„Džinsų karta” – apie meilę laisvei, rokui ir džinsams

Džinsai, gera muzika ir protestas – šiais žodžiais tikrai galima apibūdinti ne vieną kartą. Nes muzikos būta visokios – nuo The Doors iki drum‘n‘base, protesto formų – nuo skandavimo „Lie-tu-va” iki grafiti, o džinsų – nuo Vilkaviškio „garintų” iki grįžimo prie Levi‘s 501 klasikos. Baltarusija šiandien turi savąją džinsų kartą, odę kuriai sukūrė Baltarusijos Laisvasis teatras. „Drama Jam Session” tarptautinės kūrybinės dramaturgijos ir teatro dirbtuvės, kurias organizuoja Menų spaustuvė, Palangoje pristato šio teatro spektaklį „Džinsų karta”.
Kiek daugiau nei metus gyvuojantis Laisvasis teatras Baltarusijoje jau yra tikras skandalas – gvildendamas tokias temas kaip kūryba, laisvė, ideologija, depresija, savižudybė, valstybės vyrams jis kelia didžiulį galvos skausmą. Juolab kad baltarusiai į Laisvojo teatro spektaklius veržte veržiasi – ir visai nesvarbu, kur jie rodomi – butuose ar miškuose. Teatro įkūrėjas ir dramaturgas Nikolajus Chalezinas tvirtina, jog tokį pavadinimą savo spektakliui parinkęs neatsitiktinai: „Džinsai Baltarusijoje yra laisvės simbolis. Niekada nepamatysite Lukašenkos su džinsais”.
Šių dienų spauda rašo, kad jei Lukašenkos valdomoje Baltarusijoje galima tikėtis revoliucijos, tai ji bus ne oranžinė ar rožinė, o džinsinė. Ir tai tikrai nebus pirmas kartas, kai džinsai taps revoliucijos atributu. Per pastaruosius 150 metų džinsus dėvėjo emancipacijos siekiančios moterys, seksualinę revoliuciją įsiūbavęs Elvis Presley, vėliau apsitempę džinsais vaikščiojo hipiai, pacifistai ir rokeriai, o Sovietų Sąjungoje šis apdaras tapo beveik nusikalstamu antiideologiniu ginklu.
Chalezino sukurtas ir atliekamas monospektaklis „Džinsų karta” atskleidžia Baltarusijos istoriją nuo sovietinių laikų iki šiandieninės diktatūros įsigalėjimo – visa tai per pagrindinio herojaus ir jo draugų areštus, grobimus, režimo pakalikų smurtą. Tai odė kartai be amžiaus ribų – ją vienija laisvės siekis, rokas ir džinsai.
Spektaklis, nagrinėjantis Baltarusijos aktualijas, artimas ir lietuviams. Čia kalbama ir apie Lietuvos kelią į laisvę, plaikstosi lietuviška trispalvė, o sovietinės realybės atspindžiai primena apie laikus, kai ir Lietuvoje teatras buvo itin svarbus socialinis reiškinys.
Nepaisant to, kad spektaklis atvirai kritikuoja režimą, Chalezinas atmeta etiketę „politinis teatras”. „Mes nelaikome savęs politiniu teatru, – sako jis. – Politinis teatras yra nuobodus. Mes tiesiog akcentuojame, kad mūsų estetika ir požiūris į laisvę nesutampa su valdžios. Mes neskelbiame jokios politinės idėjos. Vienintelis dalykas, kurį mes propaguojame, yra kūrybos laisvė ir teatralų moralė”.
Baltarusijos Laisvojo teatro spektaklis „Džinsų karta” bus rodomas Palangoje, klube „Ramybė” (Vytauto g. 35) rugpjūčio 24 d. 19 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.