Minijos draustinyje – savivalės aruodas

Klaipėdos apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistei Violetai Tabokienei priklausančiame sklype vaizdingame Minijos ichtiologiniame draustinyje vienas pažeidimas veja kitą.

Inspektorė be jokių leidimų pasistatė poilsiavietę, ant upės skardžio – lauko tualetą, o vieną ar kitą sklypo dalį galima ir išsinuomoti, nors jokia rekreacinė veikla draustinyje neleidžiama.

Pastatai netrukus būtų įteisinti, nes Klaipėdos aplinkosaugininkai „nepastebėjo” saugomoje teritorijoje pastatyto tualeto bei šiukšlėmis, tuščiais degtinės buteliais nusėtos Minijos pakrantės ir tik po „Vakarų ekspreso” pateiktos informacijos surengė patikrinimą.

Jau nubaudė

V. Tabokienės apie 6 ha sklypas yra Klaipėdos rajone, Rudaičių kaime, bei patenka į Minijos senslėnio kraštovaizdžio bei ichtiologinį draustinį, paukščiams svarbią NATURA 2000 teritoriją, todėl veikla šioje žemėje yra griežtai reglamentuota.

Sklype stovi vadinamieji laikinieji statiniai – nedidelis nakvojimui skirtas namukas su terasa, pavėsinė, lauko tualetas. Namukas pripažintas nelegaliu, nes jo statyba nebuvo suderinta su atsakingomis institucijomis.

Inspektorę pinigine bauda nubaudė Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos agentūros (KRAAA) pareigūnai, o Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo bei statybos valstybinės priežiūros skyrius (TPSVPS) – tik įspėjimu.

Siekiant įteisinti nelegalius statinius, reikėjo parengti bei suderinti supaprastintą projektą. Toks dokumentas artimiausiu metu ir turėjo būti patvirtintas.

„Atrado” tualetą

„Vakarų ekspreso” kalbintus uostamiesčio aplinkosaugininkus labai nustebino žinia, kad KRAAA vadovas Algimantas Pagojus nusprendė pritarti V. Tabokienės sklype esančio namuko įteisinimui.

Mat, pagal reglamentus, draustinyje galioja vandens apsauginė zona, ir bet kokie, net ir laikinieji, statiniai negali būti įrengiami arčiau nei 50 metrų nuo vandens telkinio kranto. Tačiau V. Tabokienės sklype pastatai stovi daug arčiau, o tualetas – tiesiog šalia skardžio krašto.

Pats A. Pagojus mūsų dienraščiui aiškino, esą laikiniesiems statiniams 50 metrų atstumo riba negalioja.

„Taikoma supaprastinta tvarka, man ten niekas neužkliūva”, – sakė valstybės tarnautojas. „Vakarų ekspresas” paklausė, ar pačiam yra tekę lankytis tame sklype, nes ruošiamasi priimti įteisinimo sprendimą.

„Taip, teko”, – nutęsė A. Pagojus. Pasidomėjus, ar neužkliūva ir tualetas, vedėjas ėmė dievagotis, kad jo nebuvo.

„Negalima ten tualeto, tai juk gamtos teršimas, dar draustinyje. Bet aš nemačiau to tualeto! Sakote, dar ir šiukšlių pilna, laužavietės, šašlykinės, pavėsinė? Tuoj pat siunčiu inspektorius, čia jau pažeidimai, už juos gresia piniginė bauda. Tualetas turi būti nugriautas!” – ėmė muštis į krūtinę aplinkosaugininkas. Jis nepaaiškino, kaip galėjo „nematyti” tualeto, kurį A. Pagojaus kolegos iš Pajūrio regioninio parko (PRP) nufotografavo dar 2004 metais.

2005-aisiais TPSVPS atsiųstame rašte dėl neaiškių priežasčių nurodomas tik vienas nelegalus statinys – namukas, kurio įteisinimą šį birželį palaimino A. Pagojus. Už šimto metrų nuo namuko, tarp medžių esantys pavėsinė ir tualetas buvo „dingę”.

Krūva pažeidimų

Įtarimų kelia ir dar viena aplinkybė bei keistas A. Pagojaus požiūris – mokesčių inspektorės sklype įrengta tinklinio aikštelė.

„Po tuo smėliu aikštelėje yra polietileno plėvelė. Rudenį aikštelė bus panaikinta, nes kitaip užlies Minijos vanduo”, – iš pradžių aiškino gamtosaugininkas.

Tokie argumentai labai nustebino Minijos ichtiologinį draustinį prižiūrinčius PRP darbuotojus, kurie tikino, kad paukščiams itin svarbioje saugomoje teritorijoje, draustinyje, žolės danga negali būti naikinama.

„Juk po ta plėvele žolė numirusi”, – stebėjosi PRP ekologas Erlandas Paplauskis.

Vėliau iš mūsų dienraščio sužinojęs faktus apie galimus pažeidimus V. Tabokienės sklype A. Pagojus vakar pats nuvyko į Minijos draustinį ir neteko amo.

„To namuko įteisinimą aš suderinau, nes buvo pasakyta, kad ten galės ilsėtis baidarininkai, tačiau taip nėra. Siaubas! Visur šiukšlės, nėra net konteinerio joms surinkti, stovi apytuščiai degtinės buteliai. Mane apgavo ir dėl tinklinio aikštelės, nes ten nuardyta velėna. Sudarkyta 180 kv. metrų žolės, todėl reikės skaičiuoti žalą gamtai. Nei tas tualetas, nei pavėsinė nėra suderinti ir nebus – juos teks nugriauti”, – piktinosi aplinkosaugininkas.

Jis vienareikšmiškai A. Tabokienės sklype vykdomą veiklą pavadino savavališka.

Užsiima ir nuoma

Dar keistesnė situacija – dėl galimai neteisėtos komercinės veiklos V. Tabokienės sklype. Mat šalia įvažiavimo kabo lentelė su užrašu „Poilsiavietė” bei nurodytu mobiliojo telefono numeriu.

Juo vakar paskambinus „Vakarų ekspresui” atsiliepė Kęstu prisistatęs bei pavardę nurodyti atsisakęs vyriškis. Jis tikino, kad už 80 litų galima parai išsinuomoti namelį, o už 60 litų – puotauti vaizdingoje vietoje, ant skardžio, esančioje pavėsinėje.

Pasidomėjus, ar teritoriją bei pastatus nuomoja kokia nors įmonė, Kęstas atsakė, kad nuomoja jis pats. Pasidomėjus, kam priklauso sklypas, vyriškis tapo įtarus ir atrėžė, kad žemė – jo paties. Iš tiesų visi administracinės teisės pažeidimo aktai surašyti V. Tabokienei.

Pagal įstatymus, mokesčių inspektorė negali gauti jokių kitų pajamų, išskyrus atlygį už savo tiesioginį darbą.

A. Pagojus aiškino, kad draustinyje apskritai negali būti vykdoma jokia rekreacinė veikla. „Labai keista, kad nuomoja. Tam reikia kapitalinių, o ne laikinųjų pastatų. V. Tabokienės sklype kapitalinius statyti griežtai draudžiama”, – sakė jis.

Anot Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės, už pastatų ar teritorijos nuomą privaloma valstybei mokėti mokesčius. „Reikia pasidomėti, kaip atsiskaitoma valstybei už teikiamas paslaugas bei vykdomą komercinę veiklą”, – svarstė valdininkė.

Savo komentarą pateikė ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė: „Draustinyje negali būti vykdoma jokia rekreacinė veikla, juoba puotoms nuomojama teritorija”, – teigė ji.

Klaipėdos apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė spaudai Karolina Kažukauskaitė mūsų dienraštį informavo, kad A. Tabokienės sklype individualią veiklą vysto jos sūnus Kęstas Tabokas.

„Kadangi veikla įregistruota šių metų kovą, atėjus nustatytam terminui pajamos bus deklaruotos, o mokesčiai sumokėti. Inspektorė iš tokios veiklos jokių pajamų negauna. Dėl paaiškėjusių aplinkybių mūsų institucijoje bus atliktas tyrimas”, – teigė K. Kažukauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.