Iš ligoninės – į nežinią

Po to, kai medikai išleido namo galvos traumą patyrusią ir nesusivokiančią aplinkoje moterį, teko skelbti jos paiešką.

Pensininkės ieškota net 10 dienų. Nežinia, kaip viskas būtų pasibaigę, jei ne atsitiktinumas – nesiorientuojančią aplinkoje močiutę turguje vakar rado anūkės. Visą šią istoriją būtų galima laikyti nesusipratimu. Tačiau visiškai nesiorientuojančią moterį medikai be artimųjų žinios išleido į gatvę jau antrą kartą.

Nugriuvo gatvėje

Liepos 22 dieną 69 metų Lilija Korbutienė, gyvenanti su vyru Šiaulių gatvėje, išėjo į parduotuvę. Grįždama moteris nugriuvo ir susižalojo galvą.

Greitoji pagalba pensininkę nugabeno į Klaipėdos ligoninę. Čia jai buvo suteikta pagalba.

Tą pačią dieną medikai įsitikino, kad moteris žino savo pavardę, yra sąmoninga, ir ją išleido, nepranešę apie tai artimiesiems.

Pas vyrą moteris negrįžo nei tą pačią, nei dar po dešimties dienų.

Sutiko turguje

Vakar, kai „Klaipėda” jau ruošėsi spausdinti pranešimą apie šios moters dingimą, gauta džiugi žinia – L.Korbutienė atsirado gyva.

Kuosų gatvėje gyvenančios moters anūkės vakar po pietų mamos buvo pasiųstos į senąjį turgų nupirkti bulvių. Mergaitės sunkiai patikėjo savo akimis, kai pamatė savo močiutę. Svetima moteris ją vedė už rankos.

L.Korbutienė buvo purvina ir visiškai nesusigaudė, kur esanti. Ji negalėjo pasakyti, kur gyvena, buvo pamiršusi, kiek kambarių jos namuose, neprisiminė ir, kas jai atsitiko prieš 10 dienų.

Ji pasakojo miegojusi kažkokiame pusrūsyje prie didelio prekybos centro. Moteris nešėsi kelias dešreles. Gailestingi žmonės ją maitino.

Mergaitės parvedė močiutę namo ir suskubo pranešti sielvartaujančiam seneliui džiugią žinią.

Namiškiai buvo priblokšti, kad medikai moterį išleido iš ligoninės jiems apie tai nepranešę.

Jau keletą metų L.Korbutienė žinojo kelią iš namų į parduotuvę ir atgal, o patekusi į gretimą gatvę kelio namo nerasdavo.

Sūnus tikino daugiau niekada neišleisiąs mamos iš namų vienos.

Užpuolė kirminai

L.Korbutienė iš ligoninės taip išleidžiama jau ne pirmą kartą.

Prieš porą metų nukritusi nuo laiptų ji pateko į ligoninę ir išgyveno galvos operaciją. Po savaitės gydymo medikai paprašė pacientės suskaičiuoti iki dešimties.

Taip tada įsitikinta, kad L.Korbutienė yra sąmoninga ir susivokia aplinkoje.

Tačiau iš tiesų moteris nesuprato, kur jos namai, ir užuot važiavusi namo nužingsniavo į mišką.

Tik po keturių parų visiškai atsitiktinai jaunuolių pora, miške netoli ligoninės ieškojusi nuošalesnės vietos, aptiko leisgyvę L.Korbutienę. Moteris nejudėjo ir nekalbėjo. Ji buvo išsekusi, o ant jos pilvo jau buvo užsiveisę kirminai.

Skubėjo nuprausti

L.Korbutienės vyras Algirdas piktinosi tokiu medikų atsainumu ir ketino skųsti medikus teisėsaugininkams.

Jis pats sunkiai vaikšto, tačiau tikino, kad būtų važiavęs parsivežti žmonos iš ligoninės taksi, jei tik būtų gavęs iš ligoninės žinią.

Sūnus su žmona nebuvo tokie kategoriški. Jie pasakojo nebeturėję vilčių kada nors pamatyti mamą gyvą. Sūnus džiaugėsi, kad L.Korbutienė atsirado, skubėjo ją kuo greičiau išmaudyti ir pamaitinti.

Miršta už tvoros

Uostamiesčio policijos Asmenų paieškos skyriaus pareigūnai prisimena ne vieną atvejį, kai išleisti iš ligoninės žmonės mirė gretimame miške.

Tačiau kol kas didesnių pretenzijų šios gydymo įstaigos darbuotojams niekas nepareiškė, nes dauguma mirusiųjų buvo asocialūs asmenys.

Pirmadienį Klaipėdos ligoninės teritorijoje prie garažo ant žolės aptiktas 54 metų Aleksandro Iščenkos lavonas. Jam buvo susiūta žaizda pakaušyje ir sutvarstytas dilbis.

Išvakarėse greitoji pagalba šį vyrą atvežė į ligoninės priėmimo skyrių. Išsamesnių sveikatos tyrimų A.Iščenka atsisakė ir iš ligoninės išėjo.

Tik šių metų pradžioje paaiškėjo, kad 2003-ųjų gruodį dingęs iš ligoninės išleistas Viktoras Mazdaras nesusiorientavo, kur esąs ir mirė miške prie Rimkų. Po gydymo vienas išleistas namo vyras keliavo pas gimines, gyvenusius Bandužių gatvėje.

Praradęs nuovoką jis nuklydo ir sušalo. Po kelių mėnesių aptikus žvėrių apgraužtus palaikus buvo neįmanoma šio žmogaus atpažinti. Jo tapatybė nustatyta tik atlikus DNR tyrimą.

Prieš penketą metų pievoje prie ligoninės buvo rastas apiręs vyro lavonas be galvos. Tik vėliau paaiškėjo, kad tai 21 metų benamio Juozo Navicko kūnas.

Šis vyras taip pat mirė vos išleistas iš ligoninės. Mirusiojo kūną buvo apgraužę žvėrys, galva aptikta prie pat ligoninės tvoros.

Medikai ginasi

Vakar kalbintas Klaipėdos ligoninės vyriausiąjį gydytoją pavaduojantis Eugenijus Zalagėnas sakė, kad nesiorientuojančių aplinkoje pacientų vienų iš ligoninės išleisti negalima.

Gydytojas tikino nežinąs, kaip buvo pasielgta su L.Korbutiene, todėl nenorėjo šio atvejo komentuoti. Jis spėjo, kad moteris galėjo jau išėjusi iš ligoninės dėl kraujagyslių spazmų prarasti nuovoką.

„Jeigu įsitikiname, kad žmogus sąmoningas, manome, kad nebūtina pranešti jo artimiesiems apie išrašymą iš stacionaro, – sakė E.Zalagėnas. – Be to, pacientai turi teisę patys apsispręsti, ar gydytis, ar tirtis sveikatą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.