Statula paliko Kairą

Dešimtys tūkstančių žmonių penktadienį susirinko Kaire atsisveikinti su garsiąja faraono Ramzio II statula, kuri iš triukšmingo ir užteršto Egipto sostinės centro perkeliama arčiau piramidžių Gizoje.

Granitinį Ramzį, kuris buvo tapęs Kairo simboliu, Egipto valdžia nusprendė pervežti nuogąstaudama, kad aikštelė, kurioje ji stovi, gali deformuotis nuo metropoliteno traukinių keliamos vibracijos.

Ne į naudą senovės monumentui, kurio amžius siekia 3 200 metų, eina ir oro tarša sostinėje.

Po ne vienus metus trukusių ginčų ir techninių problemų, rizikingi 100 tonų svorio, 11 m aukščio statulos iš rožinio granito pervežimo darbai prasidėjo kaip ir buvo numatyta – 1 val. vietos ir Lietuvos laiku.

Ramzį pervežė du sunkvežimiai su platformomis be bortų. Kad statula nenuvirstų, aplink ją buvo pastatytas prilaikantis plieninis narvas. Granitinio faraono galvą saugojo storas celofanas.

Ramzio statula 1882 metais buvo atrasta Memfyje – senovės Egipto sostinėje. 1954 metais statula buvo supjaustyta į aštuonias dalis ir pervežta į Ramzio aikštę Kaire, kur pasitikdavo iš traukinių stoties išeinančius keleivius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.