Arenos statybų dar palauksime

Po to, kai metus laiko neatsirado nei vieno privataus investuotojo, kuris norėtų statyti naują krepšinio areną Klaipėdoje, miesto Savivaldybės administracija ruošiasi projektą įgyvendinti pati. Tiesa, statybų teks palaukti – kliūčių joms pradėti dar yra ne viena.

Apie salės, kurioje vyktų 2011-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynės, statybas Klaipėdoje garsiai kalbama jau ilgiau nei metai, tačiau darbų pradžios reikės laukti dar beveik antra tiek.

Detalusis sporto komplekso, kurį ruošiamasi statyti tarp Minijos ir Dubysos gatvių bei Taikos ir Baltijos prospektų, planas paruoštas dar pernai rugsėjį, tačiau nuo to laiko niekaip neapsispręsta, kas statys areną – privatūs investuotojai ar pati Savivaldybė.

Verslininkai nenori

Anot Savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, metus trukęs laukimas vaisių nedavė – verslininkų, norinčių statyti areną, per tą laiką neatsirado. Valdininkės manymu, juos atgrasė Vilniaus valdininkų ir verslininkų, sostinėje pastačiusių „Siemens” areną ginčai dėl dotacijų salės eksploatacijos išlaidoms padengti.

„Galbūt verslininkai bijo panašių rūpesčių”, – spėliojo ji.

J. Simonavičiūtė sakė, kad verslininkus buvo bandyta vilioti komplekso detaliajame plane numatyta žeme – arenos statybomis užsiėmusiems privatininkams ją būtų leista panaudoti savo nuožiūra. Tačiau tokiais pasiūlymais susigundžiusių verslininkų neatsirado.

Statys „Neptūnas”?

Šių metų pradžioje „Vakarų ekspreso” kalbinti Klaipėdos valdininkai sakė labiau norintys privačių investicijų, o Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšų prašys ir statybomis užsiims tik tuo atveju, jeigu privačių lėšų neatsiras. Atrodo, šia išeitimi teks pasinaudoti.

„Laikas vietoje nestovi, todėl mūsų abejonės krypsta prie štai ko – arenos statybomis užsiims Savivaldybė”, – teigia J. Simonavičiūtė.

Anot jos, tuo galėtų pasirūpinti viena iš Savivaldybei pavaldžių viešųjų įstaigų. Kuri – dar neapsispręsta, tačiau rimtų pretendentų jau yra.

„Sieksime, kad VšĮ „Neptūnas” taptų pavaldi Savivaldybei, suteiktume jai papildomų funkcijų ir statybomis pasirūpintų ji. Ši įstaiga – rimčiausias pretendentas, krepšinis jai – toli gražu ne svetima sritis”, – svarstė Administracijos direktorė, pabrėžusi, kad tai dar nėra galutinė Savivaldybės pozicija.

Reikės palaukti

Anot jos, salės statybų pradžios geriausiu atveju galima tikėtis tik ateinančiais metais.

„Visų pirma reikia pripažinti salę nacionalinės svarbos objektu – tam paraiška jau paruošta, tačiau pateikti ją galėsime tik 2007-aisiais. Jeigu arena įgys tokį statusą, savivaldybė gaus lėšų iš ES struktūrinių fondų, vėliau prireiks laiko privalomoms procedūroms jas įsisavinant”, – aiškino J. Simonavičiūtė.

Tiesa, šių metų pradžioje Ūkio ministerijos atstovai „Vakarų ekspresui” pasakojo, kad nuo 2007-ųjų keisis pripažinimo nacionalinės svarbos objektu tvarka. Statusą bus gauti sunkiau ar lengviau – tuomet jie negalėjo pasakyti. Ministerijoje to paties dienraščiui pasiteiravus vakar, atsakymas buvo lygiai toks pat.

Problemos dėl žemės

Nors arenos statybų klausimai po truputį juda į priekį, kai kurie jų sprendžiami labai lėtai, pavyzdžiui, žemės. Ją atgavusi Vyriausybė paves naudotis Klaipėdos savivaldybei, tačiau šios procedūros dar nesibaigė. Be to, detaliajame plane numatytame plote esančio vieno iš pastatų dalis stovi ant privačios įmonės žemės, dėl to statybų pradėti taip pat negalima.

„Reikėtų arba griauti dalį pastato, arba derėtis su verslininkais dėl žemės pardavimo valstybei, o ši ją pavestų naudotis mums”, – pasakojo J. Simonavičiūtė, pridūrusi, kad derybos su žemės savininkais taip pat atims nemažai laiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.