Mokslininkai nustatė akies duomenų perdavimo greitį

Daugumoje darbų apie regėjimą nagrinėjamas klausimas, kokią informaciją ir kaip perduoda akies tinklainė. Tačiau mokslininkai iš Pensilvanijos universiteto medicininės mokyklos pabandė į tai pažvelgti iš kitos pusės. Jie nustatė, kokia šių duomenų apimtis. Ypatingai įdomu buvo palyginti gautus rezultatus su kompiuterinių technologijų charakteristikomis.
Akies tinklainė yra tarsi smegenų dalis, „patalpinta” akies dugne ir perduodanti signalus. Tyrinėtojams buvo žinoma apie 15 tipų nervinių ląstelių, atsakingų už matymo duomenų surinkimą ir perdavimą. Šių duomenų apimtis ir sudomino mokslininkus.
Eksperimentas buvo atliktas su jūrų kiaulytės tinklaine. Duomenų fiksavimui prie tinklainės buvo pritvirtinti elektrodai, registravę elektrinius impulsus ir perdavinėję juos aparatūrai.
Apdorojant šiuos duomenis buvo užfiksuota, jog ląstelės signalus perduoda skirtingai, netgi taip skirtingai, kad eksperimentatoriai galėjo juos sąlyginai suskirstyti į „greitus” ir „lėtus”. Analizuodami elektrinių diagramų pikus, mokslininkai sugebėjo perskaičiuoti perduodamus duomenis į informacijos vienetus.
Paaiškėjo, jog maždaug 100 tūkst. ląstelių perduoda apie 875 tūkst. bitų informacijos per vieną sekundę. Proporcingai įvertinus tokias greičio reikšmes žmogaus tinklainei, nustatyta, jog tai turėtų būti apie 10 milijonų bitų per sekundę.
Palyginimui: duomenų perdavimo technologija Ethernet leidžia duomenis tarp kompiuterių kabeliu perduoti nuo 10 iki 100 megabitų per sekundę greičiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.