Mokyklinių prekių mugės: gali nusipirkti ne mokinio kuprinę ir ne tuos flomasterius

Dauguma piešimo dažų – rusiški ir kiniški
Pastarosiomis savaitėmis visuose prekybos centruose veikia mokyklinių prekių mugės. Jose šįmet ypač gausu įvairiausių prekių mokiniams.
Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Alytaus poskyrio valstybinė inspektorė Violeta Malaveckienė sako, kad dabar parduotuvėse labai daug rusiškų ir kiniškų piešimo dažų – guašo, akvarelės. Kai kuriose net gali rasti į molį panašios modeliavimo masės.
„Alytaus prekybos centruose „Maxima”, „RimiHypermarket”, „Iki” Pirmajame Alytuje prekybininkų paprašyta skubiai mokyklines prekes tinkamai paženklinti. Ant daugelio guašo, akvarelės, klijų, plastilino pakuočių lietuvių kalba neišaiškinta, kaip gaminį naudoti, nenurodyta, kokio amžiaus vaikams minėtos priemonės skirtos, nėra įspėjimų apie naudojimo paskirtį bei saugumą. O to reikalauja šalyje galiojantys teisės aktai”, – pasakojo V.Malaveckienė.
Anot inspektorės, patys kai kurių prekybos centrų darbuotojai nustebo išgirdę, jog prekybos salėse yra ant drabužių, bet ne ant popieriaus piešiančių flomasterių. Tai inspektorė suprato perskaičiusi prekės ženklinimo lapelį užsienio kalba.
V.Malaveckienės įsitikinimu, kai siūlomos mokyklinės prekės nepaženklintos gimtąja kalba, dalis mokinių ir tėvų gali nesuprasti, kam jos skirtos ir kuo ypatingos. Pavyzdžiui, ant minėtos modeliavimo masės pakuotės nepateikta išsami naudojimo ir saugos informacija lietuviškai.

Kuprinėms keliami specialūs reikalavimai

Kuprinių prekybos centruose ir knygynuose šiandien taip pat gausu. Tačiau, pasak inspektorės, mokiniui gali nupirkti ir ne tą kuprinę. „Mokinio kuprinėms keliami specialūs higienos normų reikalavimai. Ant jų turi būti pritvirtinti atšvaitai vaikams tamsiu paros metu apsaugoti. Pradinukų kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 gramų, vyresnių mokinių – iki 1 kilogramo. Kuprinių diržai – ne siauresni kaip 3,5 centimetro, jų ilgis – reguliuojamas. Mokinio kuprinė turi turėti rankenėlę”, – aiškino V.Malaveckienė.
Parduotuvių ar knygynų mokyklinių prekių skyriuose esama visiškai kitokių kuprinių. Daugelis prekybininkų įdomiai sukasi – parašo: „laisvalaikio kuprinės” ar tiesiog „kuprinės”. Tokioms nėra specialių reikalavimų, o jos labai dažnai perkamos ir moksleiviams, nes tėvai ar patys vyresni mokiniai nelabai nutuokia, kokios turi būti jų kuprinės.
Inspektorė papasakojo įspūdžius, patirtus bendrovės „Remedija” knygyne miesto centre: „Ant sienos prikabinta daug įvairiausių kuprinių. Kai paklausiau, ar yra mokyklinių, man atsakė, kad nėra. Manau, taip atsakė todėl, kad mane pažino kaip inspektorę. Iš tikrųjų šiame knygyne nebuvo nė vienos reikalavimus atitinkančios kuprinės”.
V.Malaveckienei tikrų mokinio kuprinių kol kas pavyko rasti tik prekybos centre „Maxima”. „RimiHypermarket” ji aptiko net du konteinerius mokinio kuprinių be atšvaitų. Prekybininkai suskubo jų klijuoti. Tačiau inspektorė pastebėjo, jog atšvaitai greitai nukrinta. „RimiHypermarket” atstovai vėl buvo priversti ištaisyti klaidą.
Specialistai primena, kad rekomenduojamas prikrautos kuprinės svoris turi sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio svorio. Jei vaikas sveria 50 kilogramų, pilna kuprinė su vadovėliais, daiktais turėtų sverti ne daugiau kaip 5 kilogramus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.