Irano prezidentas kviečia Dž. Bušą į televizijos debatus

BBC praneša, kad Irano prezidentas Mahmudas Ahmadinedžadas pasiūlė JAV prezidentui Džordžui Bušui aptarti opiausias pasaulio politikos problemas. Pasak jo, tiesioginis eteris suteiks abiems pusėms galimybę išreikšti savo požiūrius nesibaiminant cenzūros.

Tačiau Jungtinės Valstijos atsisakė Irano prezidento Mahmudo Ahmadinedžado kvietimo. Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad šis pasiūlymas yra ne kas kita, kaip mėginimas nukreipti pasaulio dėmesį nuo Irano branduolinės programos klausimo.

Ahmadinedžadas pateikė šį pasiūlymą likus kelioms dienoms iki JT paskirto galutinio termino, kuomet Iranas turėjo sustabdyti urano sodrinimo darbus, pabaigos.

Antradienį Irano prezidentas pakartojo, kad Teheranas yra pasirengęs tęsti derybas, tačiau pabrėžė, kad niekas negali kesintis į Irano teisę gaminti branduolinę energiją taikiais tikslais.

„Teisybė amerikiečiams”

„Aš siūlau Džordžui Bušui susitikti tiesioginiame televizijos debatų eteryje ir aptarti pasaulio politikos problemas bei jų sprendimo būdus”, – pareiškė Ahmadinedžadas per spaudos konferenciją Teherane.

„Debatų transliacija turi būti be jokios cenzūros. Amerikiečiams reikia suteikti galimybę išgirsti tai, ką mes kalbame. Jų teisė išgirsti tiesą neturi būti ribojama”, – paaiškino jis šių debatų esmę.
Mahmudas Ahmadinedžadas taip pat apkaltino Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją piktnaudžiaujant jų „ypatigosiomis privilegijomis”. Tai, pasak jo, yra „visų pasaulyje betvarkių priežastis”. Tęsdamas šią mintį, Irano prezidentas pareiškė abejojąs dėl JAV ir Didžiosios Britanijos veto teisės JT Saugumo Taryboje: ” Ar ne laikas būtų tarptautinius santykius kurti visų tautų demokratijos ir lygiateisiškumo pagrindu?”

Galutinis terminas

Ketvirtadienį, rugpjūčio 31 dieną, baigiasi JT Saugumo Tarybos nustatytas terminas, kuomet Teheranas turi sustabdyti urano sodrinimo darbus.
Anksčiau Iranas į Vokietijos ir penkių, nuolatinių Saugumo Tarybos narių, šalių iniciatyvą atsakė esąs pasirengęs „rimtoms deryboms”.
Tačiau JAV reikalauja, kad Teheranas pirma sustabdytų savo branduolinę programą. Panašios pozicijos laikosi ir Prancūzija.
Savo ruožtu, Rusija ir Kinija pareiškė, kad Irano branduolinė problema gali būti išspręsta tik derybų būdu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.