Noras padėkoti islandų tautai kiršina lietuvius

Akcijai iškilo grėsmė

Lietuvių sumanymas padėkoti Islandijai už tai, kad ji prieš penkiolika metų pirmoji pripažino nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą, ėmė buksuoti.

Likus kelioms savaitėms iki padėkos akcijos pradžios susipyko jos sumanytojai.

Partijai „Jaunoji Lietuva” vadovaujantis buvęs Seimo narys Stanislovas Buškevičius vakar pranešė nutraukiąs veiklą.

Jis tai padarė po to, kai sužinojo, kad akcijos rengėjai jo net neįtraukė į delegacijos, turinčios vykti į Islandiją, sąrašą.

Akcijos metu planuojama surinkti 300 tūkst. simbolinių padėkų – Lietuvos piliečių parašų – po vieną kiekvienam Islandijos gyventojui.

Surinkti parašai sausumos, vandens ir oro keliais rugpjūčio 18-ąją turėtų pasiekti Reikjaviką.

Partija, kuriai vadovauja S.Buškevičius, rūpinosi parašų rinkimu.

Tačiau jaunalietuviai vakar nutarė nutraukti parašų rinkimą.

Anot eksparlamentaro, jaunalietuviai jau surinktus bemaž 20 tūkst. parašų ketina patys perduoti Islandijos atstovams.

Idėja buvo iškreipta

S.Buškevičius akcijos organizacinio komiteto vadovą, buvusį Seimo narį Gintautą Babravičių apkaltino tuo, kad buvo iškraipyta pirminė sportinio žygio idėja, o jis bei jo partija – ignoruojami: „Nors mums teko dirbti sunkiausius darbus, šlovės spinduliuose maudysis kiti”.

Politiką ypač papiktino žinia, kad akcijos dalyviai į Islandiją vyks specialiu lėktuvu, kuriam užsakyti lėšų prašoma ir iš Vyriausybės.

„Ten vietos atsirado muzikantams, kitiems pramogų verslo atstovams, bet mums vykti niekas net nepasiūlė”, – nuoskaudą liejo jaunalietuvių lyderis.

S.Buškevičius pasakojo, kad iš pradžių planuota Islandiją pasiekti ne lėktuvu, o bėgti iki Prancūzijos, perplaukti Lamanšo sąsiaurį, paskui surengti žygį slidėmis Islandijoje arba Grenlandijoje. Bet vėliau šie planai vis keitėsi.

Nors S.Buškevičius ir pritarė G.Babravičiaus pasiūlymui rinkti parašus ir sutiko atsisakyti žygio slidėmis, bet apie tai, kad neliks ir važiavimo dviračiais, esą nieko nežinojo.

„Aš apie tai išgirdau vos prieš kelias dienas. Iki tol intensyviai treniravausi ir buvau įsitikinęs, kad minsiu dviračio pedalus”, – apgailestavo daug pastangų žygiui pasirengti išeikvojęs politikas.

Tikisi teisėsaugos dėmesio

Jaunalietuviai vakar išplatino tulžingą pareiškimą, kuriame akcijos organizatorius kaltina žaidžiant dvigubus žaidimus ir rūpinantis tiktai savanaudiškais interesais.

Jiems kilo įtarimų, jog organizatoriai, pasinaudodami šia akcija, bando išspręsti savo ankstesnius finansinius įsipareigojimus.

„Manome, kad tik kilęs tarptautinis skandalas atskleis visus nešvarius akcijos rengėjų darbelius. Pradedant savanaudiškais žaidimais su rėmėjais ir jų skirtais pinigais, baigiant sąmoningai sužlugdyta padėkos parašų rinkimo akcija”, – rašo jaunalietuviai. Jie tikisi ir teisėsaugos dėmesio.

Sužlugdė parašų rinkimą

Jaunalietuvių žarstomos pretenzijos G.Babravičiui buvo naujiena.

Buvęs parlamentaras tiktai iš „Lietuvos ryto” sužinojo apie jų pareiškimą ir stebėjosi, kad jaunalietuviai net nebandė apie tai jam pranešti asmeniškai.

Akcijos organizatorius kaltinimus pavadino absurdiškais.

G.Babravičius pripažino, kad S.Buškevičiui ir jaunalietuviams iš pradžių buvo patikėta organizuoti parašų rinkimą: „Tačiau jie visiškai sužlugdė šį darbo barą ir jo teko imtis mums patiems.

Negana to, jaunalietuviai, nors buvo susitarimas nepolitizuoti šios akcijos, kartu su parašų blankais siuntinėjo anketas stoti į partiją. Tai mums buvo nepriimtina”.

Už kelionę pasiūlė susimokėti

Padėkos akcijos organizacinio komiteto vadovas įsitikinęs, kad pagrindinė jaunalietuvių lyderio S.Buškevičiaus pykčio priežastis – grynai buitinė.

Anot G.Babravičiaus, tiek lakūnas Jurgis Kairys, tiek Reikjavike nemokamai koncertuosiantys lietuvių atlikėjai į Islandiją bus skraidinami už rėmėjų pinigus.

Tuo tarpu visi akcijos organizatoriai ir jų šeimos nariai, jei Vyriausybė neskirs lėšų specialiam lėktuvo reisui, už kelionę į Islandiją turės susimokėti patys.

„Tai padaryti buvo pasiūlyta ir S.Buškevičiui, todėl, matyt, ir kilo pasipiktinimas. Jis, matyt, tikėjosi nieko nenuveikęs pasivažinėti ir maloniai praleisti laiką.

Bet tam nėra atliekamų lėšų”, – svarstė G.Babravičius.

Jis mano, kad jaunalietuvių lyderio reakcija būdinga dažnam lietuviui, kurie mėgsta save pernelyg sureikšminti.

Visuomenė gali nusigręžti

G.Babravičius tikino, kad, nepaisant kilusio ginčo, padėkos Islandijai akcija bus surengta sėkmingai.

Neabejojama, kad pavyks laiku surinkti reikiamus 300 tūkst. parašų, nors dabar jų tėra pusė. „Dar yra likusios dvi savaitės. Reikės pasistengti”, – nenuleido rankų G.Babravičius.

Vis dėlto politikas apgailestavo dėl santykiams aiškintis sugaišto laiko, taip pat galimos neigiamos visuomenės reakcijos: „Tie, kurie svarstė paremti šią akciją, ar ne, rytoj dėl skandalo gali nusisukti”.

Nuopelnus vertina skirtingai

Be to, G.Babravičių žeidžia tai, kad S.Buškevičius bando savintis šios idėjos autorystę: „Jaunalietuvių vadas pasiūlė tik vykti į Grenlandiją, kur norėjo surengti žygį slidėmis.

Vadinti tai postūmiu dabartinei akcijai nebūtų tikslu.

Tai tas pat, kaip pasiūlyti keliauti į Australiją, o vėliau persigalvoti ir vykti Islandiją.

Vienintelis S.Buškevičiaus siūlymo ryšys su Islandija tas, kad ši šalis yra netoli Grenlandijos”.

Vis dėlto G.Babravičius pripažino, kad iš pradžių buvo brandintas sumanymas Islandiją pasiekti neįprastai. Planuota, jog bus keliaujama ir dviračiais, bet vėliau šio sumanymo atsisakyta.

Tokia kelionė reikalavo ir daugiau laiko, ir fizinio pasirengimo, todėl vėliau buvo pasirinktas paprastesnis būdas.

Nuspręsta skristi į Islandiją ir ten surengti padėkos akcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.