Lengvųjų automobilių apmokestinimas PVM

Kokiais atvejais įmonė PVM mokėtoja turi savo parduodamą ilgalaikį turtą lengvąjį automobilį neapmokestinti PVM?

Pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 33 straipsnį, lengvojo automobilio pardavimas neapmokestinamas PVM, jeigu šis automobilis buvo įsigytas (su PVM arba be PVM) po 2002 metų liepos 1 dienos ir naudotas kaip ilgalaikis turtas tik įmonės vidaus reikmėm, t.y. su juo nebuvo teikiamos keleivių vežimo už atlygį arba mokymo vairuoti paslaugos (jei už vairavimo paslaugas skaičiuojamas PVM) bei jis nebuvo išnuomojamas. Tokiu atveju lengvasis automobilis privalo būti parduotas be PVM (nenurodomas joks PVM tarifas) bet kokiam pirkėjui, o PVM sąskaitoje faktūroje būtina įrašyti nuorodą į PVM įstatymo 33 straipsnį.

Lietuvos PVM mokėtojas įsigyja iš kitos ES valstybės PVM mokėtojo naudotą lengvąjį automobilį su 0 proc. arba standartiniu tos šalies PVM tarifu. Ar reikia šiuo atveju Lietuvoje apskaičiuoti ir mokėti PVM už šį automobilį?

Šiuo atveju Lietuvos PVM mokėtojas privalo pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko 2004-02-23 įsakymą Nr. VA-19 (Žin., 2004, Nr. 32-1042) užpildyti laisvos formos „Įsigytų prekių (paslaugų) pardavimo pridėtinės vertės mokesčio registravimo žurnalą” ir tuo pačiu deklaruoti automobilio įsigijimą PVM deklaracijos formoje FR0600.

Joje reikia užpildyti: 19 laukelį (įrašoma automobilio vertė litais, be pardavėjo šalies PVM, jei toks buvo priskaičiuotas), 22 laukelį (įrašoma 18 proc. PVM suma apskaičiuota nuo 19 laukelyje nurodytos automobilio vertės), 29 laukelį (įrašoma 18 proc. PVM suma apskaičiuota nuo 19 laukelyje nurodytos automobilio vertės). 30 laukelis pildomas tik tuo atveju, jei įsigytam lengvajam automobiliui nėra apribota PVM atskaita pagal PVM įstatymo 62 straipsnį). Jei PVM atskaita už automobilį negalima, tai nuo jo įsigijimo vertės apskaičiuotas PVM turės būti sumokėtas į Lietuvos biudžetą.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos PVM mokėtojas, pirkdamas automobilį iš kitos ES valstybės PVM mokėtojo, turėtų reikalauti, kad automobiliui nebūtų taikomas tos šalies standartinis PVM tarifas (tokiu atveju Lietuvos PVM mokėtojas turėtų pateikti pardavėjui įrodymus, kad automobilis išgabentas į Lietuvą), Tačiau, jei už įsigytą ir į Lietuvą įvežtą automobilį vis vien priskaičiuojamas kitos ES šalies standartinis PVM, tai ši PVM suma Lietuvoje neatskaitoma ir nepriskiriama leidžiamiems atskaitymams

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.