Teatro šėlsmas Druskininkuose su vasara nesibaigs

Mąstote, kaip praleisti paskutines kalendorinės vasaros dienas? Neapsiriksite pasirinkę jau šešias savaites Druskininkų kurorte šurmuliuojantį teatro festivalį. Tik spėkite rinktis: teatro grandas Regimantas Adomaitis, Klaipėdos teatro primadonos, legendinės grupės „Airija” vokalistas Darius Mileris – Nojus, nepralenkiama romansų atlikėja Larisa Kalpokaitė, legendinio Juozo Miltinio principams po šiai dienai ištikimi panevėžiečiai ir patys festivalio organizatoriai – OKT / Vilniaus miesto teatras.

Lauktas susitikimas

Ketvirtadienį Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Paskutiniai mėnesiai” žiūrovų laukia susitikimas su teatro legenda – aktoriumi Regimantu Adomaičiu. Kamerinėje salėje pamatysite jaudinančią istoriją apie senatvę, meilę ir vienatvę, apie antrąjį ir tikrąjį seno žmogaus gyvenimą. „Ji neprislegia sunkiais svarstymais apie senatvę ir mirtį, ji tiesiog primena, kad esam mirtingi. Be to, ji tarsi leidžia nieko nevaidint. Mane visada viliojo tai išbandyti: o jei scenoje kalbėčiau savo vardu, teisiai kreipčiausi į žiūrovus? Ar tai įmanoma? Turbūt ne. Teatras vis dėlto turi likti teatru. Bet šiame spektaklyje mes vaidybos palikome tikrai mažai”, – sako R. Adomaitis, kurio vaidmuo stebina intymumu ir… netikėtu komizmu. Aktorius scenoje pratęsia savo gyvenimą, o režisieriai Rimas Tuminas ir Arvydas Dapšys leidžia aktoriui maksimaliai išlikti savimi ir iš įvairiausių niuansų suaudžia sudėtingiausio sceninio žmogaus gyvenimą. Šis spektaklis – tai žmogiškosios jėgos, gyvybės stebuklas ir triumfas.

Subalansuota moterims, tinka ir vyrams

Šeštadienį į Druskininkus atvyks namuose ir svetur laurus skinančios Klaipėdos teatro primadonos – Valentina Leonavičiūtė, Nelė Savičenko ir Regina Šaltenytė. Sėkme ši trijule kone prilygsta vienam urviniui ir dar spėja spektaklio metu sukurti net po penkis personažus. Viename paskutiniųjų savo spektaklių režisierė Dalia Tamulevičiūtė suteikia aktorėms laimės žaibiškai keisti amžių, socialinį statusą, psichologiją. „Viskas apie moteris” – intriguojantis ir slėpiningas šiuolaikinių moterų pasaulis. trys „viską išmanančios” darželinukės; gyvenimo geismo kupinos jaunatviškos garbaus amžiaus senutės; trys mielos žavios bendradarbės, linksmai leidžiančios savaitgalį be vyrų, slapta kovojančios dėl to paties posto… Ir kiekvienoje jų atpažįstame save, savo mamas, močiutes, drauges, koleges. Pamatome savo pačių gyvenimą – dramatišką ir komišką.
Bet į kompaniją būtinai pasiimkit ir vyrus – juk kai jiems kitaip suprasti, kas slepiasi nenuspėjamų moterų viduje… Tik čia viskas iki galo moteriška – bus ir juoko, ir ašarų.

Muzikinis akordas

Tačiau jei po spektaklio užsuksite į muzikinį klubą „Kolonada” paklausyti kadaise kultinės grupės „Airija” vokalisto Nojaus, jos kaip mat nudžius. Koncerte skambės senos ir visiems gerai žinomos dainos iš „Airijos” repertuaro („Kasdien į karą”, „Vėjas lange” ir kt.), naujausios dainos iš pavasarį išleisto albumo „Amžinai” bei užsienio ir lietuvių grupių koveriai (U2, REM, FOJE, Antis, BIX ir kt.).
Na, o sekmadienio vakarą festivalyje karaliaus už širdies griebiantys romansai. Juos atliks balsingoji Vilniaus mažojo teatro aktorė Larisa Kalpokaitė. „Nors aš dainuodavau visada – tiek gyvenime, tiek teatro scenoje, bet prieš kelis metus pajutau, kad man to maža. Visa, ką aš turiu savyje netelpa tose dainose, kurias aš atlieku spektaklių metu. Taip atėjo laikas romansams, kuriuos aš dainavau nuo pat vaikystės, bet vis nedrįsau pateikti publikai, nes vis atrodė, kad dar ne laikas. Staiga tarsi žaibas gimė įsitikinimas- dabar galiu. Dabar aš galiu dainuoti, nes žinau apie ką aš dainuosiu, nes aš suprantu kiekvieną romanso vingį, kiekvieną atodūsį. Nes aš pagaliau galiu „papasakoti” tas skausmingas, bet pilnas vilties ir meilės istorijas”, – sako aktorė.

Festivalis baigiasi. Teatrų šventė tęsiasi

Na, o paskutinę festivalio savaitę Druskininkuose turėsite progą išvysti Panevėžio J. Miltinio teatro premjerą „Moteris iš praeities” ir net du festivalio organizatorių – OKT / Vilniaus miesto teatro spektaklius. Naujausią spektaklį pagal kultinių Rusijos dramaturgų brolių Presniakovų pjesę „Vaidinant auką” režisierius Oskaras Koršunovas vadina filosofiniu farsu apie šiuolaikinį Hamletą, kurio Danija yra posovietinė realybė su naujomis, rasizmo, fašizmo, prievartos, nihilizmo atmainomis. „Vaidinant auką” pagrindinis veikėjas – antiherojus Valia (Darius Gumauskas). Jis dirba policijos nuovadoje, kur padeda atkurti įvykdytų žmogžudysčių scenas: įtariamas nusikaltimu asmuo demonstruoja įvykių eigą, o Valia stropiai imituoja nukentėjusiųjų veiksmus. Kriminalinio tyrimo scenos a la japoniško scenovaizdžio fone montuojamos tarsi komiksų knygelėje. Priežastys ir pasekmės, kaltieji ir nekaltieji, aukos ir žudikai, vaiduokliai ir dar jais netapę maišomi tarsi kortų kaladė. Kiekviena situacija – fantastiškai juokinga karščiuojančio šiuolaikinio pasaulio diagnozė. Šio spektaklio įvykių potekstes į paviršių ištraukti padeda efektingi muzikiniai zongai, stilizuoti pagal rusiškas „blatnas” dainas ir pop šlagerius. Spektaklyje vaidina būrys ryškiausių Lietuvos teatro žvaigždžių: Vaidotas Martinaitis, Eglė Mikulionytė, Dainius Gavenonis, Dalia Michelevičiūtė, Kostas Smoriginas, Ramūnas Rudokas ir daugelis kitų.
Uždarymo vakarą žiūrovus linksmins fantazija ir optimizmu trykštantis „Vasarvidžio nakties sapnas”. Dėl nenuspėjamų lietuviškų orų spektaklyje šėlstančius mylimuosius, elfus ir kitus nepakartojamo, didžiai choreografinio reginio personažus teko iš vasaros estrados perkelti į sceną, tačiau O. Koršunovo spektaklio aktoriams sukurti mišką, pelkę ar karalių rūmus – vieni juokai. Komedija be fonogramos, be scenografijos, beveik be kostiumų yra tiesiogine to žodžio prasme „sukalta” iš lentų, kurios mylinčiųjų rankose virsta durimis, tiltais, veidrodžiais, frakais ir visa kuo, ko reikia nežabotai meilės šventei. Po šio džiugaus finalinio akordo, bus puiki proga pakelti šampano taurę ne tik meilės vardan, bet ir už festivalio geriausiuosius – aktorę, aktorių bei spektaklį.
O kad būtų smagiau laukti būsimo – trečiojo Druskininkų teatro festivalio, rugsėjo 8 d. e aštuntąjį savo sezoną kurorte pradės OKT / Vilniaus miesto teatras su intriguojančia „Romeo ir Džuljetos” meilės istorijos interpretacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.