerijos vadovais būtų nuolatiniai. Rūpimi klausimai būtų nuodugniai išdiskutuoti tarp verslo struktūrų”, – sakė Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Rimas Varkulevičius.

Be daugybės išvardytų bėdų ir pageidavimų, kaip vieną opiausių klausimų vakar verslo atstovai įvardijo mokesčių sistemą. Jų teigimu, į dabartinį biudžeto projektą įtrauktos verslininkų nepageidaujamos valstybės rinkliavos. Tiesa, dėl mokesčių verslo pasaulio nuomonės skyrėsi – vieni reikalavo sumažinti vadinamąsias „Sodros” lubas, o kiti prioritetu laikė neapmokestinamojo minimumo padidinimą. Ūkio ministerijai pasiūlyta atlikti tyrimą ir nustatyti, kokia iš tiesų Lietuvoje yra mokesčių našta, mat dabar valstybinės institucijos leidžia sau interpretuoti ir rinktis skirtingus mokesčių naštos vertinimo atskaitos taškus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.