Naujoje partijoje – maištingos nuotaikos

Viktoro Muntiano „Kauno dienai” duotas interviu sukėlė trintį jo vadovaujamoje politinėje organizacijoje

Pilietinės demokratijos partijoje (PDP) bręsta maištas prieš jai vadovaujantį Seimo Pirmininką Viktorą Muntianą. Kai kurie partijos vadovybės nariai ragina V.Muntianą rugsėjo 10 dieną prasidėsiančioje parlamento rudens sesijoje pačiam iškelti klausimą dėl Seimo narių pasitikėjimo juo, nelaukiant, kol interpeliaciją inicijuos opozicija.

Nepasiekė, ko tikėjosi

Kai kurių PDP vadovybės narių nepasitenkinimo V.Muntianu pretekstu tapo jo interviu „Kauno dienai”, kuris buvo paskelbtas rugpjūčio 3 dieną. Šiame interviu V.Muntianas, be kita ko, išreiškia apgailestavimą, kad „prieš kelerius metus išdavė savo principą niekada nestoti į jokią partiją”, prabilo apie nusivylimą didžiąja politika, ne itin teigiamai atsiliepė apie pačią PDP.

„Gal mes ir padarėme klaidą, kad nekūrėme visiškai naujos partijos, o pasinaudojome viena jau egzistuojančia politine organizacija kaip branduoliu, kad sukurtume Pilietinės demokratijos partiją. Tada mums tai atrodė geresnė išeitis. Be dabar matyti, kad organizuojant tą partiją buvo padaryta kai kurių klaidų, kurių taisymui reikėjo skirti pakankamai daug pastangų. Galvoju, kad to, ko tikėjausi, nepasiekiau”, – sakė Seimo Pirmininkas „Kauno dienai”.

PDP branduoliu tapo nuo teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Darbo partijos atskilę politikai, tarp jų ir pats V.Muntianas.

Liko nepatenkinti atsakymais

Dėl kai kurių „Kauno dienai” pasakytų tezių Seimo Pirmininkui jau teko aiškintis šiomis dienomis įvykusiame PDP prezidiumo posėdyje. Jame buvo reikalaujama, kad V.Muntianas aiškiai pasakytų, ką jis turėjo galvoje, kalbėdamas apie partiją ir dalyvavimą politikoje, taip pat apibrėžtų, kaip jis mato savo politinę ateitį.

„Kauno dienos” žiniomis, V.Muntiano atsakymais keli PDP prezidiumo nariai liko nepatenkinti. Be kita ko, reikalaujama, kad iš pirmininko būtų atimti įgaliojimai atstovauti visai partijai ir vienam priiminėti sprendimus kai kuriais klausimais. Tokius įgaliojimus prezidiumas suteikė V.Muntianui iškart po to, kai jis buvo išrinktas PDP vadovu.

Neatmetama galimybė, kad rudenį prasidėjus naujam politiniam sezonui gali būti pabandyta nuversti V.Muntianą iš partijos pirmininko posto.

Tačiau PDP atsakingasis sekretorius Virginijus Giedraitis „Kauno dieną” tikino, kad ypatingos opozicijos V.Muntianui partijos viduje nėra. Antra vertus, V.Giedraitis pripažino, kad tam tikra trintis dėl PDP vadovo pasakytų žodžių yra kilusi. Jis abejojo, ar ši trintis gali baigtis nepasitikėjimo V.Muntianu pareiškimu.

Vis dėlto, neoficialiomis žiniomis, būtent V.Giedraitis ir Seimo narys, PDP vicepirmininkas Henrikas Žukauskas yra itin nepatenkinti V.Muntiano politine pozicija.

Galvojama apie nepasitikėjimą

Dalis PDP prezidiumo narių pareikalavo, kad V.Muntianas rugsėjį prasidedančioje Seimo rudens sesijoje pats inicijuotų balsavimą dėl pasitikėjimo juo kaip parlamento vadovu. Tai V.Muntianas raginamas padaryti nelaukiant, ar opozicija kels pasitikėjimo Seimo Pirmininku klausimą.

Opozicinės partijos yra užsiminusios, kad rudens sesijoje gali būti inicijuojamas balsavimas dėl nepasitikėjimo V.Muntianu, kuris Vyriausiojo administracinio teismo buvo apkaltintas pažeidęs Konstituciją. Teismas konstatavo, kad V.Muntianas, birželį visuotiniame teisėjų suvažiavime kalbėdamas apie kai kurias teisme vis dar nagrinėjamas bylas, galėjo daryti netiesioginį spaudimą tas bylas nagrinėjantiems teisėjams, todėl pažeidė Konstitucijos nuostatas.

Seimo Pirmininkas yra pripažinęs padaręs klaidą, tačiau nesutiko atsistatydinti iš užimamų pareigų. Jis taip pat pareiškė nesibaiminąs galimos interpeliacijos Seime, tačiau pats greičiausiai neinicijuojąs klausimo dėl pasitikėjimo juo.

Nepasitikėjimo Seimo Pirmininku procesui pradėti reikalingi 29 parlamentarų parašai. Visoje Seimo opozicijoje yra apie aštuonias dešimtis parlamentarų, gerokai daugiau nei valdančiojoje koalicijoje, sudariusioje mažumos Vyriausybę. PDP įeina į šią koaliciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.