Švedijoje pabrango elektra

Švedijai dėl elektros energijos tiekimo atominei jėgainei sutrikimo uždarius du reaktorius, elektros energijos kainos šalyje ketvirtadienį pasiekė naują visų laikų rekordą.

Ketvirtadienį elektros energijos kaina Šiaurės šalių energijos momentinių sandorių rinkoje „Nordpool” siekė 54,3 Švedijos erės už kilovatvalandę ir buvo 2,4 proc. didesnė už trečiadienio vidurkį. Prekybos sesijos metu kaina vienu metu buvo šoktelėjusi iki 54,4 erės.

Pietų Švedijoje veikiančios Oskarshamno atominės elektrinės operatorė pareiškė uždaranti du iš trijų elektrinės reaktorių, nes dėl elektros energijos tiekimo sutrikimo negalima garantuoti jų saugos.

Sprendimas uždaryti reaktorius priimtas po praėjusią savaitę sutrikusio elektros energijos tiekimo Forsmarko atominei elektrinei, dėl kurio sustojo vienas reaktorius ir spėjama, kad rimto reaktoriaus, gedimo pavyko išvengti tik atsitiktinai.

Du iš trijų Forsmarko reaktorių taip pat buvo sustabdyti, taigi šalyje šiuo metu neveikia keturi reaktoriai.

Švedija, nusprendusi per maždaug 30 metų atsisakyti atominės energijos, nuo 1999 metų uždarė du iš savo 12 atominių reaktorių.

Tačiau naujausios apklausos rodo, kad vis daugiau švedų nori ir toliau naudotis atomine energija ir net plėsti šį sektorių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.