Krepšinis – sporto šaka Nr. 1 Lietuvoje. O svetur?

Jeigu Lietuvoje vyktų pasaulio vyrų krepšinio čempionatas, kalbos apie šį žaidimą tikriausiai čia nenurimtų ištisus metus. Tuo tarpu Japonijoje – šiemetinių varžybų šeimininkių – spaudoje dar vakar krepšinio aktualijų aptikti buvo gan sunku.

Krepšinis – po sumo

Tekančios saulės šalies laikraščių sporto puslapiuose krepšinį nustelbia beisbolo, futbolo, sumo imtynių bei golfo aktualijos, o naujienų apie populiariausią sporto šaką Lietuvoje reikia ieškoti nuorodoje „kitos sporto šakos”.

Tik dienraščio „Japan Times” pirmajame puslapyje primenama, kad jau rytoj šalyje prasidės didžiausias krepšinio renginys pasaulyje, pristatoma nacionalinė komanda ir bėdavojamasi, kaip jai bus sunku žaisti B grupės varžybose.

Japonijoje populiarumo krepšiniui gal ir stinga, tačiau sąlygų jam žaisti galėtų pavydėti ne tik lietuviai – ten netrūksta naujų, tūkstančius sirgalių talpinančių arenų. Apskritai, čempionatui japonai pasiruošė nepriekaištingai – tvarka garsėjanti tauta pasirūpino, kad tiek krepšininkams, tiek sirgaliams nekiltų problemų norint rasti viešbutį ar tinkamą transporto priemonę iš viešbučio atvykti stebėti rungtynių. Visa informacija sirgaliui pateikiama interneto puslapyje www.fiba2006.com.

Svetur

Vokietijoje garbinamas Dirkas Novitzkis, tačiau kai kuriuose laikraščiuose pristatoma rinkinės sudėtis, analizuojamas jos žaidimas nuo 2001-ųjų metų, prisimenama, kaip pernai vokiečiai vos netapo Europos čempionais.

Kinijoje krepšinį reiškia žodis Jao – visos Jono Kazlausko vadovaujamos rinktinės viltys dedamos į aukštaūgį, NBA klubo Hiustono „Rockets” vidurio puolėją Jao Mingą. Kinai taip pat pateikia čempionato varžybų schemas, o dienraštyje „Chinanews” pristato visas komandas – viskas būtų lyg ir gerai, tačiau prie mūsų šalies pavadinimo pridėta Libano vėliava.

Australų žiniasklaida daugiau dėmesio Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) „Svajonių komandai” nei nacionalinei rinktinei.

Beje, „Svajonių komanda” – vienintelė rinktinė, kuri tėvynėje sulaukia ne ką mažiau žiniasklaidos dėmesio nei mūsiškiai Lietuvoje. Amerikiečiai seka kone kiekvieną komandos krepšininko žingsnį ir nesikuklindami liaupsina pasiruošimo čempionatui turnyruose iškovotas pergales. Ypač prieš Lietuvą.

Galbūt dėl to, kad valstybių nacionalinės rinktinės priklauso pasaulio krepšinio elitui, nemažai naujienų apie čempionatą ir komandas pateikia Italijos, Ispanijos bei Serbijos spauda.

Lietuva primena apie save

Šeštadienį, pirmąją čempionato dieną, lietuviai jau bus sužaidę pirmąsias pasaulio čempionato rungtynes su Turkijos krepšininkais. Jau tikimasi taip įspūdingai pažymėti pirmąją mūsiškių pergalę – 22 val. Vilniaus televizijos bokštas, pasitelkus modernias iliuminavimo bei dekoravimo priemones ir sudėtingus inžinerinius sprendimus, taps didžiausiu pasaulyje krepšinio krepšiu.

Elektrinių girliandų, šviečiančių lempučių ir šviesos kabelių pagalba bus sukurtas 34,7 m skersmens ir 109 m perimetro krepšio lankas. Nuo jo žemyn nusidrieks 40 m ilgio krepšio tinklas, sudarytas iš 2560 metrų šviečiančio kabelio.

Didžiausias pasaulyje krepšinio krepšys švies viso pasaulio čempionato Japonijoje metu – nuo rugpjūčio 19 iki rugsėjo 3 dienos tamsiu paros metu.

„Ši šalis gyvena krepšiniu. Visi džiaugiasi pasaulio čempionatu, tačiau kiekvienas laukia medalių. Kiekvienas čia yra treneris. Mes turime 3,5 milijono trenerių”, – Lietuvą JAV dienraščiui „Rocky Mountain News” apibūdino rinktinės puolėjas Linas Kleiza.

Šie krepšininko žodžiai tik dar kartą patvirtina, kad ilgai įrodinėti nereikia, jog populiarumu krepšiniui Lietuvoje neprilygsta nei viena sporto šaka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.