Komforto „hameriuose” kariai nepasigenda

Uostamiesčio kariai pirmąkart mokomi vairuoti amerikietiškus šarvuotus visureigius, vadinamuosius „hamerius” arba „hamvėjus”.

Dvylika naujų HMMWV (angl. High Mobility Wheeled Vehicle) visureigių Krašto apsaugos Savanorių pajėgų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio mokomąjį dragūnų batalioną pasiekė maždaug prieš dvi savaites.

Jais mokomaisiais tikslais važinėja į taikos palaikymo misijas vyksiantys kariai, nes tarptautinėse operacijose ši technika naudojama dažnai.

Vairuoti tokiam visureigiui reikia C kategorijos pažymėjimo, todėl uostamiesčio dragūnai buvo išvažiavę į kursus Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykloje Kaune.

Vis dėlto, anot karių, tokį monstrą vairuoti nėra sunku, reikia tik priprasti prie gabaritų. Visureigis turi automatinę pavarų dėžę ir yra labai pravažus. HMMWV gali „nerti” į vandenį iki pusantro metro, jo prošvaisa siekia 54 centimetrus.

„Kalnuose, pasakojo, važiuoja trimis ratais – vienas kabo, o eina kaip bitė”, – sakė kariai.

Šarvuotas visureigis gali važiuoti net ir peršautomis padangomis – jos automatiškai pripučiamos ir išlaikomas reikiamas slėgis.

Anot dalyvavusių misijose ir su „hamvėjais” jau anksčiau susidūrusių karių, silpniausia šio automobilio vieta yra vairo stiprintuvas. „Bet apskritai negali sakyti, kad mašiną reikia remontuoti – užtenka tik prižiūrėti. Praktiškai jokių problemų”, – sakė jie.

Tiesa, visureigis įsibėgėja lėtokai – iki 50 mylių per valandą (apie 80 km/h) – per maždaug 26 sekundes, tačiau ir sveria kelias tonas. Greičio rekordų taip pat nesutriuškintų – 100 km/h per valandą greitį išspaudžia, bet daugiau, anot karių, nepatartina, nes vis dėlto skirtas ne lenktyniauti.

6,5 litro darbo tūrio variklį turintis HMMWV 100 kilometrų sunaudoja 20-30 litrų dyzelinio kuro. Jo bake telpa 96 litrai.

Iš pažiūros dideliuose „hamvėjuose” yra tik po keturias sėdimas vietas ir dar viena, skirta kulkosvaidininkui. Jokio komforto automobilyje nėra, jo vidus – metalinis, tačiau kariai patogumo ir nepasigenda – karinėje technikoje jo esą nereikia, o kuo elektronikos mažiau, tuo geriau.

Spalio mėnesį pasibaigus mokymams uostamiesčio karių naudojami „hamvėjai” turėtų grįžti į Vilniaus motorizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis vilkas”.

Lietuvos kariuomenė 69 kelių modifikacijų visureigius – M1025A2, M1035A2, M1114 ir kt. – įsigijo 2003 metais JAV karinės paramos fondo lėšomis. Pirmieji buvo gauti 2005-ųjų pradžioje.

Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento duomenimis, bazinis HMMWV modelis vidutiniškai kainuoja apie 50 tūkst. JAV dolerių. „Hamvėjai” gaminami penkiolikos modifikacijų: krovininiai, skirti gabenti ginklams ir kariams, raketų paleidimo įrenginiams montuoti, sunkvežimiai, greitosios pagalbos, ryšių automobiliai ir kt.

Visureigius numatyta paskirstyti visiems Sausumos pajėgų pėstininkų batalionams, prioritetą teikiant batalionams, kuriuos Lietuva yra numačiusi pirmuosius parengti dalyvavimui tarptautinėse misijose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.