Žalios naftos kaina kilo trečią dieną iš eilės

JAV pakrantėje nesiliaujant tropinėms audroms bei Iranui paskelbus apie ketinimus toliau vystyti branduolinę programą, žalios naftos kaina kilo trečią dieną iš eilės.

Tropinė audra „Chris”, pajudėjusi link Puerto Riko, sustiprėjo ir trečiadienį arba ankstyvą ketvirtadienį gali tapti pirmuoju uraganu JAV šiemet, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg”.

„Naujienos apie sustiprėjusią tropinę audrą, kuri gali padaryti žalos naftos infrastruktūrai Meksikos įlankoje, augino naftos kainas ateities sandoriais”, – sakė brokerių kompanijos „Sucden” analitikas Michael Davies.

Žalios naftos kaina rugsėjį ateities sandoriais Niujorko prekių biržoje pakilo 78 JAV centais, arba 1 proc. iki 75,69 dolerio už barelį. Londone ši kaina 13.54 val. vietos laiku siekė 75,55 dolerio. Brent žalios naftos kaina Londono ICE ateities sandorių biržoje ateities sandoriais rugsėjį išaugo 70 centų iki 76,59 dolerio už barelį.

Nerimas, kad „Chris” gali nutraukti naftos gavybą Meksikos įlankoje pakėlė kainas, kurios ir taip jau yra išaugusios dėl baimės, kad ketvirtas pagal dydį naftos tiekėjas pasaulyje Iranas gali nutraukti tiekimą, jei bus nubaustas už savo branduolines programas.

Atlanto uraganų sezonas tęsiasi nuo birželio iki lapkričio. Praėjusiais metais per uraganų sezoną buvo 15 uraganų, įskaitant uraganus Katrina ir Rita, kurie apgadino naftos įrengimus ir platformas Meksikos įlankoje bei sumažino regiono produkcijos tiekimo pajėgumus maždaug penktadaliu.

Trečiadienį taip pat buvo pranešta, kad dėl eskaluojamo konflikto Artimuosiuose Rytuose rekordiškai pakilus naftos kainoms, Rusija liepą 2,4 proc. padidino vidutiniškai per dieną išgaunamą naftos kiekį.

Žalios naftos gavyba šių metų liepą, palyginti su 2005 metų tuo pačiu mėnesiu, išaugo nuo 9,45 mln. iki 9,68 mln. barelių.

Rusijos naftos eksportas liepą siekė 5,38 mln. barelių per dieną – 2,5 proc. mažiau nei birželį, kai per dieną vidutiniškai buvo eksportuota 5,52 mln. barelių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.