Darbo partijai vadovaus K.Daukšys

Susirinkę į suvažiavimą Darbo partijos nariai išsirinko naują pirmininką. Juo tapo buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys. Surinkęs 611 balsų jis aplenkė laikinai partijai vadovavusią Loretą Graužinienę, surinkusią 454 balsus, ir Vydą Gedvilą, kuris gavo 102 balsus.

Į Vilniaus „Ledo rūmus” susirinkę Darbo partijos nariai akimis atkakliai ieškojo naujo lyderio. Per šeštąjį Darbo partijos (DP) suvažiavimą pagrindinio partijos vedlio Viktoro Uspaskicho salėje nebuvo. Nebuvo jo ir salės prieigose, kur iš visos Lietuvos autobusais suvežtų darbiečių laukė dubenys su balta mišraine.

Užtat V.Uspaskichas savo bendražygius sugebėjo nustebinti pasitelkdamas technologijas – nuo Vilniaus iki Maskvos buvo nutiestas telefoninis tiltas ir susirinkusieji sužinojo, kad V.Uspaskichas „dvasiškai yra su jais”. Dar prieš prisistatant visiems kandidatams į partijos pirmininko postą darbiečiai išgirdo, kam V.Uspaskichas partijos pirmininko rinkimuose atiduoda „vienintelį savo balsą”.

„Savo balsą aš atiduodu už L.Graužinienę, nors gaila man tos Loretos, sunkus laukia darbas”, – kalbėjo darbietis iš Rusijos. V.Uspaskichas dar kartą pabrėžė, kad partijos pirmininko rinkimuose remia Loretą Graužinienę, nes ji – vienintelė nevaidmainiavo, nebuvo prisitaikėlė, dirbo sunkiai ir sąžiningai. Savo paramą laikinajai vadovei politikas šią savaitę buvo išreiškęs ir laišku, kuris papiktino kai kuriuos partijos narius.

V.Uspaskichas konstatavo, kad situacija Lietuvoje nesikeičia, nes Darbo partijos vizijos ir tikslai nebuvo įgyvendinti dėl įvairių kliūčių. Buvęs partijos pirmininkas pastebėjo, kad kandidatų į vadovo postą – per daug.

„Nejaugi mūsų partija turi tiek daug skirtingų programų, kiek ir kandidatų?” – klausė V.Uspaskichas.

Tačiau vėliau šie partijos lyderio žodžiai sulaukė atgarsio. Iš aštuonių buvusių kandidatų besivaržančių dėl partijos pirmininko posto teliko trys: Loreta Graužinienė, buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys ir Seimo pirmininko pavaduotojas Vydas Gedvilas.

Savo kandidatūras suvažiavime atsiėmė parlamentarai Zita Žvikienė, Jonas Jagminas, Antanas Bosas, buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius bei DP Vilniaus skyriaus pirmininkas Alvydas Pocius.

V.Uspaskichas apgailestavo, kad Lietuva netapo tokia, kokią norėjo matyti Darbo partija – turtinga ir civilizuota.

Baigdamas V.Uspaskichas teigė, kad niekur nesislapsto, gyvena Maskvoje ir išvažiavo iš Lietuvos „kaip ir pusė milijono lietuvių”.

Po lyderio padarytos įžangos kalbėję kandidatai į vadovus nestokojo metaforų ir palyginimų – daugelis sunkią Lietuvos krepšinio rinktinės pergalę prieš italus siejo su Darbo partijos žygiu, kurio nesulaiko nei teisėsauga, nei žiniasklaida. „Tik prieš galingiausius naudojami galingiausi ginklai”, – išvedžiojo L.Graužinienė. Anot jos, visi sunkumai – jau praeityje, reikia drąsiai pasitikti šviesią ateitį „nes mes – tai jėga!”.

L.Graužinienei pritarė ir K.Daukšys. Pasak jo, partija privalo laimėti artėjančius savivaldybių rinkimus ir užbaigti valdžios vertikalę nuo savivaldybių, iki Seimo ir Europos parlamento Briuselyje. „Kai kas Darbo partijai siūlė susivynioti į drobulę ir numirti, bet mes įrodysime, kad galime laimėti”, – kalbėjo K.Daukšys. Baigdamas kalbą buvęs ministras į viršų iškėlė du pirštus – pergalės simbolį.

Su pergale K.Daukšį telefonu pasveikino pats V.Uspaskichas.

Tuo tarpu su V.Uspaskicho įtaka partijoje nenorintis taikstytis V.Gedvilas per pasisakymą piešė tamsesnį vaizdą partijoje. Jo manymu, darbiečius ištiko krizė, iš kurios išlipti bus sudėtinga.

Į Darbo partijos suvažiavimą atvyko ir svečių iš kitų partijų – socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas, liberaldemokratas Valentinas Mazuronis, socialdemokratas Juozas Olekas ir valstietis Virginijus Šmigelskas.

Į suvažiavimą atvykęs A.Paulauskas kalbėjo apie stiprios centro politinės jėgos būtinybę. Socialliberalų nuomone, atsinaujinusi Darbo partija gali būti tokios jėgos pamatas. Nors išeidamas iš suvažiavimo A.Paulauskas nebuvo tikras savo „centro vizijos” idėjos realizavimu. „Galbūt tai bus visiškai neįgyvendinta”, – sakė buvęs Seimo pirmininkas, primindamas, kad Darbo partija – tai ne tik Viktoras Uspaskichas, bet daugybė žmonių, galinčių dirbti Lietuvos labui.

Darbo partijos atstovų duomenimis, šeštadienį į „Ledo rūmus” atvyko virš 1200 narių.

Rusijoje kelis mėnesius tūnantis Darbo partijos įkūrėjas ir buvęs lyderis V.Uspaskichas iki šiol ignoruoja prokurorų šaukimus atvykti liudyti.

V.Uspaskichą apklausti bandoma aiškinantis jo įkurtos ir vadovautos Darbo partijos finansų skaidrumą. Tolesnių procesinių veiksmų prokurorai neatskleidžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Darbo partijai vadovaus K.Daukšys"

  1. Klumbokas

    Išsirinko darbiečiai stipriausią kandidatą.L.Graužinienę Uspaskis palaikė dėl akių dūmimo.Va,triumfuoja demokratija,o ne vado nuomonė.Keista Paulausko pozicija- vėl šliejasi prie numatomų laimėtojų.Olekas jau sėdi kartu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.