Menkes traukti – brangu

Mažėjantys menkių ištekliai bei drastiškai kylančios kuro kainos skaudžiai palietė žvejus.

Apie 80 procentų Lietuvos žvejų, žūklaujančių Baltijoje, pajamų sudaro menkių pardavimas.

Mažėjant žuvų ištekliams, dalis žvejų atsisakė verslo jūroje ir atidavė į metalo laužą vienintelį turėtą laivą, gavę už tai pinigų iš Europos Sąjungos fondų.

Per 2005 metus Baltijoje žvejojančių Lietuvos laivų skaičius sumažėjo 30 procentų. Žvejai mano, kad tai – nemažas indėlis siekiant atkurti menkių išteklius Baltijoje.

Šių metų rugpjūčio 28 dieną Kopenhagoje vyks Europos Sąjungos bendrosios žuvininkystės politikos Baltijos jūros patariamosios tarybos vykdomojo komiteto susirinkimas.

Jame bus pareikšta Baltijos šalių žvejų pozicija dėl menkių išteklių Baltijoje atkūrimo plano.

Prieš šį renginį rugpjūčio 21-23 dienomis Klaipėdoje vyksta Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos inicijuotas seminaras „Menkių populiacijos Baltijos jūroje atstatymo planas bei verslinės žvejybos perspektyvos Baltijoje artimiausiais metais”.

Jame Europos Komisijos pareigūnai, atsakingi už žvejybą Baltijoje bei reglamentuojančių aktų rengimą, Baltijos šalių žvejų organizacijų iš Danijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos,Vokietijos atstovai ieško būdų ir galimybių, kaip būtų galima atkurti menkių išteklius ir išsaugoti tradicinį šių žuvų gaudymo verslą.

Vakar po diskusijų seminaro dalyviai lankėsi žvejų uostelyje, susipažino su Lietuvos žvejų turima įranga ir laivynu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.