Duoti pakaitalus neprivalu

Sugedus buitinei technikai, kurios garantinis laikotarpis nepasibaigęs, prekybos centrai neprivalo duoti daikto pakaitalo, kol vyksta remontas.

Tačiau kai kurie prekybos centrai geranoriškai pasirūpina, kad klientas laukdamas, kol bus suremontuota buitinė technika, be kurios sunku išsiversti, gautų pakaitalą.

Kai kuriose šalyse, sugedus buitinei technikai, kurios garantija nepasibaigė, prekybos centrai remonto laikotarpiu duoda panaudai kitą prietaisą.

Tačiau mūsų šalyje duoti prekės pakaitalą neprivalu.

„Nė vienas Lietuvos įstatymas ar teisės aktas, kuriuo vadovaujasi vartotojų teises ginančios institucijos, nenumato, kad prekybos centrai, remontuojant garantinę prekę, remonto metu privalo klientui duoti pakaitalą”, – sakė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriuje laikinai einanti vedėjos pareigas Eugenija Vaičekauskienė.

E.Vaičekauskienė sakė, kad anksčiau Lietuvoje yra buvę teisės aktų, pagal kuriuos prekybos centrai klientams privalėdavo duoti prekių pakaitalus. Tačiau, įsigaliojus naujoms daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėms, tokių nuostatų nebeliko.

Dabar klientai gali tik reikalauti, kad būtų pratęsta remontuojamos prekės garantija tiek, kiek užtrunka remontas. Vis dėlto kai kurie prekybos centrai pasirūpina, kad žmogus gautų pakaitalą, jeigu prekės, kurios garantinis laikotarpis nepasibaigęs, remontas užtrunka.

„Pakaitalą duodame tada, kai garantinės prekės remontas užsitęsia ilgiau nei 45 dienas. Stengiamės, kad mūsų klientai ilgam neliktų be šaldytuvo, skalbimo mašinos ar televizoriaus.

Tačiau vos tik sutaisomas kliento daiktas, duotąjį panaudai atsiimame”, – pasakojo bendrovės „Topo technika” garantinio serviso vadybininkė-asistentė Renata Eglynaitė. Pašnekovė sakė, kad žmonės neturėtų tikėtis gauti visiškai naujo ir lygiai tokio pat, kaip ir pirkta prekė, pakaitalo.

Prekių iš vitrinos kaip pakaitalų prekybos centrai nedalina. Paprastai žmonėms, kurių daiktai remontuojami, duodami tokie prietaisai, kurie atlieka pagrindines funkcijas.

R.Eglynaitė įspėjo, kad kaip pakaitalą duotus prietaisus taip pat būtina saugoti. Idant žmonės pakaitalų neniokotų, prekybos centrai apsidraudžia: už apgadintą panaudai duotą daiktą prašoma užmokėti 50 – 80 procentų prekės vertės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.