Įjungtais žibintais – visus metus

Nuo rugsėjo 1-osios, kaip ir kasmet, vairuotojai turės važinėti įsijungę automobilių žibintus ir šviesiuoju paros metu.

Kol kas toks Kelių eismo taisyklių punktas galioja iki balandžio pirmos dienos, tačiau Europos Komisija (EK) jau svarsto, apie tai, kad visose Europos Sąjungos (ES) šalyse būtų privalomai važinėjama su šviesomis visus metus.

Neseniai pasirodžiusiame EK pranešime teigiama, kad toks sprendimas, remiantis oficialiais tyrimais, ES šalyse leistų sumažinti mirčių skaičių keliuose nuo 3 iki 5 procentų ir išvengti apie 5 500 sunkių eismo nelaimių per metus.

Minima, kad net ir dieną automobiliai su įjungtais žibintais yra geriau matomi, ypač – prieblandos valandomis. Beje, manoma, jog toks sprendimas nemotorizuotiems eismo dalyviams – pėstiesiems, dviratininkams – dar pravartesnis nei automobilių vairuotojams. Taigi privalomos šviesos visus metus būtų naudinga visiems.

Tai esą įrodo ir švedų patirtis, kur taisyklė važinėti įsijungus žibintus šviesiuoju paros privaloma nuo 1967-ųjų – čia ženkliai sumažėjo eismo nelaimių. Švedijos pėdomis netrukus pasekė ir kitos Skandinavijos šalys.

Vis dėlto EK dar svarsto – toks įstatymas kelia rimtų debatų, ar ši saugumo priemonė nusveria galimą žalą aplinkai. Aplinkosaugininkai tikina, kad įjungti žibintai padidins kuro sąnaudas, o dėl to išsiskirs 1,5 procento daugiau anglies dioksido – taigi bus prisidėta prie globalinio atšilimo. Nebent, pasak jų, mašinų gamintojai tai šiek tiek – trečdaliu procento – kompensuotų montuodami mažiau energijos eikvojančius žibintus.

Planai įteisinti privalomą važinėjimą įsijungus žibintus šviesiuoju paros metu visus metus sukėlė nemažai ir kai kurių automobilininkų asociacijų nepasitenkinimo. Jie teigia, jog nėra tikrų įrodymų, kad eismas bus saugesnis, ypač jei visos transporto priemonės važinės įsijungusios žibintus – esą taip sumažės motociklininkų saugumas, mat jie „ištirps šviesų jūroje”.

„Jei vairuotojai nemato automobilių ar autobusų be šviečiančių žibintų dienos metu, tai kaip jie apskritai gali vairuoti”, – ironizavo nepatenkintieji galimu sprendimu.

Lietuvoje toks Kelių eismo taisyklių pakeitimas jau bandomas įteisinti – projektas yra pateiktas patvirtinti Vyriausybei.

Šiuo metu privalomas žibintų naudojimas visus metus ir visuose keliuose galioja Skandinavijos šalyse, Latvijoje ir Estijoje. Vengrijoje bei Italijoje žibintų – tik užmiesčio keliuose.

Beje, nors kitose šalyse žibintų naudojimas visus metus ir nėra privalomas, vis daugiau vairuotojų juos įsijungia dienomis savanoriškai. Pavyzdžiui, Austrijoje su šviečiančiais žibintais nuolat važinėja 22 proc. žmonių, Belgijoje – 28 proc., Olandijoje – net 50 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Įjungtais žibintais – visus metus"

  1. aja

    pritariu visom keturiom :))) tai nieko nekainuoja, bet yra saugiau tiek vairuotojams tiek pestiesiems

  2. Rita

    Naujos mašinos dabar jau su automatiškai įsijungiančiais žibintais, vos tik užvedi variklį. Patogu, niekada nepamirši 🙂

  3. deve

    Nevien naujoms masinoms automatiskai isijungia sviesos, tai gali ir senas, bet koks automobilis tik reikia isideti AUTOMOBILIO ŠVIESŲ MODULIS ASM-001 kaina 35Lt

  4. eima

    tai pats kvailiausias dalykas koki tik galima isivaizduoti. kam nesimato tegu stipresnius akynius ussisako. kai tokie debiliski istatymai tai nenuostabu kad zmones emigruoja is debilu salies.

  5. Ader

    Visiška nesąmonė… Pas mus gi ne skandinavijos šalis, kur didesnę paros dalį tamsu. Kaip kokią nesąmonę sugalvoti, tai gabūs ir skubūs… Geriau pradetų labiau rūpintis žmonių pragyvenimo lygiu. Baisi betvarkė… 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.