Ar Alytus netaps prekybos centrų vieta?

Vakar Alytaus miesto savivaldybės tarybos Investicijų, ekonomikos ir biudžeto komiteto pirmininko Gedimino Daukšio, tarybos narių Vito Leonavičiaus ir Arvydo Švirmicko iniciatyva buvo surengtas susitikimas su verslininkais, didžiųjų prekybos centrų atstovais dėl rengiamo mieste įsikursiančių prekybos centrų išdėstymo specialiojo plano. Dalyvavo miesto meras Vytautas Kirkliauskas, jo pavaduotojas Sigitas Kauzonas, tarybos sekretorius Dobilas Kurtinaitis, tarybos Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininkas Juozas Skestenis.

Neturint plano didžiųjų prekybos centrų statyba neįmanoma

2004-aisiais Ūkio ir Aplinkos ministerijos priėmė nutarimą, kuriuo remiantis miestai turi būti pasirengę didžiųjų prekybos centrų išdėstymo planus. Taip miestų senamiesčius ir kitus vertingus miestų objektus siekiama išsaugoti nuo užstatymo prekybos centrais.
Neturint šių planų, minėtų centrų statyba yra neįmanoma. Ne veltui leidimai mūsų mieste statyti didžiuosius prekybos centrus, priėmus minėtą dviejų ministerijų nutarimą, neišduodami.
Pavyzdžiui, prieš Naujuosius metus Alytuje duris atvėrė „Rimi Hypermarket” prekybos centras, turint leidimą, išduotą sena tvarka, kai nebuvo reikalaujama turėti prekybos centrų išdėstymo specialiojo plano.
Vadovaujantis Ūkio ir Aplinkos ministerijų priimtu nutarimu, šiame plane turi būti numatytos vietos didiesiems prekybos centrams nuo 5 tūkst. kv. metrų dydžio, vidutiniams – nuo 3 iki 5 tūkst. kv. metrų dydžio, nedideliems – nuo 1 iki 3 tūkst. kv. metrų dydžio. Prekybos centrams, užimantiems iki 1 tūkst. kv. metrų, vietų plane numatyti nebūtina, jie gali būti atidaromi sena tvarka, turint visus tam reikalingus leidimus.

Sulaukta 16-os prašymų ir pasiūlymų

Kaip genrangovas „Alytaus planas”, o kaip subrangovas Vilniaus uždaroji akcinė bendrovė „Urbanistika”, parengusi mūsų miesto bendrąjį planą, prekybos centrų Alytuje išdėstymo specialųjį planą pradėjo kurti remdamiesi miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Felikso Džiauto praėjusių metų pradžioje priimtu įsakymu.
Dabar apie trys savaitės šio plano projektas demonstruojamas miesto savivaldybėje.
Kaip vakarykščiame susitikime su verslininkais ir prekybos centrų atstovais sakė projektuotoja iš „Urbanistikos” Andželika Kažienė, jau sulaukta 16-os prašymų ir pasiūlymų, į daugelį jų atsižvelgta. Plano projekte numatytos 29-ios vietos naujiesiems didiesiems prekybos centrams.
„Dabar Alytuje yra apie 60 tūkstančių kvadratinių metrų prekybinio ploto. Vienam gyventojui jo tenka 0,6 kvadratinio metro. Pastačius planuojamus centrus jo padidės daugiau kaip iki 100 tūkstančių kvadratinių metrų. Gyventojui teks apie 2 kvadratinius metrus prekybos ploto. Jei bus įvykdyti prekybininkų planai, Alytus gali tapti prekybos centrų vieta. Rinkos tyrimai rodo, kad dabar didžiuosiuose miestuose gyventojui tenka apie 1 kvadratinį metrą prekybinio ploto”, – kalbėjo A.Kažienė.

Didžiausias prekybos centras – už naujosios turgavietės

Tarybos nariai G.Daukšys ir A.Švirmickas plano rengėjams ir savivaldybės administracijai priekaištavo, kad verslininkams trūksta informacijos apie didžiųjų prekybos centrų išdėstymo specialiojo plano rengimą. Tačiau A.Kažienė ir miesto meras V.Kirkliauskas teigė, jog jis rengiamas atsižvelgiant į visus teisės aktų reikalavimus, nepažeidžiant terminų ir kas juo domisi, viską žino, antraip nebūtų sulaukta prašymų bei pasiūlymų. „Alytus vienas pirmųjų iš šalies didžiųjų miestų turės tokį planą”, – pabrėžė projektuotoja iš „Urbanistikos”.
Išskyrus verslininką Edvardą Griškelį, kuris pastaruoju metu įsigijo žemės sklypą, buvusią automobilių saugojimo aikštelę, „Jotvingio” parduotuvės kaimynystėje ir čia planuoja statyti prekybos centrą, kiti didelių pastabų plano rengėjams neturėjo. „Siūlau neskubėti tvirtinti šio plano, nes tikrai trūksta informacijos apie jo rengimą”, – prašė E.Griškelis, iki šiol dar nepateikęs oficialių pasiūlymų ir prašymų plano rengėjams.
Vadovaujantis plano projektu, didžiausias – 30 tūkst. kv. metrų – prekybos ir pramogų centras turi iškilti už naujosios turgavietės, tarp Naujosios, Jazminų ir Žuvinto gatvių. Jį planuoja statyti Alytaus bendrovė „Remtis”, vadovaujama Eimučio Klimašausko.
„Vilniaus prekyba” žada statyti iki 20 tūkst. kv. metrų dydžio prekybos centrą su 700 vietų automobilių stovėjimo aikštele autobusų stoties teritorijoje, kuri, kaip pabrėžė A.Kažienė, nepatenka į miesto senamiesčio zoną.
Dideli universalūs prekybos centrai numatyti Santaikos gatvės ir Simno plento sankirtoje, Naujosios, Kalniškės ir Putinų gatvių sankirtoje (šalia planuojamos naujos autobusų stoties), Santaikos ir Likiškėlių gatvių, Naujosios ir Jazminų gatvių sankirtose, šalia kelio į Vilnių (Ulonų gatvės tęsinys), šalia Kauno-Druskininkų kelio mazgo. Dideli specializuoti prekybos centrai – Sudvajų ir Kepyklos gatvių sandėlių zonoje, Santaikos gatvės tęsinyje, Putinų gatvės ir planuojamo naujo miesto rytinio aplinkkelio sankirtoje, šalia planuojamos naujos autobusų stoties, ties „Alytaus tekstile”.
Vidutiniai universalūs nuo 3 iki 5 tūkst. kv. metrų prekybos centrai numatomi 11-oje, specializuoti, pavyzdžiui, statybinių medžiagų, baldų, prekybos tinklai – 2-ose miesto vietose. Nedideliems nuo 1 iki 3 tūkst. kv. metrų dydžio universaliems prekybos centrams nužiūrėtos 2 vietos.
Prekybos centrų mieste išdėstymo specialusis planas su visuomene bus svarstomas šį trečiadienį, rugpjūčio 23 dieną, 13 val. miesto savivaldybėje. Paskui bus koreguojamas, derinamas su atitinkamomis institucijomis ir teikiamas tvirtinti miesto savivaldybės tarybai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.