Rusijos turizmo agentūrų tyrimas – kerštas Lietuvai?

Pagal turizmo agentūrų iš Rusijos vertinimą, Lietuva kartu su kai kuriomis kitomis šalimis atsidūrė tarp blogiausių partnerių.

Tuo metu patys lietuviai nesutaria dėl vizų išdavimo užsienio šalių piliečiams sudėtingumo: vieni problemos tame neįžvelgia, kiti su rusų išsakytais priekaištais sutinka.

Sankt Peterburgo turizmo agentūros atliko savotišką šalių, į kurias dažniausiai vyksta šio miesto turistai, ambasadų atestaciją. Pagal specialistų parengtą specialią anketą respondentai nuo dviejų iki dešimties balų turėjo įvertinti ambasadas, su kuriomis tenka bendradarbiauti.

Diplomatų darbas buvo vertinamas pagal bendravimo stilių, bendradarbiavimo su turizmo agentūromis suinteresuotumą, savitarpio supratimą.

Anot Rusijos turizmo sąjungos spaudos tarnybos, pasirodė, kad sudėtingiausia rusams bendradarbiauti su Lietuvos, Latvijos, Italijos, Vokietijos ir JAV diplomatų atstovybėmis. Jos gavo žemiausius vertinimo balus – po dvejetą.

Įvažiavimo į Baltijos šalis vilkinimas ir trukdymas aiškinamas tuo, kad neva Lietuvos ir Latvijos ambasados demonstruoja gana griežtą ir nelankstų požiūrį, nenorą eiti į kompromisą, geranoriškumo stoką.

Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba Sankt Peterburgo turizmo agentūrų tyrimą įvertino kaip subjektyvų. Žemiausius balus mūsų šaliai neva skyrė akreditacijos negavusios rusų turizmo agentūros.

Kita vertus, anot V. Verbos, tai, kad Lietuva gavo vienodą įvertinimą kartu su Vokietija ir JAV, mūsų atstovybėms esąs komplimentas – amerikiečiai garsėja nuoseklia ir bekompromisine vizų išdavimo tvarka.

Valstybinio turizmo departamento direktorius Alvitis Lukoševičius pripažino, kad akreditacijos, kurią užsienio turizmo kompanijos turi atlikti Lietuvos konsulate, reikalavimai yra per griežti.

Departamentas iš kitų šalių sulaukia prašymų peržiūrėti akreditacijos tvarką. Pasak direktoriaus, svetur tokių griežtų reikalavimų nėra.

Apie šiemet sumažėjusį turistų iš Rusijos srautą „Vakarų ekspresui” minėjusi Palangos turizmo informacijos centro direktorė Alla Valužienė spėjo, kad turistų sumažėjo išties dėl vizų išdavimo sudėtingumo.

Pasak V. Verbos, šios prielaidos nėra argumentuotai pagrįstos. Anot jo, palyginti su praėjusiais metais, per pirmą šių metų pusmetį Lietuvos atstovybėse vizų išduota per 30 tūkst. daugiau. Tai reiškia, kad šiemet 21 proc. rusų turistų atvyko daugiau nei pernai.

„Kodėl į Lietuvą rusų atvažiuoja daugiau, o į Palangą mažiau?” – retoriškai klausė pašnekovas. Jis spėjo, kad kurorto aptarnavimo kokybė arba teikiamos paslaugos neatitinka Rusijos turistų lūkesčių.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, 2005 metais į Lietuvą iš Rusijos atvyko 1,194 mln. žmonių, t.y. 1,2 proc. mažiau negu 2004 m. Per pirmąjį šių metų pusmetį iš Rusijos atvyko 546,6 tūkst. žmonių, arba 8,8 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.