Įtarimai – kelių bendrovių vadovui

Teisėsaugininkai, tęsdami pernai gruodį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, nustatė, kad Klaipėdoje registruotos individualios įmonės savininkas bei uždarosios akcinės bendrovės direktorius toliau vykdo nusikalstamas veikas.

Įtariama, kad pasinaudojus suklastotais įmonių buhalterinės apskaitos dokumentais buvo pasisavinta ne mažiau 441 533 Lt pridėtinės vertės mokesčio.

Ikiteisminis tyrimas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apskrities skyriuje pradėtas nustačius, kad nuo 2002 metų rugsėjo iki 2005-ųjų sausio vienos uostamiesčio įmonės direktorius iš kelių Vilniuje ir Ignalinoje registruotų įmonių įsigijo žaliavos plastmasės perdirbimui ir ją vėliau parduodavo kitoms bendrovėms.

Nustatyta, kad sandoriai tarp individualios įmonės ir bendrovių buvo sudaryti neteisėtai. Įmonės, iš kurių buvo įsigyti plastmasės gaminiai, realiai ūkinės veiklos nevykdė, jos neteikė PVM deklaracijų, kai kurios iš tų bendrovių tuo metu buvo išregistruotos iš PVM mokėtojų registro.

Be to, viena iš Vilniaus įmonių galėjo būti įsteigta ir įregistruota pasinaudojus pamestu Lietuvos Respublikos piliečio asmens pasu.

Tęsiant ikiteisminį tyrimą FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad minėtasis individualios įmonės savininkas yra įsteigęs dar vieną bendrovę ir toliau vykdo nusikalstamas veikas. Nors Klaipėdoje registruota bendrovė ir deklaruoja prekiaujanti plastmasės žaliavomis, tačiau surinkta duomenų, kad realiai tokia veikla nevykdoma.

Įtariama, kad 41-erių metų bendrovės direktorius klastojo buhalterinės apskaitos dokumentus apie plastmasės žaliavų pardavimo Vilniuje, Tauragėje ir Panevėžyje registruotoms bendrovėms sandorius.

Šių įmonių ir bendrovių vadovai plastmasės žaliavą įsigydavo be jokių dokumentų iš įvairių asmenų, o jai legalizuoti naudodavo suklastotus buhalterinės apskaitos dokumentus. PVM ataskaitoje buvo nurodoma, kad žaliavos pardavėjui sumokėtas PVM, nors iš tiesų kartu su buhalterinės apskaitos dokumentus klastojusios bendrovės direktoriumi šie pinigai būdavo pasidalinami.

Per porą pastarųjų savaičių FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai įtariamųjų namuose, garažuose ir kitose pagalbinėse patalpose Klaipėdoje, Panevėžyje, Tauragėje ir Vilniuje atliko 15 kratų.

Uostamiestyje esančiose bendrovės gamybinėse patalpose nustatyta, kad plastmasės gaminius gamina oficialiai neįdarbinti darbuotojai. Aptikta į buhalterinę apskaitą neįtraukta žaliava ir gamybai skirtos pagrindinės priemonės.

Per kratas rasti ir paimti 9 bendrovių buhalterinės apskaitos dokumentai, įmonių antspaudai, kompiuterinė technika ir informacijos laikmenos, įvairūs užrašai ir juodraščiai, susiję su plastmasės žaliavų pirkimu ir pardavimu, neoficialūs darbo laiko apskaitos žiniaraščiai, neoficialūs darbo užmokesčio apskaičiavimo ir išmokėjimo žiniaraščiai ir kiti daiktai, turintys reikšmės tyrimui.

Po kratų buvo sulaikyti 6 bendrovių direktoriai. 3 įtariamiesiems teismo sprendimu skirta kardomoji priemonė – suėmimas vienam mėnesiui, kitiems trims pritaikytos kitos kardomosios priemonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.