Gaujos vadeivai teismas atvėrė duris į laisvę

Pareigūnų kova su narkotikų gamintojais gali nueiti perniek – į laisvę paleistas vienos didžiausių Lietuvoje pogrindinių amfetamino laboratorijų vadeiva

Prieš porą metų Valstybės saugumo departamento, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” pareigūnų surengta sėkminga operacija prieš didelę nusikalstamą grupuotę gali baigtis skaudžia teisėsaugos nesėkme. Lietuvos apeliacinis teismas į laisvę paleido gaujai vadovavusį, kartą jau teistą 32 metų Ivaną Arčebasovą, nors jam gresia įkalinimas net iki penkiolikos metų. Generalinė prokuratūra prieštaravo, kad sunkiu nusikaltimu kaltinamas gaujos lyderis būtų paleistas į laisvę, tačiau Apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Saugojo laboratoriją

Viena didžiausių amfetamino ir metamfetamino laboratorijų Lietuvoje buvo demaskuota 2004 metų birželio 28 dieną. Trakų rajone, šalia Paluknio kaimo, grupė ginkluotų pareigūnų sulaikė devynis Vilniaus rajono gyventojus, kurie „dirbo” laboratorijoje ir ją saugojo. Pas įtariamuosius buvo rasta ne tik pagamintų narkotikų, bet ir pistoletas, nupjautavamzdis šautuvas. Manoma, kad nusikaltėliai turėjo sunaikinti laboratoriją, jei būtų laiku pastebėję pareigūnus.

Gaujai vadovavęs Arčebasovas pareigūnams įkliuvo tik po poros mėnesių. Kol grupuotės nusikaltimus tyrė Generalinė prokuratūra, Policijos departamentas gaujos nariams iškėlė dar vieną bylą. Kriminalinės policijos biuro ir „Aro” pareigūnai sulaikė penkis grupuotei priklausiusius jaunuolius, kurie grasino su pareigūnais bendradarbiauti sutikusiam Dmitrijui Ješčenkai, jį terorizavo.

Paleido teismo salėje

Pasak pareigūnų, nusikaltėliai savo buvusį bendrą pagrobė, nuvežė į mišką ir pririšę prie medžio iš jo tyčiojosi. Iš policijos informatoriaus už išdavystę jie reikalavo 5 tūkst. litų kompensacijos. Dalį pinigų Ješčenka jiems perdavė. Nusikaltėliai taip pat terorizavo Ješčenkos žmoną. Apie grasinimus neliečiamybę gavęs vilnietis pranešė jam ramybę pažadėjusiems Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams.

Dėl šio nusikaltimo gaujos nariai yra jau nuteisti. Tačiau narkotikų laboratorijos byla dar nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Kadangi kai kurie teisiamieji pareiškė, jog pareigūnų slapta darytuose pokalbių įrašuose skamba ne jų, o visai kitų žmonių balsai, teisėja Virginija Švedienė nusprendė atlikti garso įrašų ekspertizę. Dėl to bylos nagrinėjimas nusitęsė dar keliems mėnesiams. Kadangi Arčebasovui baigėsi suėmimo terminas, teisėja jį pratęsė trims mėnesiams. Tačiau gaujos lyderio advokatė Švedienės nutartį apskundė Apeliaciniam teismui. Skundą nagrinėjęs teisėjas Aloyzas Kruopys buvo priblokštas, kai Vilniaus apygardos teismo nutartyje nerado nurodytų suėmimo pagrindų. „Nutartis, kuria suėmimas pratęstas nenurodžius jokio pagrindo, yra neteisėta ir naikintina”, – teigė teisėjas Kruopys. Gaujai vadovavęs Arčebasovas buvo paleistas teismo salėje.

Gresia drausmės byla

„Nesutikau su teismo nutartimi, bet ji yra galutinė ir neskundžiama, – Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Adas Laurikėnas nenorėjo vertinti kilusio incidento. – Arčebasovas kaltinamas sunkiais nusikaltimais, jam gresia reali laisvės atėmimo bausmė. Manau, kad jo kaltę teismui pavyks įrodyti”.

Prokuroras sakė, kad į laisvę paleistam Arčebasovui buvo paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Kad teisiamasis jau laisvėje, pareigūnai pranešė ir su jais sutikusiam bendradarbiauti Ješčenkai. „Manau, kad dėl tokio atvejo teisėjai Švedienei gali būti keliama drausmės byla”, – Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė apgailestavo, kad vis dar pasitaiko skaudžių teisėjų klaidų, dėl kurių gali nukentėti tolesnis bylos nagrinėjimas teisme.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gaujos vadeivai teismas atvėrė duris į laisvę"

  1. as

    🙄 ir kaip pasitiketi teismais? Dabar tas pabegs i uzsieni ir liks teisesauga nosis nukabine…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.