„Pasaulio spalvos”: kultūrų dialogas Lione

Prancūzijos miestas Lionas penktą kartą buvo virtęs skirtingų pasaulio kultūrų sandūros vieta – Prancūzijos garbės konsulų rengiamame festivalyje „Pasaulio spalvos” šiemet dalyvavo 52 šalių atstovai

Per šventę buvo ne tik šokama ir dainuojama, rodytos parodos, degustuoti gėrimai, prekiauta meno kūriniais – kiekviena valstybė pristatė savo šalies kultūros ypatumus ir vertybes.

Vienu šūviu – du zuikiai

Vienoje iš 52 renginio dalyviams skirtų palapinių aidėjo ir lietuviškos dainos – mūsų šaliai atstovavo solistė Skaidra Jančaitė. Menininkės repertuaras buvo įvairialypis: nuo senojo folkloro, Balio Dvariono kūrinių iki šiuolaikinių kompozitorių – Mindaugo Urbaičio bei savo pačios kūrybos muzikos. Jančaitės pasirodymą vainikavo per bičiulystę su prancūzų kompozitore Catharine Simonet sukurtas bendras darbas „Vandens muzika”.

„Manau, atstovauti Lietuvai organizatoriai pakvietė mane, nes galėjau ne tik dainuoti, bet ir atsivežti fotografijų parodą”, – svarstė menininkė. Jos ekspozicija „Užupio laiškas Monmartrui” festivalio dalyvius supažindino su vienu savičiausių, menininkų sala vadinamu Vilniaus mikrorajonu Užupiu. Jančaitė džiaugėsi, kad fotografijos labai patiko lankytojams: „Žmonės žavėjosi vasariškais Užupio vaizdais, kuriuose yra daug žalumos, saulės, šešėlių žaismo”.

Žavėjo pasirodymų įvairovė

Pasak pašnekovės, daugiausia simpatijų ir dėmesio Liono festivalyje pelnė šalys, kurių atstovai buvo aktyvūs: šoko, dainavo, mušė būgnus ar rodė triukus. Lietuvė Skaidra taip pat ėjo šiuo keliu – jau pirmąją renginio dieną sėdėdama prie savo fotografijų ji drąsiai užtraukė lietuvių liaudies dainą. „Jaučiausi atsidūrusi tinkamu laiku tinkamoje vietoje, kai pasiklausyti mano dainavimo ėmė gausiai rinktis žmonės”, – įspūdžiais dalijosi solistė. Lietuvos atstovė sakė mėgstanti dainuoti publikai, kuri yra taip arti, kad ji gali akimis bendrauti su žiūrovu, valdyti jo emocijas.

Skaidrą „Pasaulio spalvos” sužavėjo pasirodymų įvairove: „Čia lenkų vaikų choras dainas traukia, čia čigonas žvangėdamas pro šalį prabėga, o čia, žiūrėk, jau ukrainietiškos dainos skamba”. Brazilai šoko su buteliais vyno ant galvos, kad kuo daugiau renginio dalyvių susirinktų paragauti jų gėrimų. Japonai į festivalį atsivežė puokščių kolekciją. Senegalas per festivalį pristatė savo šalies pasididžiavimą – 2006 metų šalies gražuolę. Čia susitiko įvairios pasaulėžiūros žmonės iš visiškai skirtingos aplinkos, tad kiekvieno jų prisistatymas buvo savitas ir įdomus.

Nereikia aiškinti, kur Lietuva

„Tokie festivaliai yra labai svarbūs ne tik pasauliui, bet ir Lietuvai, jei norime, kad mus žinotų”, – įsitikinusi menininkė. Per festivalį prie Skaidros prieidavo žmonės ir pasigirdavo buvę Lietuvoje, kai kurie net tardavo vieną kitą lietuvišką žodį.

Kiek kitokių įspūdžių Lietuvos atstovei suteikė bendravimas su Prancūzijos lietuviais: „Vien tik savo noru pasaulio labui dirbantys garbės konsulai surengė tokį šaunų festivalį, o lietuviai dar sugeba papriekaištauti, kad Mamontovas nedalyvavo”. Jančaitė piktinosi lietuvių įpratimu laukti, kol kas nors už juos viską padarys – patys nė piršto nepajudina.

Būrys prancūzų geradarių

Solistė negailėjo pagyrų renginio organizatoriams: „Kodėl konsulai yra tokie aktyvūs ir geranoriški, iki šiol taip ir nesupratau. Matyt, iš meilės žmonijai”. Neseniai iš festivalio grįžusi moteris stebėjosi, kad kiekvienas iš 142 prancūzų garbės konsulų be jokio užmokesčio atstovauja tam tikrai šaliai, padeda jos piliečiams bet kokiais gyvenimo atvejais, puoselėja Prancūzijoje tos valstybės kultūrą ir meną. Skaidra pasakojo, jog viešint Prancūzijoje jai net yra tekę kartu nakvoti su ką tik iš kalėjimo paleistu lietuviu – jiems abiem pastogę tąkart suteikė Lietuvos garbės konsulė Anne Marie Goussard.

Lietuvos solistė tikino, kad Goussard yra drąsi moteris, rėmusi mūsų šalį siekiant nepriklausomybės – dėl to tuomet pakliuvusi į KGB akiratį. „Ji nuveikė ir daugiau gerų darbų, nes 2001 metais Lietuva ją apdovanojo Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu”, – Goussard sėkme džiaugėsi lietuvė.

Dalyvavo TV laidoje

Iškart po šventės „Pasaulio spalvos” Skaidra buvo pakviesta dalyvauti vieno prancūzų TV kanalo laidoje apie meną. „Jiems buvo įdomu paklausyti, kaip dainuoju ir kalbu prancūziškai. Bet labiausiai tiesioginės laidos dalyvius sužavėjau dainuodama Balio Dvariono „Žvaigždutę”, – įspūdžiais dalijosi menininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.