Krauju apšlakstyta sankryža tyko naujų aukų

Jeigu kada nors važiuosite per Vilkų kaimą Plungės rajone, neskubėkite kirsti sankryžos. Sulėtinkite greitį, o dar geriau – stabtelėkite ir apsidairykite. Tai gali išgelbėti jums gyvybę.

39-ajame kelio Tauragė-Mažeikiai kilometre esančią sankryžą žmonės ne be reikalo vadina juodąja. Praėjusį pirmadienį per siaubingą avariją čia žuvo šeši žmonės, trys buvo sužeisti.

Ketvirtadienio naktį šioje vietoje vėl susidūrė du automobiliai, tačiau aukų buvo išvengta.

Prie Vilkų kaimo sankryžos stovi ne vienas kryžius, tragedijų vietą žymi tujų krūmeliai. Kelkraščiuose nuolat pribarstyta stiklų duženų ir automobilių detalių.

Sudaužė jau dvi mašinas

„Jei po kiekvienos čia įvykusios avarijos, kurioje buvo pralietas kraujas, žmonės statytų kryžius, aplink šią sankryžą atsirastų antrasis kryžių kalnas”, – kalbėjo Vilkų kaimo gyventojas Petras Bružas.

Patyrusiu vairuotoju save laikantis vyras žino, ką kalba. Juodojoje sankryžoje jis jau yra sudaužęs du savo automobilius. Klausydama šio vyro, prisiminiau ir kitų žmonių pasakojimus apie nelemtą vietą.

Mintimis grįžau ir į praėjusią savaitę, kai pati tik per plauką išvengiau susidūrimo Vilkų kaimo sankryžoje.

Pareigūnams abejonių nekyla

Pirmadienio tragediją primena išguldyti pakelės medžiai, gėlių krepšeliai ir degančios žvakės.

Visą savaitę čia vis stojo pravažiuojančios mašinos, išlipę vairuotojai vaikščiojo mėgindami suprasti, kuo ši vieta yra išskirtinė, kodėl čia įvyksta tiek daug nelaimių.

Plungės rajono policijos komisariato eismo priežiūros skyriaus viršininkas Arūnas Bitaris „Lietuvos rytui” tvirtino, kad įspėjamieji ženklai prieš šalutinio kelio sankirtą su pagrindiniu yra gerai matomi ir jų yra pakankamai.

Tad kodėl čia nuolat susiduria automobiliai ir žūva žmonės? Į šį klausimą pareigūnas negalėjo atsakyti.

Nutariau tai išsiaiškinti pati. Kelis kartus kirtau tą nelemtą sankryžą. Važiavau šalutiniu keliu iš Platelių – ta pačia kryptimi kaip ir 36 metų plungiškio Eriko P. visureigis „Kia Sorento”, į kurį pirmadienį apie 10 valandą įsirėžė pagrindiniu keliu važiuojantis „Renault Espace”.

Ruožas – gerai paženklintas

Po avarijos vietos pirminės apžiūros pareigūnai spėjo, kad nelaimė įvyko visureigio vairuotojui neapdairiai įvažiavus į sankryžą.

Ar jis galėjo nepastebėti greitį ribojančių ir apie sankryžą su pagrindiniu keliu įspėjančių kelio ženklų?

Nuo Platelių važiuojantis vairuotojas, išsukęs už nedidelio posūkio, turėtų pastebėti greitį ribojantį ženklą – „70”.

Maždaug už 25 metrų stovi kitas ženklas, įspėjantis apie sankryžą su pagrindiniu keliu.

Papildoma lentelė nurodo ir atstumą – 300 metrų.

Pavažiavus 100 metrų – dar vienas įspėjimas: važiuoti ne greičiau kaip 50 kilometrų per valandą.

Priartėjus prie sankirtos su pagrindiniu – dar vienas trikampis.

Atrodytų, ženklų pakanka ir jie gerai matomi. Tačiau keliskart dirstelėjusi į kairę supratau, kodėl „Kia” vairuotojas įsukdamas į sankryžą nepraleido jam iš kairės nuo Mažeikių pagrindiniu keliu atvažiuojančio automobilio.

Stendai – tarytum spąstai

Vairuotojas, atvažiavęs nuo Platelių ir priartėjęs prie pagrindinio kelio, žvilgteli į kairę – pagrindinį kelią Mažeikių link. Tačiau ar kas nors važiuoja keliu, jis nemato.

Regėjimo lauką iš kairės pusės visiškai užstoja kelkraštyje pastatyti informaciniai stendai.

Kuo aukštesnė iš šalutinio kelio atvažiuojanti transporto priemonė, tuo mažesnę pagrindinio kelio atkarpą mato vairuotojas.

Kad pamatytų užstojamą ruožą, vairuotojas prieš sankryžą turėtų visiškai sustoti. Įsitikinti, ar neatvažiuoja automobilis, įmanoma tik pamažu riedant į pagrindinį kelią ir stebint vaizdą, atsiveriantį už informacinių stendų.

Bet šioje vietoje ženklo „Stop” nėra. Jeigu iš šalutinio kelio įsukęs vairuotojas nepastebėjo įspėjamųjų ženklų, pagrindiniu keliu atvažiuojančią mašiną jis gali pastebėti, kai ši priartėja per kelias dešimtis metrų. Esant tokiai situacijai susidūrimas beveik neišvengiamas.

Lemtingos sekundės dalys

Nuolatos į Platelius ir iš jų važinėjantys vairuotojai tvirtina, kad ši sankryža – prakeikta. Ji ypač pavojinga naktį ar tvyrant rūkui. Nežinau, ar ši vieta yra prakeikta, tačiau tuo, kad mirtinai pavojinga, neseniai įsitikinau pati.

Niekaip negaliu suprasti, kaip iš Platelių apniukusią naktį artėdama prie šios sankryžos nepastebėjau kelio ženklų.

Kad ją kirtau, suvokiau tik po to, kai į mano automobilį vos neįsirėžė kita mašina.

Kaip ir „Kia” visureigio vairuotojas, įvažiuodama į sankryžą nemačiau man iš kairės atvažiuojančio automobilio.

Jį išvydau visai arti, jau kirsdama sankryžą. Viską lėmė sekundės dalys.

Nemažu greičiu lekianti mašina prašvilpė pro manosios galą.

Jos vairuotojas net nespėjo nuspausti garso signalo.

Tik gerai apžiūrėjusi ir kelis kartus pervažiavusi šią vietą supratau, kad į mane lekiantį automobilį pamačiau tik įriedėjusi į sankryžą, kai už informacinių stendų išniro visas kelio ruožas.

Juodieji sankryžos skaičiai

Vilkų kaimo sankryžoje kasmet sudaužoma nemažai automobilių, praliejamas kraujas.

Pagal oficialią statistiką, užpernai čia įvyko dvi avarijos, sužeisti 3 žmonės, pernai – trys avarijos, sužeisti 5 žmonės.

Šiemet jau įvyko trys susidūrimai, žuvo 6 žmonės, 4 sužeisti.

Bet „Lietuvos ryto” kalbinti Vilkų kaimo gyventojai tikino, kad tokių avarijų, kai po automobilių susidūrimo nukenčia žmonės, šioje sankryžoje būna bent po vieną kas savaitę.

Daugelio nelaimių kaltininkai – į pagrindinį kelią nuo Platelių įvažiavę vairuotojai.

Susidūrimai – vienas po kito

Plungės eismo priežiūros tarnybų specialistai iki šiol nesvarstė, ką daryti, kad būtų sumažintas avarijų skaičius šioje sankryžoje.

Kelininkai šios vietos nelaiko pavojinga, ji net nėra įtraukta į kelių juodųjų dėmių sąrašus.

Tarsi paneigdami tokią pareigūnų nuostatą Vilkų kaimo sankryžoje po kruvinojo pirmadienio ketvirtadienį vėl susidūrė du automobiliai. 10 minučių po vidurnakčio iš šalutinio kelio nuo Platelių į sankryžą įvažiavo 48 metų kretingiškio A.B. vairuojamas „Audi A6”.

Automobilis trenkėsi į pagrindiniu keliu Mažeikių link važiuojantį „Renault Megane”, kurį vairavo 55-erių metų Olandijos pilietis R.H.

Po susidūrimo automobiliai nuskriejo į šalikelę. Laimingo atsitiktinumo dėka jais važiavę žmonės rimtų sužalojimų išvengė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.