Ligos puolami žmonės duso be vaistų

Blaškėsi ieškodama tablečių

Kaip jaučiasi žmogus, gerdamas paskutines jam gyvybiškai būtinų vaistų tabletes ir nežinodamas, kur jų gauti daugiau?

„Siaubas”, – savo būseną apibūdino tokią situaciją išgyvenanti trisdešimtmetė alytiškė Asta Š.

Itin reta nervų ir raumenų liga – miastenija – serganti moteris beveik dvi savaites blaškėsi ieškodama kasdien jai gerti privalomų medikamentų „Mestinon”, bet visur išgirsdavo atsakymą: „Lietuvoje šių vaistų dabar nėra”.

„Mestinon” į Lietuvą gabenamas iš Šveicarijos. Jį užsakančios bendrovės „Farmarkesa” atstovai alytiškę vis ramino, kad vaistų siunta netrukus bus gauta. Bet sunkios ligos kamuojamai moteriai vaistų reikėjo nedelsiant.

Neužteko vietos lėktuve

„Farmarkesos” logistikos vadybininkas Rolandas Šimaitis „Lietuvos rytą” tikino, jog antradienio vakarą šie medikamentai pagaliau pasiekė Lietuvą. Vakar jie esą turėjo patekti į vaistines.

„Buvome užsakę jų anksčiau, bet netilpo į lėktuvą”, – aiškino R.Šimaitis.

Tiesa, tų vaistų tebuvo trys dėžutės. Todėl keista, kad joms neatsirado vietos lėktuve.

Ligoniai niekam nerūpi?

„Mūsų, miastenija sergančių ligonių, yra mažai – Lietuvoje apie 300. Vaistų kiekiai nedideli ir pelnas iš to nedidelis, todėl mes niekam ir nerūpime”, – apmaudą liejo Asta Š.

Ši nervų ir raumenų liga yra nepagydoma.

Ja sergantys žmonės turi nuolat vartoti vaistus, kurių dozės priklauso nuo ligos sudėtingumo.

Bet miastenija sergantys žmonės jiems būtinų vaistų šalies vaistinėse nebegalėjo įsigyti jau nuo liepos pradžios.

Septyniasdešimtmetei alytiškei Adai J. gydytoja du kartus perrašė dešimt dienų galiojantį receptą, bet gauti „Mestinon” nepavyko.

Į saują ji išbėrė paskutines tris tabletes. Tiek moteriai reikia išgerti per vieną dieną. Tačiau žinodama, kad vaistų Lietuvoje nėra, alytiškė pradėjo juos taupyti: kasdien išgerdavo tik po vieną tabletę, stengdamasi negalvoti apie galimas komplikacijas.

Nėra jokio pakaitalo

„Niekas nežino, kiek galiu gyventi be vaistų. Ir pati to neįsivaizduoju”, – savo nerimu dalijosi Asta Š. Ji kelis kartus nutraukė pokalbį su žurnaliste.

Moteris duso ir neįstengė kalbėti. Tai – vienas miastenijos požymių. Išgėrus vaistų, dusulys ir silpnumas nebevargina.

Negalėdama įsigyti medikamentų, Asta Š. porą dienų kankinosi be vaistų.

Vėliau dešimt tablečių paskolino jas sutaupiusi likimo draugė.

Kai ir jos baigėsi, moteris susileido nelegaliai iš Rusijos parvežtą panašaus poveikio medikamentų ampulę. Ji darė viską, kad sulauktų išganingos akimirkos, kai galės vėl įsigyti būtinų vaistų.

Skirti ligonei kitą vaistą vietoj „Mestinon” gydytoja negalėjo, nes joks pakaitalas Lietuvoje nėra leidžiamas.

„Mestinon” irgi nėra registruotas, bet jį leidžiama vartoti.

„Įsivaizduokite, koks jausmas, kai gydytojai tau diagnozuoja retą ligą ir duoda pasirašyti dokumentus, kad už gydymui skiriamų vaistų poveikį esi atsakingas tik tu pats, o galų gale net ir to vaisto negali įsigyti”, – piktinosi alytiškė.

Pasirūpindavo iš anksto

„Farmarkesos” atstovas R.Šimaitis tikino, kad tai buvo pirmas kartas, kai dėl techninių kliūčių pristigo medikamento.

Bet miastenija sergantys žmonės „Lietuvos rytui” pasakojo, kad jiems būtino vaisto niekada negali įsigyti iš karto. Tačiau anksčiau per 10 dienų dar pavykdavę gauti.

„Tai žinojome ir vaistais pasirūpindavome iš anksto. Tačiau šį kartą laukti teko tiek, kad baigėsi visos atsargos”, – pasakojo Ada J.

Valdininkai – bejėgiai

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamentą ligonių nusiskundimai dėl sutrikusio šių vaistų tiekimo pasiekė praėjusios savaitės pradžioje.

„Susisiekėme su gamintojo bei vaistus tiekiančios bendrovės „Armila” atstovais, aiškinomės priežastis”, – teigė Farmacijos departamento farmakoekonomikos skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

Bet „Lietuvos rytui” iš jo nepavyko išgauti atsakymo, kas konkrečiai atsakingas už tai, kad ligoniams pristigo gyvybiškai būtinų vaistų.

Didžiausia atsakomybė lyg ir tektų „Farmarkesai”, tačiau T.Alonderis vengė griežtų vertinimų: „Nuobaudų pritaikymas gali sukelti gamintojo nepasitenkinimą, jis iš viso gali pasitraukti”.

Valdininkas pripažino, kad vaisto pristatymo kontrolę sudėtinga garantuoti ir dėl to, jog jis Lietuvoje neregistruotas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.