Beglobių gyvūnų viltis – „Pifas”

Savanoriška tarnyba rūpinasi tais, kuriems reikia pagalbos

Lietuvoje pradėjo veikti kol kas vienintelė savanoriška gyvūnų globos tarnyba „Pifas”.

Keliasdešimt savanorių, kuriems gyvūnų globa tapo svarbiausiu rūpesčiu, deda visas pastangas, kad šalyje būtų kuo mažiau benamių keturkojų. „Pifo” darbas akivaizdus: per šiuos metus naujus namus atrado bemaž 200 gyvūnų.

Susibūrė bendraminčiai

Gyvūnų globos tarnybos „Pifas” direktorė Ilona Mezenceva pasakojo, kad tokios organizacijos įkūrimo pradmenys užsimezgė vienos internetinės svetainės forume diskutuojant apie keturkojų globą.

Kai kurios forumo dalyvės paviešino gyvūnų prieglaudose laikomų augintinių nuotraukas, kitos klausė, kaip įsigyti keturkojį.

Bendraminčiai ėmė važinėti po gyvūnų prieglaudas, gydyti ir globoti benamius keturkojus.

„Supratome, jog meilė gyvūnams nesvetima daugeliui žmonių. Įsitikinome, jog tikrai yra tokių, kurie nori rūpintis skriaudžiamais keturkojai. Todėl mums pavyko suburti kolektyvą”, – prisiminė I.Mezenceva.

Svarbiausias žingsnis buvo žengtas šių metų balandžio 14 dieną – įregistruota viešoji įstaiga „Gyvūnų globos tarnyba „Pifas”.

I.Mezenceva neslėpė, kad įkurti organizaciją paskatino viltis, jog tik susivieniję žmonės gali gyvūnų labui nuveikti kur kas daugiau.

„Pifo” steigėjai – dvylika žmonių. Tačiau šiuo metu tarnyba vienija daugiau nei 20 savanorių, kurie dirba Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Alytuje.

Svajonėse – globos namai

„Pagrindinė mūsų misija – mažinti Lietuvoje beglobių gyvūnų skaičių. Tačiau tai nereiškia, kad siekiama gyvūnus utilizuoti. Priešingai, eutanazijos nepropaguojame”, – kalbėjo I.Mezenceva.

Moteris vardijo tarnybos tikslus: sukurti efektyviai veikiančią gyvūnų gelbėjimo sistemą, surasti beglobiams gyvūnams iš visos Lietuvos naujus šeimininkus, įkurti vakarietiškus standartus atitinkančius gyvūnų globos namus, skatinti Lietuvos visuomenės domėjimąsi gyvūnų globa, skleisti meilės gyvūnams idėją, stabdyti žiaurumą ir netinkamą elgesį su gyvūnais Lietuvoje.

I.Mezenceva prisipažino, kad tarnybos planai yra išties dideli, o labiausiai norėtųsi valstybės paramos.

Pašnekovės teigimu, „Pifas” siekia, kad Lietuvoje būtų atgaivinta valstybės lėšomis finansuojama sterilizacijos programa.

„Akivaizdu, jog kiekviename daugiabučio namo kieme yra kelios katės, kurios nuolat atsiveda kačiukų. Todėl ir daugėja benamių gyvūnų, kuriuos įvairios tarnybos gaudo. Jei valstybė skirtų pinigų, veterinarijos klinikose kates būtų galima nemokamai sterilizuoti ir taip sustabdyti beglobių gyvūnų skaičiaus didėjimą”, – viltimis dalijosi direktorė.

Kitas tikslas – tikri gyvūnų globos namai.

Pasak I.Mezencevos, daugelis prieglaudų, kurios skelbiasi gyvūnų globos namais, išties yra paprasčiausios karantino stotys. Čia gyvūnai laikomi tris dienas, o po to sunaikinami.

„Jei būtų tikri gyvūnų namai, žmonės bet kada galėtų į juos užsukti ir išrinkti patinkantį gyvūną, kuriam galėtų dovanoti savo meilę. Būkime atviri, dabartinės gyvūnų prieglaudos daugeliui žmonių kelia pasibaisėjimą, todėl jie ten net neužsuka”, – kalbėjo I.Mezenceva.

Reikalinga pagalba

Pašnekovė pasidžiaugė, kad tarnybai jau pavyko pasiekti, kad apie ją sužinotų vis daugiau žmonių.

Todėl daugelis iš jų, kurie dėl įvairių priežasčių nusprendė atsikratyti savo keturkojo, skambina „Pifui”.

„Paprašome, kad šeimininkas palauktų, kol jo augintiniui surasime naujus namus. Jei žmogus nesutinka, gyvūną pasiimame patys. Visi mūsų tarnybos nariai priglaudžia tokius keturkojus. Pasitaiko atvejų, kai mano namuose įsikuria net trys globotiniai”, – darbo užkulisiais dalijosi direktorė.

Ji neslėpė, kad tarnybos nariams ši visuomeninė veikla tapo antru gyvenimu.

„Su vyru auginame du mažus vaikučius, todėl kol kas nedirbu. Visas mano dėmesys atitenka vaikams ir gyvūnams.

Tarnybos nariai tiesiog gyvena šia veikla, nes kitaip nieko nepasiektume”, – ryžtą demonstravo I.Mezenceva.

Kilnų darbą apsunkina tai, jog gyvūnų globos tarnyba „Pifas” negauna jokio nuolatinio finansavimo.

Ji veikia tik neabejingų žmonių entuziazmo ir skiriamų lėšų dėka.

„Nors mes išties darome tuos darbus, kuriuos turėtų užtikrinti mūsų valdžios institucijos, tačiau iš jų ne tik kad negauname paramos, bet ir patys turime aprūpinti beglobius gyvūnėlius maistu ir veterinarine priežiūra”, – sakė tarnybos direktorė. Todėl ji ypač džiaugėsi, kad pradeda atsirasti rėmėjų, kurie globojamiems gyvūnams skiria ėdesio, kai kurios veterinarijos klinikos teikiamoms paslaugoms taiko nuolaidas.

„Be to, yra gerų žmonių, kurie mūsų tarnybai aukoja pinigų. Visos lėšos yra skaidriai panaudojamos ir kiekvienas su šia informacija gali susipažinti”, – teigė I.Mezenceva.

Gyvūnų globos tarnyba „Pifas” atvira kiekvienam, kuriam rūpi beglobiai augintiniai. Žmonės prie tarnybos veiklos gali prisidėti įvairiais būdais: aukoti pinigų, atiduoti nebenaudojamų savo augintinio daiktų, tapti laikinais globėjais ar savanoriais.

Jei norite padėti gyvūnams finansiškai, galite pervesti pinigų į nurodytą sąskaitą: Gyvūnų globos tarnyba „Pifas”, įmonės kodas 300560151, sąskaitos Nr. LT79 7300 0100 9473 6594, (AB bankas „Hansabankas”).

Jei galite pasiūlyti kitą pagalbą, skambinkite telefonais: (8 600) 39525; (8 674) 41554; (8 686) 30445.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.