Renkantis dangą reikia įvertinti daug aspektų

Vasara ir ankstyvas ruduo – geriausias laikas keisti arba dengti naują stogą.

Vienos didžiausių stogo danga prekiaujančių bendrovių direktorius Tomas Narkus teigia, kad paprastai apie stogo atnaujinimą gyventojai pagalvoja tik susidūrę su akivaizdžiomis problemomis, kai stogas pradeda leisti vandenį, nelaiko šilumos ir kt.

Taip pat stogą gali tekti keisti dėl silpnų gegnių, baiminantis galimo įlūžimo. Žmonės, kurie savo sodo namelius ar vasarnamius nori paversti nuolatiniu būstu, dažnai keičia ir geros būklės stogo dangą, mat tik taip galima deramai apšiltinti stogą. Naujo stogo dažnai prireikia ir renovuojant namo fasadą, mat senas, estetiškai negražus stogas tiesiog nedera prie atnaujinto fasado.

Darbai trunka apie 4 savaites

Keičiant arba dengiant naują stogą viena didžiausių problemų yra stogdengių pasirinkimas. Nuo jų darbo didžiąja dalimi priklauso stogo kokybė. Kadangi stogo įrengimas gali kainuoti 25-30 proc. namo statybos vertės, neprofesionalumo kaina gali būti išties didelė. Todėl stogo įrengimo darbus geriausia patikėti specializuotoms bendrovėms arba individualiai dirbantiems kvalifikuotiems specialistams. Būtina skirti dėmesio ir darbų eigai – jei darbus prižiūri pats užsakovas arba jis pasitelkia į pagalbą patikimą žmogų, tai drausmina statybininkus.

„Jei stogo danga pristatoma į statybų aikštelę, reikia pasirūpinti, kad ji būtų tinkamai laikoma – dangos laikymo sąlygos būna nurodytos gamintojo instrukcijoje. Daugumą stogo dangų galima laikyti lauke, tačiau dažyto šiferio lakštus patartina laikyti patalpoje. Esant dideliems karščiams – virš 30 laipsnių – patalpoje laikyti reikėtų ir bitumines čerpes”, – teigia T. Narkus.

Atvežtą stogo dangą būtinai apžiūrėkite – ar ji nėra brokuota. Tik tuomet statybininkai bus atsakingi už dangos pažeidimus – subraižymą ir pan. Taip pat reikia reikalauti, kad stogdengiai laikytųsi gamintojo nurodytų instrukcijų. Priešingu atveju bus prarasta dangai suteikiama garantija.

Darbams vykstant sklandžiai, stogo keitimas užtrunka apie 4 savaites. Kadangi pirmas stogo dengimo etapas būna vandeniui nepralaidžios difuzinės plėvelės uždėjimas, lietus nėra kliūtis tęsti šlaitinių stogų dengimo darbus.

Kokią dangą rinktis?

Molinės ar betoninės čerpės, idealiai tinkančios gyvenamiesiems namams, yra gražios, itin patvarios ir ilgaamžės – gali tarnauti šimtmetį, tačiau jos yra brangios. Be to, dėl didelio svorio jos tinka ne kiekvieno namo konstrukcijai.

Taip pat dailiai atrodo ir ilgai tarnauja stogas iš skardinių čerpių, dengtų aliuminiu su pabarstu. Tačiau ir toks stogas irgi gerokai patuština piniginę.

„Kitą vertus, visuomet reikia prisiminti patarlę, jog šykštus moka du kartus. Pavyzdžiui, skardinis stogas, nors ir pigus, bet lyjant lietui ar ant jo nutupiant paukščiams girdisi triukšmas, todėl juo verta dengti ūkinius pastatus”, – pataria T. Narkus.

Jei stogo ilgaamžiškumas nėra itin svarbus, ūkinius pastatus galima dengti ir pigiu bituminiu šiferiu. Toks stogas, kaip ir skardinis, gali tarnauti 20-30 metų, bet remonto jam prireikia kur kas anksčiau.

Bene universaliausi yra beasbesčio šiferio lakštų stogai. Jie yra lengvi, patvarūs – tarnauja apie 50 metų. Jų kainos – patrauklios, lakštai tinka ir gyvenamiesiems, ir ūkiniams pastatams. Ši stogo danga yra populiariausia Lietuvoje.

Renkantis stogo dangą reikia atsižvelgti ir į jos atsparumą aplinkos veiksniams, ekologines savybes, svorį, estetinę išvaizdą, montavimo sudėtingumą.

„Ypač svarbu įvertinti tai, kokį svorį gali išlaikyti namo konstrukcijos. Reikia nepamiršti apskaičiuoti ir papildomą sniego svorį -150-350 kilogramų į kvadratinį metrą”, – primena T. Narkus.

Jei namo konstrukcija silpna, gali tekti atsisakyti kai kurių nemažai sveriančių stogo dangų – betoninių ar molinių čerpių – kad ir kokios patrauklios jos būtų.

Apsisprendus dėl stogo dangos rūšies, reikia atkreipti dėmesį, ar gamintojas dangai suteikia garantiją, kuri užtikrina, kad gaminys visas savo savybes išlaikys per visą garantinį laikotarpį. Taip pat rekomenduotina rinktis gamintojus, kurių produkcija yra sertifikuota ISO kokybės standartams. Tai leis išvengti broko.

T. Narkus taip pat primena skaičiuojant stogo įrengimo kainą, nepamiršti, kad be pačios stogo dangos prireiks ir papildomų medžiagų – mastikos, difuzinės garo plėvelės ir pan. Šių medžiagų kaina gali siekti nuo 10 iki 70 proc. viso stogo kainos. Daugiausia papildomoms medžiagoms teks pakloti įrengiant molio čerpių stogą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.