ES nori sutramdyti Izraelį

Izraelio saugumo kabinetas pritarė sausumos puolimui Pietų Libane įsiveržiant į jį 6-7 km nuo sienos, bet ne visos teritorijos iki Litanio upės užėmimui, antradienį sakė šaltinis politiniuose sluoksniuose.

„Neketinama užimti visos teritorijos iki Litanio”, – sakė šaltinis, paminėdamas strateginės reikšmės ribą maždaug 20 km į šiaurę nuo sienos.

Vis dėlto Izraelis siekia nustumti „Hizbollah” partizanus iki šios upės, nurodė šaltiniai.

Izraelio premjero Ehudo Olmerto saugumo kabinetas vakar pritarė sausumos puolimo prieš „Hizbollah” Libane išplėtimui.

Izraelio sprendimas suintensyvinti karinius veiksmus Libane yra nepriimtinas ir tik pakurstys ekstremizmą Artimuosiuose Rytuose, antradienį pareiškė Europos Sąjungai (ES) šiuo metu pirmininkaujanti Suomija.

Suomijos užsienio reikalų ministras Erkis Tuomioja, kuris vakar pirmininkavo neeiliniam ES užsienio reikalų ministrų susitikimui šiai krizei aptarti, žurnalistams sakė, kad 25 valstybių Bendrija turi užimti bendrą poziciją rizikuodama parodyti, kad jos nuomonė skiriasi nuo Izraelį remiančio Vašingtono požiūrio.

Italija, Prancūzija, Suomija, Lenkija, Švedija ir Ispanija svarsto galimybes nusiųsti savo karių į Libaną. Kandidatė į ES nares Turkija ir musulmoniškoji Indonezija taip pat sakė galbūt galinčios skirti taikdarių.

„Bet kokios tarptautinės pajėgos turi turėti JT mandatą ir bus ne ES pajėgos, tačiau ES prisiims daugiausiai įsipareigojimų už šias pajėgas ir už jų mandato įgijimą”, – sakė E.Tuomioja.

Pareiškimo projekte, kurį Suo-mija išplatino, teigiama, kad „Taryba sušaukta dėl skubių paliaubų (skelbimo)”.

Pasak diplomatų, pareiškimo projektui pritarė Prancūzija, Švedija, Ispanija ir Graikija, bet Didžioji Britanija, Vokietija, Čekija ir Lenkija norėtų kitokio teksto, kuriuo būtų raginama nutraukti karo veiksmus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.