Po sprogimų lietuviai pasilieka Marmaryje

Šiandien Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) bus apsispręsta, ar įtraukti Turkiją į valstybių, kuriose mūsų šalies piliečiams saugumo sumetimais nerekomenduojama lankytis, sąrašą.

Rugpjūčio 28-osios naktį populiariame Marmario kurorte nugriaudėjus sprogimams, mūsų turistai anksčiau laiko grįžti į namus neketina. Jau užsisakiusieji keliones ir planuojantieji artimiausiu metu vykti į Turkiją savo planų taip pat nekeičia.

Regione – šimtai

URM Konsulinio departamento vadovas Vaidotas Verba „Vakarų ekspresui” sakė, kad informacijos apie sprogimų Marmaryje metu nukentėjusius Lietuvos piliečius nėra.

Nepaisant to, šiandien URM turėtų paaiškėti, ar Turkija nebus ir vėl įtraukta į „juodąjį” sąrašą.

„Po sprogimų praėjusių metų vasarą Turkiją buvome paskelbę nesaugia šalimi ir nerekomendavome žmonėms ten vykti kelis mėnesius. Be abejo, uždrausti ten vykti negalime, tad sprendimą priima pats turistas”, – sakė V. Verba.

Priminsime, kad 2005-ųjų liepą sprogimas nugriaudėjo Kušadasio kurorte, autobuse, vežusiame turistus į paplūdimį. Žuvo penki žmonės – tarp jų britai ir airiai, trylika žmonių buvo sužeisti. Kito sprogimo, nugriaudėjusio Češmės kurorte, metu sužaloti kelios dešimtis žmonių.

„Novaturo” direktorius Rytis Šūmakaris pranešė, kad šiuo metu Marmario regione poilsiauja keli šimtai lietuvaičių: „Šimtas dvidešimt turistų apsistoję pačiame Marmaryje, dar tiek – greta esančiose Fetijoje, Dačoje, Ičmelere.”

Dar per du šimtus turistų iš Lietuvos Marmario regione ilsisi atvykę kaip kelionių organizatoriaus „Tez Tour” klientai.

Anot šios įmonės rinkodaros vadovės Aušros Girdžiojauskaitės, nė vienas lietuvis nepareiškė noro grįžti anksčiau, agentūros negavo klientų prašymų atšaukti jau suplanuotas keliones į Marmarį.

Nukentėjo britai

Trys sprogimai Marmario kurorte sujaukė vietos gyventojų bei turistų poilsį naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Pasaulio žiniasklaida, cituodama šaltinius Turkijoje, praneša, kad pirmasis įtaisas, padėtas po autobuso sėdyne, distancinio valdymo būdu susprogdintas tuo metu, kai transporto priemonė, kursuojanti maršrutu Marmaris-Armutalanas, įvažiavo į kurorto centrą.

Medikų pagalbos prireikė vienuolikai turkų ir dešimčiai Marmaryje atostogavusių Didžiosios Britanijos piliečių. Iš viso nukentėjo 27 žmonės.

Netrukus dar du sprogimai nugriaudėjo Marmario pramoginių laivų uoste ir netoli turgavietės. Anot šaltinių, sprogmenys buvo paslėpti šiukšlių dėžėse, aukų nėra.

Tą pačią naktį dar vienas sprogimas pažadino skurdžių vadinamo Bagdžilaro rajono, esančio Stambule, gyventojus.

Vakar atsakomybės dėl incidento Marmaryje nė viena teroristinė grupuotė neprisiėmė, nors, pirminiais duomenimis, incidentas Turkijos kurorte nebuvo atsitiktinis, jam būdingas teroristinis braižas.

Ne paslaptis, kad kol kas ekstremistiniu laikomo išpuolio galimais autoriais vadinama Kurdų darbo partija, kurios veikla Turkijoje yra uždrausta.

Pučiamas burbulas?

Kelionių organizatoriaus „Novaturas” vadovas R. Šūmakaris mūsų dienraščiui teigė, jog pasaulinės žiniasklaidos pateikiama informacija neatitinka tikrovės.

„Susisiekėme su savo gidais ir partneriais. Jie sakė, kad Marmaryje nėra jokios panikos, turistai ir toliau sau ramiai ilsisi. Pavyzdžiui, sužinojome, kad tą naktį nukentėję žmonės patyrė traumas išdužus langams ar nukritus daiktas, nes autobuse sprogo įtaisai, kurie identifikuoti kaip garsiniai”, – pasakojo R. Šūmakaris.

Anot jo, žmonių niekas neplanavo žudyti – norėta tik pagąsdinti ir tokiu būdu atkreipti į save žurnalistų dėmesį: „Panaši situacija klostėsi ir šią vasarą nugriaudėjus sprogimui kitame Turkijos kurorte – Manavgate. O juk iš tikrųjų tesprogo dujų balionas, o ne kokia bomba. Pučiamas burbulas yra didesnis nei realus pavojus…”

Ragina draustis

Panašios pozicijos laikosi ir „Tez Tour” atstovė A. Girdžiojauskaitė.

Iš savo gidų Lietuvoje dirbantys „Tez Tour” darbuotojai sužinojo, kad po sprogimo Marmaryje panika nekilo: „Ir patys mūsų turistai jaučiasi ramiai, toliau mėgaujasi atostogomis.”

Tuo metu URM atstovas V. Verba ragina į Turkiją bei kitas svečias šalis keliaujančius žmones draustis: „Kartojame tai nuolat. Kai atsiduri situacijoje, kurioje iš tiesų – sunku, draudimas tikrai gelbsti.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.