EK gali gerokai sumažinti Lietuvai skiriamą apyvartinių taršos leidimų kiekį

Milijonai, kuriuos šalies įmonės susižėrė parduodamos nepanaudotus apyvartinius taršos leidimus, skatina Europos Komisija (EK) gerokai sumažinti Lietuvai skiriamą leidimų kiekį.

Neatmetama galimybė, kad įmonėms dalį leidimų gali tekti pirkti, o tai pabrangintų elektrą ir šilumą, pirmadienį rašo dienraštis „Verslo žinios”.

EK, skirstydama nemokamus leidimus teršti naujam 2008–2012 metų laikotarpiui, yra pasiryžusi orientuotis į realią šalies praėjusių metų taršą. Tai reiškia, kad Lietuvos energetikos ir pramonės įmonėms gali būti skirta vos pusė dabartinio nemokamų apyvartinių taršos leidimų kiekio. Mat iš pernai joms skirtų 13,8 mln. apyvartinių taršos leidimų jos sugebėjo panaudoti vos 6,6 mln., o pardavusios sutaupytus leidimus įmonės gavo solidžias papildomas pajamas.

Pavyzdžiui, beveik visas Lietuvos elektrinės pirmojo pusmečio pelnas – per 30 mln. litų – buvo uždirbtas pardavus atliekamus leidimus.

„Lietuvos įmonių pelnai buvo milžiniški, todėl akivaizdu, kad kitam laikotarpiui joms bus skirta gerokai mažiau leidimų”, – sakė Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo Klimato kaitos skyriaus vedėja Jolanta Žaltkauskienė.

Konsultacinei kompanijai „Ekostrategija”, kuri yra viena iš nacionalinio apyvartinių taršos leidimų paskirstymo plano 2008–2012 metų laikotarpiui rengėja, vadovaujantis

Martynas Nagevičius sakė, kad EK apkarpius leidimų skaičių, Lietuva atsidurs ypač nepalankioje padėtyje, nes 2009 metų pabaigoje privalo uždaryti pagrindinę elektros gamintoją – Ignalinos atominę elektrinę (IAE). Šaliai liks tik dvi alternatyvos – pirkti didelius kiekius elektros iš Rusijos arba padidinti šiluminių elektrinių apkrovimą ir pirkti apyvartinių taršos leidimus iš kitų ES šalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.