Motociklai – kaip ledai, paklausiausi vasarą

Dėl trumpo sezono motociklų pardavėjams vasarą reikia gerokai pasistengti, kadangi daugelis jų sezono metu turi uždirbti tiek, kad galėtų išgyventi dar pusę metų. Kitas jų rūpestis – iš JAV importuojami nenauji, apdaužyti motociklai, kurie pigiai parduodami Lietuvos rinkoje.

Motociklų pardavėjai tikina, kad šaltuoju metų laiku jie neparduoda motociklų apskritai, o pragyvena iš motociklų aksesuarų ir aprangos pardavimo bei serviso darbų.

„Žiemą atliekame nemažai remonto darbų, ruošiame motociklus kitam sezonui. Tą laikotarpį taip ir pragyvename”, – sako „Motopulso”, prekiaujančio „Suzuki” motociklais ir motoroleriais, direktorius Dainius Karnilavičius.

O štai kiti pardavėjai sako, kad jo bendrovė rudenį ir žiemą dirba kitaip.

„Pasaulyje garsios firmos jau spalio mėnesį pateikia kitų metų modelius. Tai reiškia, kad per labai trumpą laiką reikia atlikti praėjusio sezono pardavimo analizę, pateikti naujo sezono pardavimo prognozes ir užsakyti prekes”, – sako „Aprilios” motociklais ir motoroleriais Baltijos šalyse oficialiai prekiaujančios įmonės Lietuvos centrinio padalinio vadovas Karolis Vėta.

Jo teigimu, dėl nedidelio darbuotojų skaičiaus šiuos darbus tenka atlikti rudenį ir žiemą. Ne sezono metu daugelis pardavėjų taiko apie 20 proc. nuolaidas, todėl pirkti motociklus ar jų aksesuarus naudingiau žiemą.

Žlugdo importas iš JAV

Motociklus parduodančių bendrovių atstovai sako, kad naujų motociklų pardavimą mažina iš JAV vežami apdaužyti motociklai, kurie yra pigesni.

„AutoTyrimų” duomenimis, pavyzdžiui, Estijoje 2006 m. liepos mėnesį buvo užregistruoti 105 nauji motociklai, tuo metu Lietuvoje tik 22. Bet Lietuvoje per tą patį laikotarpį užregistruoti 803 nenauji motociklai. Estijoje nenaujų užregistruotų motociklų skaičius tesiekia 72.

„Pavyzdžiui, 2001 m. parduodavome per 125 „street”, „enduro” ir „supersport” klasės motociklus. Šį sezoną pardavėme tik per 15 šių transporto priemonių”, – aiškina „Motopasaulio importo centro” pardavimo vadybininkas Tomas Puodžiūnas.

Jam antrina bendrovės „Saiteka”, prekiaujančios „Hondos” motociklais ir „Piaggio” motoroleriais, prekybos vadovas Audrius Čėpla. Pasak jo, pavyzdžiui, Latvijoje yra kur kas griežtesnė registravimo tvarka. Ten iš viso negalima registruoti iš JAV atvežtų transporto priemonių. Lietuvoje pakanka įsigyti sertifikatą, įrodantį, kad transporto priemonė atitinka ES reikalavimus.

„Pačiam teko matyti ne vieną suklastotą sertifikatą”, – sako Čėpla. Anot jo, kol nebus normalios tvarkos, susijusios su transporto priemonių registracija, situacija rinkoje nesikeis. Žmonės ir toliau pirks pigesnius, atmestinai suremontuotus motociklus iš JAV.

Spraga naudojasi vagys

Teigiama, kad šiuo metu Lietuva yra vienintelė ES valstybė, kurioje neregistruojamos transporto priemonės, jei jų variklio darbinis tūris mažesnis nei 50 kub. centimetrų. „Kadangi neregistruojamos šios transporto priemonės, mes ir kiti pardavėjai parduodame mažiau motorolerių. Taip yra todėl, kad norint pirkti išperkamuoju mokesčiu motorolerį, šiandien bankuose dažnai kyla tam tikrų sunkumų. Motoroleris neregistruojamas „Regitros” duomenų bazėje, o tai reiškia, kad tai nėra apčiuopiamas turtas. Šia spraga naudojasi ir vagys”, – aiškina Vėta. Pavogus transporto priemonę, kurios variklio darbinis tūris – iki 50 kub. cm, juridiškai negali įrodyti, kam ji priklausė.

Pasak jo, šį sezoną Lietuvoje pavyko parduoti per 50 motociklų ir motorolerių. Skaičius būtų gerokai didesnis, jei daugiau Lietuvos piliečių motorolerius galėtų pirkti išsimokėtinai. Čėpla sako, kad kaip ir visi prekeiviai jie daugiausia parduoda motorolerių. Juos savo vaikams perka pasiturintys verslininkai. Pirkti motorolerius išperkamuoju mokesčiu kol kas nėra populiaru ir tam nėra teisinių sąlygų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Motociklai – kaip ledai, paklausiausi vasarą"

  1. Reda

    Pas mus Lietuvėlėj, kaip Adamsų šeimynėlėj… 🙂 Betvarkė…
    O naujus motociklus gali sau leisti nusipirkti tik seimo nariai ar verslininkai. Paprastam, eiliniam, sąžiningai dirbančiam žmogeliui tik pasvajoti apie naują motociklą… Tad labai puiku, kad nors dėvėtą yra galimybė įsigyti.

  2. vagis

    O as kai tik uzsinoriu pasivazinet , atimu gatvej is kokio turtingu tevu vaiko koki blerbala , ir tegu pagauna , jei nori !!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.