Gamta smogė dar vienu gaivalu

Po sausros kiek atsigavusius žemdirbių pasėlius gamta sumanė pribaigti kitu ginklu.

Praėjusį ketvirtadienį Biržų rajono Nemunėlio Radviliškio seniūnijos ūkininkai prisimins kaip vieną iš juodžiausių dienų – vos keliolika minučių trukusi kruša jiems pridarė milžiniškų nuostolių.

Apie 18 valandą Biržų rajoną užklupo smarki liūtis su perkūnija, o pačiame Lietuvos-Latvijos pasienyje gausų lietų lydėjo kruša. Kai kuriose vietose iš dangaus krito lazdynų riešuto dydžio ledo gabalai.

Gyventojai pasakojo, kad krisdami ledai aplankstė net automobilių stogus.

Po liūties į laukus nuėjusius šiame regione ūkininkaujančius žmones ištiko šokas – jų auginami rapsų laukai bolavo nuo prasivėrusių ankščių, o žemė buvo nuklota rapsų sėklomis. Gamtos stichija tiesiog iškūlė rapsus.

Pirminiais duomenimis, trumpalaikė kruša sunaikino apie 300 hektarų šių pasėlių.

Daugiausia nuostolių patyrė Germaniškyje gyvenantis ūkininkas Henrikas Bertulis. Stichija sunaikino 175 hektarus jo auginamų rapsų.

Antanas Bėliakas neteko apie 60 hektarų, Ramūnas Vėjelis – 21 hektaro, Petras Gasiūnas – 31 hektaro rapsų pasėlių.

Pasak Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus komisijos, sudarytos gamtos sti-chijos nuostoliams įvertinti, narės Stanislavos Jankūnienės, tai tik pirminiai duomenys.

„Kitą savaitę, manome, atsilieps dar daugiau žemdirbių, nukentėjusių nuo gamtos stichijos. Jau telefonu kreipėsi ir vienas šio regiono gyventojas, kurio avižas sunaikino ledai”, – sakė S.Jankūnienė.

H.Bertulis „Panevėžio rytui” pasakojo, kad tą ketvirtadienį jis dar spėjo iškulti 10 hektarų rapsų. Pasak žemdirbio, viena paguoda, kad ledai sunaikino tik pusę rapsų derliaus.

Gamtos stichija, praėjusi vienu ruožu, nepalietė kitos dalies rapsų laukų.

„Tačiau ledai išnaikino pačią vertingiausią rapsų pasėlių dalį. Sausros metu vieną rapsų lauką naktimis laistydavome, tręšdavome”, – sakė H.Bertulis.

Per 16 ūkininkavo metų jam pirmą kartą gamta pridarė tokių didelių nuostolių – daug pasėlių iššalo žiemą, paskui laukus išdegino sausra, o dabar išmušė ledai.

Šią vasarą ūkininkas patyrė apie pusę milijono litų nuostolių. Vien kruša pridarė 200 tūkstančių litų žalos.

Ūkininkas, kurio ūkyje prieš savaitę lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus, nelinksmai pajuokavo prieš kurį laiką išsitaręs, jog prie visų gamtos išdaigų betrūksta krušos. Šie jo žodžiai išsipildė su kaupu.

H.Bertulis sakė, kad tai nėra tragedija – tik materialiniai nuostoliai. Dirbant žemės ūkyje to sunku išvengti. Panašių nelaimių ūkininkas jau yra patyręs ir anksčiau, nes rapsai – lepi kultūra, jiems kenkia net gausi liūtis.

Kai kuriuos šio regiono ūkininkus gamta nuskriaudė dar labiau – jie neteko viso rapsų derliaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.