Keramika dar nepalieka Vilniaus

Jau rašėme, kad Latvijos sostinėje Rygoje rugpjūčio 14-17 dienomis vyko svarbiausias pasaulio keramikų renginys – 42-oji tarptautinė keramikos asamblėja, kuri savo veiklą iki rugpjūčio 22-osios išplėtė per tris Baltijos valstybes. Keramikos parodos buvo atidarytos Lietuvoje bei Estijoje, jose apsilankė ir 180 iš Rygos atvykusių asamblėjos dalyvių. Net vienuolika parodų Vilniuje ir viena Panevėžyje atstovavo įvairioms lietuvių keramikos kryptims, įdomiausiems mūsų kūrėjams.

Baltijos kraštų pripažinimas

Pasak asamblėjos renginių Lietuvoje koordinatorės Aušros Petroškienės (dirbo kartu su Rūta Tamuliūniene), asamblėja, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Ženevoje (Šveicarija), vienija profesionalius keramikus, jų grupes, meno kritikus, kolekcininkus ir kitus specialistus iš 55 valstybių. Tai, kad šis reikšmingas, kas dvejus metus vykstantis renginys įvyko Baltijos šalyje, rodo itin didelį tarptautinį susidomėjimą mūsų regiono menininkų kūryba, jų pripažinimą tarp garsiausių, nuo seno keramikos tradicijas puoselėjančių valstybių. Tai patvirtina ir faktas, kad 2004-ųjų asamblėja vyko Korėjoje, o 2006-ųjų numatyta rengti Kinijoje.

Parodos sostinės galerijose

„42-oji asamblėja jau baigė savo darbą ir pagrindinė, Lietuvą reprezentavusi paroda „Arkoje” jau uždaryta, tačiau keramikos mėgėjai dar turi unikalių progų susipažinti su mūsų ir užsienio menininkų kūryba. Šiuo metu net aštuoniose sostinės galerijose veikia įspūdingos tarptautinio renginio parodos, jų lankytojams dovanojame specialiai asamblėjai parengtą katalogą, kuriame pristatome daugiau kaip penkiasdešimties Lietuvos keramikų kūrybą”, – sako Petroškienė.

Iki rugpjūčio 30 dienos studijoje „Darijaus papuošalai” veiks Rūtos Šipalytės ir Yu-Yijg Huang (Taivanas) darbų, o Šv.Jono gatvės galerijoje – Dalios ir Ryto Jakimavičių bei Jolantos Kvašytės personalinės parodos. Iki rugsėjo 11 dienos Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje bus eksponuojami Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentų porceliano darbai, o šalia esančioje Dailininkų sąjungos galerijoje iki rugsėjo 16 dienos pristatoma didelė daugiau kaip trisdešimties Lietuvos keramikų, dalyvavusių simpoziume „Harmonija”, kūrinių paroda. Įspūdinga ir anagamos technika kūrusių keramikų ekspozicija Energetikos muziejuje (veiks iki rugsėjo 15 d.). Čia pristatomi aštuoniolikos menininkų iš Lietuvos, Japonijos ir Didžiosios Britanijos, dalyvavusių tarptautiniame anagamos simpoziume, darbai. Iki rugsėjo 19 dienos bus atviros durys į keramikos dirbtuvę-galeriją „Amatų gildija”, kur eksponuojama kuratoriaus Anthony Stellaccio (JAV) parengta Lietuvos skulptūrinės figūrinės keramikos paroda. Iki rugsėjo 20-osios galėsime grožėtis Teresės Jankauskaitės juodosios keramikos kūriniais Mizgirių gintaro galerijoje ir Tomo Daunoros personaline paroda, dieną naktį veikiančia aikštėje priešais centrinį knygyną.

Anot Petroškienės, per 42-ąją tarptautinę keramikos asamblėją buvo daug kalbama apie keramikos universalumą, apie didžiules jos edukacines galimybes priartinant žmones prie meno. Mūsų menininkų darbai sulaukė pripažinimo, kvietimų dalyvauti parodoje Nyderlanduose, kitose valstybėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.