Perdirbėjai grybus įsiveža net iš Kinijos

Dėl prasto šiųmečio derliaus grybus perdirbančios įmonės importuoja iš užsienio, tačiau įsivyravus palankiems orams tikimasi, kad grybų supirkimo verslas išsijudins ir Lietuvoje

„Kol kas superkame beveik tik Lietuvos miškuose užaugusias uogas, o grybus importuojame iš užsienio”, – teigė įmonės „Ertra” vadovas Rimantas Juškevičius.

Grybus bendrovė įsiveža iš Centrinės Rusijos, tačiau ir ten dėl ilgalaikės sausros superka perpus mažesnį kiekį, negu galėtų eksportuoti. Voveraites „Ertra” įsiveža šviežias, o baravykus šaldytus. Po to, šaldytus, džiovintus, blanširuotus ir termiškai apdorotus eksportuoja į 25 valstybes. Tik dešimtadalis pagamintos produkcijos lieka Lietuvos rinkoje, o likusi dalis iškeliauja užsienio grybų mėgėjams. Šiais metais bendrovė planuoja supirkti 10-15 proc. Lietuvoje užaugusių grybų, nors paprastai šis kiekis būna dvigubai didesnis.

Dėl prasto grybų derliaus bendrovei tenka dirbti tik 60 proc. pajėgumu. Pasirodžius voveraitėms, jų per parą superkama vos iki vienos tonos, kai grybingais metais „Ertra” per tą patį laiką supirkdavo keletą kartų didesnį kiekį voveraičių.

Įmonės „Taraila A. ir partneriai” direktorius Alvydas Taraila teigė, kad toks negrybingas sezonas buvo prieš 12 metų, kai pirmieji grybai pasirodė tik rugpjūčio viduryje.

Bendrovės „Mėlynoji uoga” vadovas Algimantas Bražionis taip pat tvirtina, kad šią vasarą gamtos sąlygos labai nepalankios grybų augimui: „Per dieną superkame dvi tonas voveraičių Lietuvoje. Gero derliaus metais tiek pat supirkdavo vienas didesnis grybų supirkimo punktas”.

„Mėlynoji uoga”, kaip ir kitos bendrovės, didžiąją dalį grybų įsiveža iš užsienio. Šviežias voveraites – iš Nižnij Novgorodo, Permės bei Kinijos pasienio miškų, o sūdytus kelmučius iš Kinijos. Voveraites, įvairiai apdorotas, eksportuoja į užsienį, kelmučius realizuoja Lietuvoje.

Menkas grybų derlius kelia jų supirkimo kainas. Supirkimo punktuose voveraičių kilogramo kaina svyruoja nuo 10 iki 14 litų.

Tačiau patyrę grybautojai sako, kad grybavimui palankus metas jau artėja.

„Šią savaitę turėtume sulaukti gausaus baravykų derliaus”, – tvirtino ilgametę grybavimo patirtį turintis Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius. Anot grybautojo, pagaliau po ilgos sausros miškas atsigavo ir pradeda duoti derlių. Daškevičiui, gerai žinančiam grybingas vietas, jau pavyko rasti ir baravykų bei vadinamųjų vokietukų.

Tačiau labiausiai dzūką nudžiugino tai, kad ant dirvonų, šalia nedidelių pušaičių, pasipylė tiltai kazlėkų. „Visi kazlėkai sveiki, jauni. Tik rink ir dėk į krepšį”, – teigė vyriškis. Kazlėkų pasirodymas rugpjūčio viduryje yra vienas iš pagrindinių ženklų, kad po kelių dienų pasirodys baravykai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.