Lenkus siutina Prunskienės žaidimo taisyklės

Valstiečių liaudininkų žadėto viceministro posto negaunantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai šiandien skųsis premjerui. Jie grasina perbėgti pas „pilietininkus” arba į opoziciją.

Seime dvi vietas turintys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) nariai reikalauja Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) pirmininkės Kazimieros Prunskienės viceministro posto ir atsiprašymo dėl netesėto pažado. Siūloma užsienio reikalų viceministro kėdė LLRA nevilioja.

Žodžio laužymu žemės ūkio ministrę apkaltinę lenkai šiandien nusiteikę aiškintis su premjeru Gediminu Kirkilu. Iš mažumos Vyriausybės vadovo, turinčio branginti kiekvieną balsą Seime, tikimasi realių veiksmų. Jei nieko nepeš, lenkų duetas tikina mažų mažiausiai pereisiąs pas „pilietininkus” arba į opoziciją.

Reikalauja atšaukti

Pagal lenkų scenarijų, premjeras turi paveikti Prunskienę – liepti atšaukti paskirtąją žemės ūkio viceministrę Virginiją Žoštautienę ir šį postą atiduoti LLRA. „Kas pažeisdamas susitarimus užėmė tą vietą, tas tegul ją ir atlaisvina”, – Prunskienei perdavė Valdemaras Tomaševkis.

Jis atmetė ir žemės ūkio ministrės priekaištus, kad LLRA nepasiūlė kompetentingo asmens. „Jei vienas netiko, galėjome pasiūlyti kitą. Bet ji net nepasakiusi, kodėl netinka, paskyrė savo žmogų”, – Tomaševkis piktinosi, kad analogiškai buvo išbrokuotas ir jų kandidatas į ūkio viceministrus. Tačiau nuo rugsėjo šias pareigas pradėsiančio eiti Vytauto Naudužo lenkai nesiūlo atšaukti.

Prunskienė LŽ aiškino, kad pati rekomendavo žemės ūkio viceministru skirti jos patarėju dirbusį lenką Eriką Počobutą. „Tautybės jiems nepakako. Reikėjo būtinai, kad būtų jų partijos narys. Tai nepriimtina. Mūsų partijai svarbiau kompetencija nei partiškumas”, – sakė politikė.

„Yra susitarimas, apie kompetenciją tegul palieka spręsti mums. Beje, tas jos patarėjas – jauniklis, ką tik baigęs universitetą, todėl jo kompetencija tikrai per menka”, – atkirto Tomaševskis.

Užsienio reikalai nevilioja

Valstiečių liaudininkų lyderė įsitikinusi, kad lenkams neverta „siautėti”, nes jiems siūloma užsienio reikalų viceministro kėdė. Šią saliamonišką išeitį pasiūlė VLS į Vyriausybę deleguotas nepartinis užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Anksčiau valstiečiai liaudininkai šias pareigas nesėkmingai bruko Prunskienės broliui Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausiajam specialistui Rimantui Stankevičiui. Tokia karjera nesuviliojo ir kitų dviejų VLS svarstytų kandidatų – parlamentarės Laimos Mogenienės ir Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade Arvydo Juozaičio.

Matydamas, kad lenkai vertinami tik todėl, kad niekas kitas užsienio reikalų viceministro posto nenori, Tomaševskis šį siūlymą pavadino pavėluotu „akių dūmimu”. „Jie puikiai žino, kad neturime ką pasiūlyti. Tokį darbą galėjęs dirbti mūsų žmogus atsisakė”, – kalbėjo parlamentaras.

Teigiama, kad yra kita išeitis, kuri nuramintų LLRA atstovus. Esą Kirkilas turėtų perkalbėti socialdemokratus, kurie pasipriešino viceministrų mainams ir nesutiko lenkams patikėti švietimo ir mokslo viceministro kėdės. Vakar švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė pabrėžė išeinanti atostogauti, todėl viceministro skyrimas atidedamas porai savaičių.

Grasina palikti

Prunskienė apgailestavo, kad lenkai kelia tokius griežtus reikalavimus. „Žinodami jų norus derėjomės kiek galėjome. Siūliau socialdemokratą Mindaugą Bastį padaryti mano pavaduotoju, o lenkams atiduoti švietimo ir mokslo viceministro postą, bet socialdemokratai nesutiko. Pasiaukodami išsiderėjome jiems Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojo pareigas, nors mums gal būtų labiau patikęs Kauno apskrities viršininko postas. Dar siūlome ir po patarėją kėdę kiekvienoje mūsų ministerijoje. Jie galėtų elgtis korektiškiau ir įvertinti ne tik norus, bet ir pastangas bei galimybes”, – nuoskaudos neslėpė ministrė.

Tačiau jos žodžiai Tomaševskio nesujaudino. Pasak jo, „svarbiausia principai ir duotų pažadų vykdymas”. Šiandien lenkai žada įvertinti premjero laikyseną, kuri lems, ar LLRA lieka koalicijoje. Lenkai reikalauja Prunskienės atsiprašymo – tik tokiu atveju žada atnaujinti derybas.

Mažumos Vyriausybei vadovaujančiam ir kuo didesniu parlamentarų palaikymu suinteresuotam Kirkilui signalizuojama, kad lenkai gali išeiti į opoziciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.