„Medis ir linas. Vilniečiai grafikai žmonėms su regėjimo negalia”

Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Skroblų g. 10, Vilnius) nuo 2006 m. rugsėjo 07 d. iki rugsėjo 30 d. vyks unikali paroda „Medis ir linas. Vilniečiai grafikai žmonėms su regėjimo negalia”. Paroda naudinga ir regintiems, nes apsilankę ir tiesiog užmerkę akis, trumpam galėsite panerti į kitą pojūčių pasaulį.
Ekspoziciją sudarys kūrėjų, dirbančių lino ir medžio raižinių technikomis, klišės ir estampai. Jų eksponavimas bus pritaikytas aklųjų ir silpnaregių galimybėms suvokti meno kūrinį lytėjimu ir/arba regėjimu padidinimo priemonių pagalba. Šios parodos metu grafikos meno kūriniai bus prieinami žmonėms, kurie dėl regos sutrikimų neturi galimybės įprastu kitiems būdu – žiūrėjimu – jų pažinti, jais mėgautis ar naudotis. Brailio raštu bei padidintu šriftu pateikti eksponuojamų darbų bei autorių kūrybinės veiklos aprašymai leis susipažinti su šiuo metu kuriančiais profesionalios dailės atstovais.
„Eksponuojami darbai nebuvo kuriami specialiai šiai parodai. Atrenkant darbus (klišes) pirmiausia buvo vadovautasi suvokimo lytėjimu galimybių kriterijumi” – pasakoja parodos kuratorė, menotyrininkė Diana Raudonienė. Tokio pobūdžio atranka, kai vadovaujamasi ne vizualiais, o taktiliniais kriterijais, buvo siekta parodyti, kad didelė dalis darbų, kurtų plačiajai – reginčiųjų – auditorijai, gali pasiekti akląjį arba silpnaregį meno suvokėją, pritaikius jam tinkamas kūrinių eksponavimo sąlygas.
Šiuo iniciatyviu VšĮ „Kultūros artelės” projektu siekiame plačiajai visuomenei pristatyti menininkų ir jų kūrinių suvokėjų grupes, užmegzti glaudesnį dialogą, ugdyti pažinimo ir atradimo pojūčius, skatinti jautrią visuomenės komunikaciją tarp meno ir regėjimo negalią turinčių žmonių. Tradicinių bei naujų technologijų taikymas, kuriant grafikos kūrinius ne tik regėjimui, bet ir lytėjimui, yra įdomus profesionaliems grafikams. Projekte dalyvauja: Viktorija Daniliauskaitė, Danutė Gražienė, Laisvydė Balčiūtė, Kęstutis Vasiliūnas, Gerardas Šlektavičius, Roberta Vaigeltaitė, Inga Dargužytė, Jonas Čepas, Arvydas Pakalka ir Danutė Kairytė. Keletas jų domisi vizualumo ir taktiliškumo santykiu grafikoje. Kurdami tokius kūrinius, menininkai regėjimo negalią turintiems ir menu besidomintiems žmonėms suteiks galimybę estetiniu patyrimu praturtinti kitokiais pojūčiais turtingą savo gyvenimą.
„Esame įsitikinę, kad paroda „Medis ir linas. Vilniečiai grafikai žmonėms su regėjimo negalia” – vienas iš būdų meniškai spręsti socialines problemas visuomenėje. Paroda praturtins mūsų vidinį pasaulį ir intensyvią kasdienybę”, – teigė įmonės vadovė Odeta Abromavičiūtė. Projektą globoja Vilniaus miesto savivaldybė. Parodos atidarymas vyks 2006 m. rugsėjo 7 d. 16 val. Organizatoriai linki jums naujų atradimų ir pojūčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.