Lauko baseinas baigiantis maudymosi sezonui

Iš amerikietiškų filmų atkeliavusi svajonė: ankstų saulėtą rytą, vos pakirdus, savo kieme lengvai pasineriate į skaidrų, švelniai melsvos spalvos vandenį. Lauko baseinai – įprastas reiškinys kraštuose, kur vasara trunka kiaurus metus. Tačiau ir Lietuvoje jie tampa vis populiaresni, šalia kylančių nuosavų namų rajonų vis dažniau tyvuliuoja vandens bei poilsio oazė.

Nors ir įsirengę lauko baseiną, tačiau jį netinkamai prižiūrėdami, galite turėti daugiau problemų nei malonių pojūčių. Verslininkas Eimutis Sinkevičius savo nuosavo namo sode jau keletą metų turi įsirengęs baseiną. „Baseinas nėra labai didelis, bet šeimos nariams, ypač vaikams, vasarą jis teikia labai daug džiaugsmo. Prieš keletą metų užsisakiau jį pas namą perstatinėjančius statybininkus. Tada baseino konstrukcijas meistrai montavo pirmą kartą. Turbūt todėl dabar turime tiek vargo, nes kieme atsiradus baseinui patiems teko aiškintis, kaip jį prižiūrėti,” – atviravo verslininkas.

E.Sinkevičius pabandė išvardyti dažniausiai kylančias bėdas: itin greitai užsiteršiantis vanduo bei baseino sienelės, vargai ruošiant baseiną žiemai ir nuolatinė baimė, kad į jį gali įkristi jauniausi šeimos nariai.

Turi būti valomas dažnai

Bet kokia terpė, esanti lauke, itin greitai užsiteršia, o jei ji dar sklidina vandens – dėmesio reikia dar daugiau. Kad iš tiesų galėtumėte mėgautis savo kiemo baseino teikiamais malonumais, jo vanduo turėtų būti grynas, neskleisti nemalonaus kvapo ar skonio ir, žinoma, apsaugotas nuo teršalų.

Pirmiausia baseinas turėtų būti šveičiamas mechaniškai. Plaukimo baseinas nuolat, ypatingai žiemos mėnesiais, pasidengia nešvarumų sluoksniu, todėl būtinas nuodugnus baseino dangos, filtrų ir kitų įmontuotų techninių priemonių valymas. Specialiomis priemonėmis derėtų nušveisti baseino dugną, vandens linijos lygį. Šiuo metu yra specialių priemonių, kurias galima naudoti net tada, kai baseinas pilnas vandens. Jų galima nusipirkti daugumoje baseinus montuojančių įmonių, dideliuose buitinių prekių prekybos centruose.

Santechnikas ir sodininkas Algimantas Šatas pasakoja, jog dažnai žmonės pamiršta šiuos elementarius darbus. „Neprižiūri, nevalo, galvoja, kad to nereikia – juk ir taip vandeny mirksta, turi būti švaru. Bet taip tikrai nėra. Paskui tik daugiau darbo. Kartais, kai kurios įsisenėjusios dėmės jau ir nebenusivalo. Prisikaupus pernelyg daug dumblių, vanduo greit patamsėja, o seniau, ne pagal visas taisykles sumontuotų baseinų nutekamieji vamzdžiai kartais ir užsikemša,” – piktokai aiškina vyriškis.

Ruošiant baseiną žiemai, specialistai pataria jį palikti pripildytą vandens. Taip jis apsaugomas nuo mechaninių sužalojimų bei oro sąlygų. Tačiau tik vandens neužtenka – derėtų jį pripilti specialių priemonių šiam periodui, kurios užkirs kelią kalkių ir purvo klojinių bei dumblių susidarymui.

Dezinfekcija be „chloro kvapo”

Švariai nušveistos baseino sienelės – dar ne viskas. Toks didelis vandens telkinys – ne vonia, kurioje būtų galima keisti vandenį kiekvieną kartą. Kad plaukiodami jaustumėte tikrą malonumą, o vanduo visuomet būtų šviežias ir skaidrus, derėtų jį nuolat dezinfekuoti.

Praėjusių metų vasarą tuometinis sveikatos ministras Žilvinas Padaiga pasirašė papildytą baseinų vandeniui skirtų dezinfekuoti priemonių, sąrašą. Higienos normos baseinams „Baseinai. Įrengimo ir priežiūros saugos sveikatai reikalavimai” buvo papildytos šiuo metu pasaulyje plačiai naudojamu biocidu – vandeniniu vandenilio peroksido tirpalu su sidabro nitratu. Iki šiol vanduo baseinuose dažniausiai buvo dezinfekuojamas chloro ir bromo junginiais, tačiau iš jų susidarantys cheminiai junginiai suteikia baseino vandeniui „chloro kvapą”. Be kita ko, tokie junginiai pavojingi sveikatai bei aplinkai, kenkia biologiniams valymo įrenginiams.

Pagrindinis būdas, kurio pagalba įmanoma sumažinti cheminių dezinfekcijos priemonių pavojų, yra dubliuotos sistemos taikymas: kai papildomai naudojama ir fizinė dezinfekcija: ultragarsas, ultravioletinė spinduliuotė ir panašiai.

Beje, nors minėtos higienos normos privatiems namų baseinams nėra privalomos, tačiau patartina jomis vadovautis – tuomet būsite tikri, jog savo poilsį šalia namų vandens telkinio užtikrinate kokybiškai.

Apsauga nuo vaikų ir gyvūnų

Namuose turint baseiną, patogu įsirengti specialią dangą, kuri nors šiek tiek apsaugotų vandenį nuo aplinkos taršos, po naudojimosi baseinu. Tam gali būti skirta plaukiojanti danga – drėgmei atsparus uždangalas, užritinamas virš baseino. Tokios dangos specialiai montuojamos šalia plaukiojimo baseino: ant ratukų, įbetonuojamos, tvirtinamos varžtais. Gali būti maždaug nuo 3,5 iki 6 m pločio. Plaukiojanti danga šiek tiek apsaugos baseino vandenį nuo aplinkos dulkių bei krintančių lapų.

Jei turite mažamečių vaikų ar naminių gyvūnų, tuomet jie reikalauja nuolatinės priežiūros būdami kieme, o atviras ir gana gilus baseinas tampa dar vienu pavojaus šaltiniu. Jei nerimaujate, jog jūsų atžalos ar augintiniai netyčia žaisdami gali įkristi į baseiną, reikėtų pasirūpinti jo apsauga. „Žaliuzi” tipo danga ne tik veikia tokiu pačiu principu, kaip ir plaukiojanti danga, tačiau turi ir apsauginę funkciją. Ji gali atlaikyti naminių gyvūnų bei vaikų svorį. Šio tipo dangą galima sumontuoti specialiai tam tikslui pritaikytose nišose arba prie baseino grindų.

Specialistų pagalba

Jei neturite laiko ar užtektinai žinių, tinkamai prižiūrėti savo baseiną, pats paprasčiausias būdas tai padaryti – išsikviesti specialistus. Kauno įmonė UAB „Svajonių projektai”, užsiimanti baseinų montavimu ir priežiūra, siūlo visas paslaugas. Kaip ir daugelis kitų panašių įmonių, jie ne tik išvalys visą jūsų baseine sumontuotą techninę įrangą, bet ir nušveis baseino dugną bei sieneles, patikrins vandens kokybę ir ją sureguliuos. Specialistai puikiai gali paruošti jūsų baseiną žiemai – jį užkonservuoti, o pavasarį ir vėl parengti sezono pradžiai: iš naujo sumontuos visus būtinus įrengimus, pripildys baseiną šviežio vandens bei sureguliuos jo kokybę.

Baseino priežiūros specialistų iškvietimas kainuoja maždaug nuo 75 litų. Reguliarią baseino priežiūrą galima atlikti 1, 2 arba 4 kartus per mėnesį, priklauso nuo to, kaip dažnai ir kiek žmonių juo naudojasi. Norint paruošti baseiną sezono pradžiai teks pakloti ir 300 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.