Alkoholis – ne visiems

Parduotuvėse studentai dažnai negauna norimo gėrimo. Net ir pateikus studento pažymėjimą, pardavėjai atsisako parduoti svaigiuosius gėrimus ir cigaretes.

Daugelio maisto prekių ir alkoholinių gėrimų parduotuvių darbuotojai nepasitiki studento pažymėjimais ir perkant svaigalus reikalauja parodyti vairuotojo pažymėjimą arba pasą.

Įmonės „Merata”, tiekiančios alkoholinius gėrimus Klaipėdos regiono vadovė Dalia Butkienė pripažino, kad, kilus įtarimui dėl jaunuolio amžiaus, pardavėja kartais prašo parodyti „rimtesnį” dokumentą nei studento pažymėjimas.

Gėrimų parduotuvės „Varda” pardavėja taip pat tikino, kad alkoholio ir tabako galima įsigyti tik parodžius pasą.

Parduotuvių vadovai vieningai mano, kad studentų pažymėjimai dažnai klastojami.

Prekybininkai sakėsi dažnai susiduriantys su nepilnamečiais, bandančiais įvairiausiais būdais gauti svaigalų, todėl jie stengiasi būti itin atsargūs.

Jeigu pardavėja bus neatidi ir parduos alkoholio nepilnamečiui, jai gresia bauda nuo 50 iki 100 litų.

Jeigu toks pažeidimas įmonėje užregistruojamas antrą kartą, yra reali galimybė prarasti licenciją prekiauti alkoholiu, o to labiausiai ir bijo parduotuvių vadovai.

D.Butkienės teigimu, normalūs studentai turi normalius dokumentus, todėl patys turėtų susiprasti, ką reikėtų parodyti pardavėjoms.

Vienos iš „Iki” parduotuvių vyriausioji kasininkė Jelena Strasimenko tvirtino, kad jų parduotuvėje galioja tik tie dokumentai, kuriuose yra nuotrauka ir gimimo data.

Policijos pareigūnai apie nepasitikėjimą studento pažymėjimu sakė išgirdę pirmą kartą ir labai tuo stebėjosi.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla aiškino, kad, pardavėjai kilus įtarimų dėl amžiaus, perkantis svaigalus žmogus privalo pateikti dokumentą, kuriame būtų identifikuojanti nuotrauka, gimimo data arba asmens kodas ir institucijos, išdavusios pažymėjimą, antspaudas.

Studento pažymėjimas atitinka visus šiuos reikalavimus, todėl pardavėjos neturi teisės prašyti kito dokumento.

A.Strumylos teigimu, iškilus tokiems nesklandumams, studentas gali be baimės kviesti policijos pareigūnus, kurie pardavėjai išaiškins alkoholio ir tabako pardavimo taisykles.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.