Rašytoją G.Beresnevičių palydėjo ir katalikai, ir pagonys

Vakar Kaune tiek katalikiškomis, tiek senovės baltų apeigomis buvo atsisveikinta su netikėtai mirusiu rašytoju Gintaru Beresnevičiumi.

Kaune, Romainių kapinėse, atsirado dar vienas šviežiai supiltas kapo kauburėlis. Šeimos kape amžino poilsio atgulė netikėtai šį pasaulį palikęs žymus publicistas bei rašytojas G.Beresnevičius, rašo dienraštis L.T.

Atsisveikinti su velionu vakar pavakare į kapines rinkosi jį pažinoję intelektualai, rašytojai, poetai bei visuomenės veikėjai. Tarp jų buvo nemažai G.Beresnevičiaus studentų bei buvusių kolegų dėstytojų. Atsisveikinti atvyko Vytauto Didžiojo universiteto profesoriai Vytautas Aleksandravičius bei Jonas Čepinskis, poetas Kęstutis Navakas, architektas Audrys Karalius, kiti žymūs kauniečiai.

Dvejopos apeigos

Karstas su velioniu į Kauną buvo atgabentas iš sostinės, kur G.Beresnevičius buvo pašarvotas. Katafalkui stabtelėjus, kapinėse nusidriekė ilga gedėtojų eilė.

Į paskutinę kelionę G.Beres­nevičius palydėtas ir pagal katalikiškus, ir pagal pagoniškus papročius. Būrelis senojo baltų tikėjimo išpažinėjų ėjo procesijos priekyje, specia­liame metaliniame inde liepsnojo medžio skiedros, degė gryno vaško žvakė. Pagoniški simboliai bei tradicijos vakar harmoningai derėjo su katalikišku kryžiumi bei kunigo atliekamomis apeigomis.

Padėjo suvokti šaknis

Tardami paskutinį žodį G.Beres­nevičiaus kolegos ir bičiuliai sakė niekaip negalintys susitaikyti su mintimi, kad tokiomis keistomis ir beprasmiškomis aplinkybėmis iš gyvenimo pasitraukė žinomas intelektualas. Atsisveikinimo žodį tarė ir senojo baltų tikėjimo atstovas. „G.Beresnevičiaus tekstai mums padėdavo suvokti senojo tikėjimo šaknis, grįžti prie ištakų. Labai skaudu, kad toks nuostabus žmogus paliko šį pasaulį”, – atsisveikino pagonis.

Prieš įleidžiant karstą į kapo duobę, amžiną G.Beresnevičiaus poilsio vietą kalbėdamas maldą pašventino kunigas, atlikdami savo apeigas pelenų įbėrė ir pagonys. Romainių kapinėse skambėjo ne tik katalikiška malda, bet ir senojo baltų tikėjimo atstovų liūdna giesmė.

Vakar vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys nurodė Policijos departamentui atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų veiksmų vežant į nakvynės namus G.Beresnevičių. Ministras sakė neturįs jokio pagrindo abejoti pirminėmis teismo medicinos ekspertų išvadomis, kad rašytojas mirė savo mirtimi, tačiau norįs šiuo patikrinimu išsklaidyti visuomenėje kilusias abejones, kad žinomą rašytoją į nakvynės namus vežę policijos pareigūnai netinkamai vykdė savo pareigas.

Tuo tarpu grupė žinomų visuomenės veikėjų prašo generalinio prokuroro Algimanto Valantino užtikrinti, kad būtų visapusiškai bei objektyviai ištirtos G.Beresnevičiaus netikėtos mirties aplinkybės, ir ragina kuo greičiau tyrimo rezultatus pateikti visuomenei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.