Dingę paslapčių saloje

2004 metų amerikiečių mistinis serialas „Dingę”, apdovanotas dviem „Saturnais”, nominuotas „Aukso gaubliui”, „Emmy” pripažintas geriausiu draminiu serialu, užsienyje sulaukė stulbinamo pasisekimo – fanai kuria klubus, aktyviai dalyvauja spacialiai sukurtuose forumuose, diskusijos apie paskutinę seriją vyksta net tarp dėstytojų ir studentų paskaitų metu… Na, o Lietuvoje jis ima taip pat sulaukti vis daugiau gerbėjų.

Įvykus aviakatastrofai 48 išsigelbėję lėktuvo keleiviai atsiduria negyvenamoje Ramiojo vandenyno saloje. Šiek tiek panikos. Šiek tiek vilties būti išgelbėtiems. Netrukus naujieji gyventojai pastebi, jog sala nėra tik sala – ji turi daugybę paslapčių, įskaitant nežinomų gyvūnų žingsnius ir staugimą, tropikuose neįprastas poliarines meškas, čia įsikūrusią ir galbūt pamišusią prancūzę, mistinį šerną, keistą grupelę, žinomą kaip „kiti”, laivą „Juodoji uola” ir… liuką.

Pamažu lėktuvo keleiviai suvokia, kad šioje saloje jie atsidūrė neatsitiktinai ir tam, kad išgyventų, jiems tenka surasti savy tokios vidinės jėgos, apie kurią jie net nenumanė. Įvykiai prodys, kurie iš dingusių yra geriausi ir kurie – blogiausi.

Grupei draugų, šeimų, priešų ir keistuolių tenka drauge kovoti su žiauria gamta, kad išliktų gyvi. Per tas kelias čia praleistas savaites jie jau sužinojo – pavojai ir paslaptys slypi už kiekvieno kampo, o tie, kuriais jie pasitiki, gali bet kada atsisukti prieš juos pačius. Netgi herojai turi paslapčių…

Pirmąjį aserialo sezoną pateikiami pirmųjų 40 dienų paslaptingoje negyvenamoje saloje įvykiai. Įdomu tai, kad įžanginė serija kainavo net penkis milijonus dolerių ir yra brangiausia iš visų kitų, o filmavimo darbai vyko viename Havajų salos paplūdimių ir čionykščiuose miškuose. Vien sudužusio lėktuvo nuolaužos atsėjo 25 tūkstančius dolerių.

Nuo beprasmio eksperimento, kuris iš keleivių išgyvens, serialą gelbsti gilus žmonių tarpusavio santykių nagrinėjimas. Visi veikėjai yra įdomios, savitos asmenybės – tad kiekvienas susilaukia žiūrovų dėmesio dozės.

Serialo kūrėjų Džefrio Liberio, Deimono Lindelofo bei Dž.Dž. Abramso sumanymu, kiekviena serija skiriama kuriam nors veikėjui, rodomi jo prisiminimai apie gyvenimą iki lėktuvo katastrofos. Veikėjų istorijos, jungiančios praeities ir dabarties įvykius, kviečia įsivaizduoti visas galimybes, leidžia įžengti kvailiausioms teorijoms apie skaistyklą, ateivių trigrašį ar Vyriausybės sąmokslus.

What saves this series from being a pointless experiment in marooned survival is its deep investigation into human relationships. That each character has a fully fleshed out personality and past draws you to them – and there are plenty of them to keep our attention.

„Tarp veikėjų nėra kokios nors hierarchijos, mums tiesiog įdomu visų gyventojų „miksas”, – sako kūrėjai. – Personažų amžiaus ir tautybių įvairovė kurta tyčia. Tai yra tarptautinis skrydis iš Australijos į Los Andželą, ir tai yra amerikiečių TV šou, taigi dauguma keleivių ketina tapti amerikiečiais. Sakyti, kad odos spalva yra nesvarbi būtų juokinga, teigti, kad Amerikoje visiškai neegzistuoja rasizmas – taip pat. Tačiau saloje odos spalva yra visiškai nesvarbi, taip pat ir kiek kas turi pinigų, kokios rasės bei religijos yra ar ką padarė praeityje. Čia reikia pradėti gyventi iš naujo.”

Serialo autoriai supranta, jog kad visi myli kenčiančius herojus, tad įmeta juos į antgamtišką salą, kurioje jie lieka kiekvienas atskirai kovoti net tik dėl išgyvenimo, bet ir su savimi. Paslaptingi salos gyviai yra ne tik kai kas mistiško, jie tarsi veda atvykėlius link jų vidinių problemų šaltinio. Netgi pati sala yra lyg gyva būtybė, turinti antgamtinių galių, kurios taip pat lengvai gali būti geros, bet ir velniškai blogos. Vienas iš išsigelbėjusių Džekui sako: „Aš pažvelgiau į salos akį, ir ji graži”.

Seriale vaidina visas būrys talentingų aktorių, tiek patyrusių, tiek pirmą kartą pasirodančių ekrane. Metju Foksas (TV serialas „Vakarėlis penkiems”) vaidina išsigandusių ir natūraliai įtarių gyventojų natūraliai laikomą lyderiu daktarą Džeką, kuris pirmosiose serijose atrodo kaip beydis gerasis gydytojas, tik lakstantis ir padedantis visiems.

Tačiau, ačiū Dievui, kūrėjai neišsigąsta savo gryniausiam herojui suteikti pilkšvų atspalvių. Vienose paskutiniųjų serijų vidiniai daktaro demonai prasiveržia į paviršių – Džekas mato, jog po salą vaikšto jo miręs tėvas. Ar tai tik vaiduoklis ar realus paslaptingos salos gyventojas? Abu variantai galimi…

„Man atrodo, kad Džekas čia yra stipriausio charakterio veikėjas. Dėl savo moralinių principų jam tenka susidurti su savo sąžine. Jis turi išmokti elgtis blogai, ir tokios patirties daktaras semiasi iš kitų naujųjų salos gyventojų. man tai labai įdomu”, – apie savo personažą pasakoja Metju Foksas.

Modelio darbą dirbusi aktorė Evandželina Lili – drąsi ir sumani gražuolė Keit, lėktuvu į Ameriką buvo gabenama kaip pavojinga nusikaltėlė. Tarp jos ir Džeko užsimezga ypatinga simpatija.

„Tarp aktorių ir autorių vyksta nuolatinis bendradarbiavimas. Juk būtent ant autorių pečių guli atsakomybė, jog personažai išliktų kaip galima realesni. Kiekvienas iš mūsų veikėjų gali pateikti siurprizą, pasielgti visiškai nelauktai. Tai neleidžia atsipalaiduoti”, – džiaugėsi Evandželina.

Abu, ko gero, mylimiausi žiūrovų aktoriai džiaugėsi gali dirbti tokiame dideliame koletyve ir dar… Havajuose. „Visiems mums teko vykti į salą ir gyventi naujoje vietoje, kaip ir šou herojams – taigi mūsų gyvenimas vyko paraleliai. Be to, mes visi labai susidraugavome”, – sako aktoriai.

Amerikos žiūrovai spalį matys jau trečiojo „Dingę” sezono serijas, Lietuvoje kol kas demonstruojamos pirmasis sezonas. Ekrane iš 48 lėktuvo keleivių nuolat matome tik 15 pagrindinių perosnažų, tačiau antrojo sezono serijose pasirodys ir iki šiol nematytų veikėjų.

Vis dėlto ima darytis įdomu, kiek dar bus galima eksploatuoti saloje įstrigusius veikėjus be jokios pagalbos iš anapus, gaivius ir švariai nusiskutusius, kad žiūrovams jie nenusibostų? Ir kiek dar paslaptingų klausimų užduos kūrėjai prieš pasiūlydami nors kokį nors atsakymą? Baugu tik, kad „Dingę”, kaip ir „X-failai”, tik „augindami” apie save paslaptis, netaptų žiūrovų kantrybės ir dėmesio išbandymu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.