Rinktinės bagaže į aštuntfinalį keliauja ir optimizmas

Prisimena antausį Atėnuose

Šiandien Lietuvos krepšinio rinktinė Hamamacu geležinkelio stotyje sėda į kulka vadinamą traukinį ir beveik 300 km per val. greičiu skrieja į pasaulio čempionato aštuntfinalį.

Varžovė Saitamos mieste – Italija. Ta pati lietuvių sirgalių užpernai prakeikta Italija, Atėnų olimpiados pusfinalyje tritaškiais sudaužiusi mūsų šalies rinktinės auksines viltis.

Tuo pat metu, kai vakar lietuviai 79:74 nugalėjo brazilus ir C grupėje užėmė trečiąją vietą, Saporo mieste Italijos krepšininkai 73:72 palaužė Puerto Riką ir D grupėje finišavo antri.

„Iš vyrų girdėjau, kad jiems geriau būtų žaisti su italais. Matyt, Atėnai nepamiršti. Ir gerai – bent iš šitos pusės nereikės nuteikinėti”, – šyptelėjo Antanas Sireika.

Lietuvos rinktinės treneris savo auklėtinių šiandien po kelionės į pratybas nežada vesti: „Treniruosimės teoriškai. Poilsio diena bus proga atsikvėpti ir atsikratyti nervinio nuovargio”.

Susikaupti trukdė aritmetika

„Galvų pravėdinimo” taktiką lietuviai Japonijoje sykį jau naudojo ir ji puikiai suveikė.

Po pralaimėjimų Turkijai (74:76) bei Graikijai (76:81) atsigavę per laisvą pirmadienį, paskui mūsų šalies krepšininkai triumfavo triskart iš eilės – prieš Katarą (106:65), Australiją (78:57) ir Braziliją.

Dar prieš keletą dienų buvusiai nežinomybėje dėl vietos aštuntfinalyje komandai pastarieji trys nepaprastai svarbūs mačai atėmė nemažai fizinių jėgų. Bet dvasinių – dar daugiau.

Per vakarykštę dvikovą su brazilais A.Sireika krepšininkų elgesyje pastebėjo, anot jo, „nervinį nuovargį”: „Po dviejų pergalių rungtynės su brazilais gal ir neatrodė žūtbūtinės, todėl buvo tarpusavio pasiginčijimų”.

Treneris žaidėjams prieš dvikovą pabrėžė, kad nugalėti – svarbu. Tačiau krepšininkai skaičiuoti moka: net pralaimėjimas ne didesniu kaip 13 taškų skirtumu garantavo trečiąją vietą grupėje.

„Tuo pateisinčiau 27 klaidas, susitelkimo ir dėmesio trūkumą”, – kalbėjo treneris apie įvykus aikštėje nuo antrojo kėlinio vidurio.

Paskutines 25 min. Lietuvos komanda pralaimėjo Brazilijai 34:47.

Vis dėlto to, kas buvo sukaupta rungtynių pradžioje, užteko galutinei pergalei, nors paskutinę minutę brazilai taikliu baudos metimu jau galėjo išlyginti rezultatą.

Po puikaus starto stabtelėjo

Brazilų rinktinei mačas su lietuviais buvo „mirk arba gyvenk” – tik pergalės atveju jie būtų patekę į aštuntfinalį.

Bet Lietuvos rinktinė startavo kaip taifūnas. Per pirmąsias 6 min. prametę vos kartą, po pirmo kėlinio lietuviai jau buvo priekyje 35:17, o 15-ąją min. – 45:27.

Atrodė, kad į Saitamą brazilai gali važiuoti nebent kaip turistai.

Vis dėlto išlaikyti panašaus žaidimo ritmo mūsų šalies ekipai nepavyko.

„Rungtynes pradėjome gerai, bet vėliau atsipalaidavome.

Brazilai pradėjo gintis aikšte, o mes padarėme daug klaidų”, – kalbėjo Arvydas Macijauskas, vakar vėl žaidęs ne tik rezultatyviausiai (21 taškas), bet ir atkovojęs daugiausia kamuolių (7).

Įžaidėjas stebino ir saviškius

Kai pasinaudodama sąmyšiu lietuvų gretose Brazilijos rinktinė ėmė minti ant kulnų, ekipos lyderis A.Macijauskas pelnė labai reikalingų taškų.

O kad svarbiais momentais nedrebėjo ir kito gynėjo ranka, tapo staigmena net A.Sireikai.

„Giedrius Gustas nustebino. Jis nežaidė kaip nors efektingai, bet buvo ramus”, – apie 19 taškų pelniusį įžaidėją kalbėjo treneris.

Iki tol žemiausias rinktinės žaidėjas (189 cm) per keturis mačus iš viso buvo surinkęs 9 taškus.

„Taip išėjo – pataikiau, ir tiek”, – užduoties tapti slaptuoju ginklu G.Gustas vakar neturėjo.

„Mūsų rinktinės rezervai – neišsemiami”, – ar šmaikštavo, ar rimtai sakė A.Sireika.

Australai dėkingi lietuviams

Tiesa, išlipti sausiems iš balos per paskutines rungtynes lietuviams padėjo ir patys brazilai.

Tritaškiais savo žaidimą grindžiantys Pietų Amerikos čempionai vakar pataikė vos 4 iš 25 tolimų metimų. Vien būsimasis Kauno žalgirietis Marcelo Machado prametė 9 iš 10 tritaškių.

Likus 5 sek. M.Machado dar sykį pykštelėjo į lanko kraštą nuo tritaškio linijos, o netrukus A.Macijauskas baudomis padidino skirtumą iki saugių 5 taškų.

Tada pakėlęs rankas iš vietos tribūnoje pašoko Australijos krepšinio superžvaigždė Andrew Bogutas.

Didžiausi lietuvių gerbėjai šiose rungtynėse australai buvo ne iš meilės mūsų šaliai: tiesiog Lietuvos ekipos pergalė juos pakylėjo į ketvirtąją vietą, o drauge – į pasaulio čempionato aštuntfinalį.

Grupę pavadino sunkiausia

Tai, kad brazilai nepateko į kitą etapą, o favoritais nelaikyti turkai nusileido tik Graikijos ekipai, A.Sireika vadina įrodymu, kad C grupė buvo labiausiai nenuspėjama.

„Visos komandos buvo pajėgios, kovos – labai atkaklios”, – sakė treneris.

Todėl išbandymus grupėje atlaikiusios Lietuvos rinktinės bagaže į čempionato aštuntfinalį Saitamoje keliauja gerokai daugiau optimizmo negu nerimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.