Namo aplinka – tarsi vizitinė šeimininko kortelė

Įvažoms į namus, takeliams, kiemams sutvarkyti atsiranda vis daugiau naujų kokybiškų medžiagų

Ar galite įsivaizduoti, kas būtų, jei vieną dieną staiga dingtų asfaltuoti keliai, šaligatviai, išgrįstos aikštės? Sausu, vėjuotu oru tvyrotų dulkių debesys, o palijus į darbą, parduotuvę ar namus klampotume apsiavę guminiais batais. Tereikia prisiminti ar įsivaizduoti statomų namų kiemus, kad būtų aišku: takai ne mažiau svarbūs nei vidaus įranga.

Skiriama vis daugiau dėmesio

Pastaruoju metu žmonės daugiau lėšų skiria jaukiai namų aplinkai sukurti, tad daug kur akį džiugina skoningai įrengti pasivaikščiojimo takai, įvažos ir stovėjimo aikštelės automobiliams, trinkelėmis grįstos terasos, baseinai ir tvenkinių apvadai. Visų šių aplinkos elementų įrengimui dažniausiai naudojamos Lietuvos gamintojų betoninės plytelės bei trinkelės.

Šių gaminių rinka ne mažiau įdomi nei, tarkim, maisto produktų. Pastarųjų gamintojai konkuruoja siūlydami pirkėjams ypatingus skonius bei kvapus, o betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai klientus vilioja formų, spalvų bei faktūrų gausa.

Pasiūla fantazijos nevaržo

Pasak betoninius aplinkos tvarkymo elementus gaminančios AB „Lithun” specialistų, betono trinkelių ir plytelių pasiūla Lietuvoje išties nemaža. Galima rinktis iš plačios spalvinės gamos ir dydžių, formų bei faktūrų įvairovės. Itin madingos tampa spalvotos grindinio trinkelės, pagyvinančios pilką lietuvišką kraštovaizdį. Tinkamai parinkus spalvinius derinius, iš jų galima sukurti įdomias optines kompozicijas, išskirti takus iš aplinkos arba, atvirkščiai, sulieti juos su supančia gamta.

Anot vienos iš betono gaminiais prekiaujančios UAB „Betono statiniai” vadovo Alvydo Merkevičiaus, nors dėl šalies gyventojų konservatyvumo spalvotųjų plytelių paklausa dar palyginti nedidelė, ji auga kiekvienais metais. „Žmonės pavargo nuo monotonijos ir pamažu atsikrato dar sovietmečiu įsišaknijusio įpročio viską daryti „kaip visi”. Ypač drąsius, originalius, nestandartinius aplinkos tvarkymo sprendimus renkasi pasiturintys, pasaulio matę žmonės”, – teigia A. Merkevičius.

Be įprastų lygaus paviršiaus trinkelių, gaminamos ir šiurkštintu paviršiumi, taip pat senamiesčio grindinį primenantys dirbtinai pasendinti grindinio akmenys. Pastarieji, beje, reikalauja ir atitinkamo stiliaus architektūros bei erdvės. Šalia modernaus stiliaus pastato „istorinis” grindinys gali atrodyti nykiai ar tiesiog neskoningai.

Šalia modernių pastatų siūloma įrengti grindinį iš spalvotų trinkelių, kurios suteikia beveik neribotas įspūdingų grindinio raštų kūrimo galimybes. Tuo tarpu prie tradicinio stiliaus medinių pastatų labiau dera santūrių spalvinių tonų margos pigmentuotos trinkelės, pabrėžiančios gamtos ir žmogaus vienybę.

Tvirtumo suteikia granitas

Grindinį nuolat veikia atmosferos krituliai, įvairios druskos, šarmai ir rūgštys, temperatūros pokyčiai, mechaniniai veiksniai, tad norint, kad jis tarnautų kuo ilgiau, trinkelės savo savybėmis turi būti panašios į natūralų akmenį. Aukščiausios rūšies trinkelės gaminamos iš standžių betono mišinių, kurių sudėtyje yra granitinės skaldos. Būtent ji gaminiui suteikia tvirtumo, artimo natūraliam akmeniui. Trinkelės su granitine skalda yra ilgaamžės, atsparios šalčiui, sugeria mažai vandens.

Siekiant, kad gaminiai būtų ne tik tvirti, bet ir estetiškai atrodytų, trinkelės gaminamos dvisluoksnės: apatinis sluoksnis formuojamas iš stambesnės skaldos frakcijų, kas suteikia stiprumo, o viršutinis – iš smulkesnės granitinės skaldos, kad gaminio paviršius būtų lygesnis.

Pastaruoju metu rinkoje didėja ir betono gaminių iš smėlingojo betono. Šios trinkelės yra pigesnės, nes jų sudėtyje atsisakyta brangios granitinės skaldos, jų paviršius lygesnis, betono mišinys gaminamas vien iš smulkaus užpildo. Specialistai perspėja, kad tokie gaminiai yra silpnesni, mažiau atsparūs šalčiui (prisiminkime praėjusią žiemą), todėl kur kas trumpiau tarnauja.

Svarbu teisingai sukloti

Norint, kad grindinys būtų tvirtas, ilgaamžis ir estetiškai patrauklus, neužtenka tiesiog pasirinkti aukštos kokybės trinkeles ar plyteles. Grindinio tvirtumas didele dalimi priklauso nuo teisingo jo suklojimo.

Betono trinkelės ir plytelės klojamos tiesiai ant žvyro ir smėlio arba ant betoninio pagrindo. Pėsčiųjų takai paprastai grindžiami ant žvyro ir smėlio, o įvažiavimo takai ir stovėjimo aikštelės automobiliams – ant stambios skaldos arba betono. Įvažiavimo takai dažniausiai klojami 2,5 – 3 m, sodo takeliai, skirti vaikščioti po vieną, – 0,5 – 1 m, pagrindiniai takai, skirti dviem žmonėms – 1,2 – 1,5 m pločio. Trinkeles galima sukloti įvairiais raštais, o tvirčiausias grindinys gaunamas suklojus jas „eglute”.

Įrengiant šaligatvio plytelių ar grindinio trinkelių dangą, nuo visos būsimos dangos ploto turi būti pašalintas augalinis sluoksnis. Nukasus gruntą formuojami nuolydžiai (paprastai 2, 5 – 4 proc.) ir tankinamas grunto pagrindas. Ant sutankinto grunto rengiamas šalčiui atsparus sluoksnis, kuriam naudojamas smėlis, žvyras arba skalda. Paruošus mineralinių medžiagų pagrindą, įrengiamas aprėminimas, po to ruošiamas paklotas, kuriam naudojamos šalčiui atsparios medžiagos (smėlis, atsijos, smėlbetonis). Paklotas nėra tankinamas, per jį negalima vaikščioti. Jo storis po plytelių ar trinkelių suvibravimo turi siekti 3-5 cm. Betono gaminiai ant pakloto dedami vienas šalia kito, pagal pasirinktą klojimo raštą, išlaikant vienodus 3 – 5 mm tarpus. Paklojus plyteles ar trinkeles užpildomi tarpai. Vėliau, esant sausai dangai, betono gaminiai vibruojami vibroplokštėmis.

Priežiūros nereikalauja

A.Merkevičius įsitikinęs, kad, tvarkant aplinką, kaip ir statant ar įrengiant namą, būtina specialistų pagalba. Juolab kad tai nėra pigus malonumas: išlaidos visiškam aplinkos sutvarkymui gali siekti 10 – 30 proc. namo vertės. Racionalu pasirinkti tos bendrovės paslaugas, kuri tiekia produkciją bei turi aplinkos tvarkymo įmones partneres. Tokios bendrovės klientui suteikia visą paslaugų kompleksą: suprojektuoja ir sukloja grindinį, apželdina kiemą, sureguliuoja apšvietimą ir kt.

Pasirinkus kokybiškas trinkeles ir gerus meistrus, kurie grindinį suklojo teisingai, galima būti ramiems, nes toks grindinys tarnaus ilgai ir beveik nereikalaus jokios priežiūros.

Tiesa, nesusipratimų kartais pasitaiko: betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai neretai sulaukia pirkėjų skundų dėl baltų dėmių ant grindinio atsiradimo. Pasak bendrovės „Lithun” ekspertų, tai – kalkių nuosėdos, kurių dėl drėgno mūsų šalies klimato išvengti neįmanoma. Verta žinoti, kad šios nuosėdos neturi jokios neigiamos įtakos grindiniui, be to, jas laikui bėgant ištirpina ir nuplauna lietaus vanduo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Namo aplinka – tarsi vizitinė šeimininko kortelė"

  1. tomas

    lbai dekuj uz informacija 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.